neděle 30. září 2012

Vendelínovy patálie: Vymoženosti moderní doby ve středověku… (díl 5.)

Vendelín (Tristan): Zamyšleně přelétnu pohledem baňky a flakóny na poličkách za lékárníkovými zády. Je vcelku dobře vybavený a určitě si tady vyberu: „Potřebuju nějaké analgetikum, něco silnějšího.“ objednávám plynule „A taky něco na zklidnění. V případě vážnějších zranění se to bude hodit.“
Lékárník snáší příslušné lektvary na pult. Cena není jinak přehnaná a tak hned vše pečlivě ukládám do své nevelké lékárničky, mezi obvazy a náplasti, aby se skleněné flakonky nepoškodily. S pozdravem na rtech vyjdu ze dveří. „Tak a teď si tu sprchu už opravdu zasloužím. Horká voda a měkká osuška je přesně to, co teď potřebuju!“ mlasknu spokojeně a vydám se zpět na náměstí, ke Zlatému hroznu. 

„Ehm, Vendelíne, tak si říkám, jestli sis za ten půlrok hraní všimnul, že je to středověké fantasy. Budeš asi první ranhojič, který se vytasí s náplastí, kterou vytáhne z lékárničky! Je na ní nakreslený červený kříž? Jo, a tu sprchu si představuješ jak? Někdo na tebe bude lít horkou vodu z kropicí konve? Ještě sis mohl objednat masáž lávovými kameny a aromaterapii!“ hihňá se Betka.

A co je na tom? Něčím rány ošetřovat museli! A náplast je v podstatě jen malý polštářek na ránu. No a umýt se občas musí každý! Zlatý hrozen je dost nóbl podnik, aby si tam Tristan zaplatil pacholka, co na něj bude lít vodu. Když to má Tristan takhle rád…

Ovšem, možné je všechno. Vždy je to na domluvě s PJem. Ale měli bychom respektovat svět, ve kterém se příběh odehrává. Těžko se budu dožadovat sprch s horkou vodou ve středověku a naopak není příliš pravděpodobné, že si půjdu utrhnout jablko přímo ze stromu na hvězdném raketoplánu. Pravda, když PJ dá, tak to půjde. Ale neměl by ses ho, Vendelíne, nejdřív zeptat? 

Vendelínův blbníček aneb zápisník zkušeného hráče:
1) pozor na slovíčko „pokud“ – je zbytečné reagovat na něco, co se ještě nestalo
2) pozor na zázračnou intuici – nezapomínejte oddělovat vědomosti hráčů od vědomostí postavy
3) to, že zahraju situaci po svém, bez ohledu na ostatní, ještě neznamená, že to tak opravdu proběhlo
4) když na někoho promluvím, měl bych si počkat na odpověď
5) pozor na vymoženosti naší doby v jiných světech

= Niniane =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)