čtvrtek 28. června 2012

Muzeum magie

Mundus vult decipi - svět chce být klamán.

Ve městě na soutoku tří řek bylo již před dvěma roky pro veřejnost otevřeno Muzeum magie, jediné v Evropě.

Muzeum magie Jaroměř mapuje historii od vzniku čarování, magie a kouzel, kočovných kouzelných divadel s doklady, plakáty a rekvizitami.

Nnechte se zavést do historie lidí, o kterých velký umělec Fr. Tichý řekl, že mají to nejhorší povolání pro pobavení druhých.

Úvodní část uvádí vznik představ o nadpřirozenu, vznik kouzel a magických praktik promísených pověrami. Tato část je oddělena od kouzelnictví určeného pro zábavu. Kouzelník říká divákovi, že ho bude klamat a divák na tuto dohodnutou hru dobrovolně přistupuje. Je to fér hra.
Ukazuje vznik magie a kouzel a rovněž upozorňuje na neslučitelný rozdíl mezi těmito oblastmi. K vidění zde jsou medijní kresby a předměty, na které se váže řada pověr, jako například provaz z oběšence nebo léčivé kameny.

Druhá část je věnována mistrům české magie od historie do současnosti. V této části lze nalézt informace o kouzelnických divadlech, fotografie a dobové plakáty staré až dvě stě let. Dokumentuje osobnosti principálů s informacemi, fotografiemi, plakáty a pro atmosféru doby kouzelnickými rekvizitami.

Poslední částí výstavy jsou vlastní práce Jaroslava Zacha – intarsie, koláže a asambláže na téma magie a kouzla pro zamyšlení. Součástí muzea je také studovna a knihovna pro kouzelníky.

Kdy můžete toto muzeum navštívit?
- v květnu až září ve volné dny nebo po dohodě
- každou první sobotu v měsíci od 15:00 hodin můžete shlédnout kouzelnický program

A kde ho najdete? - Šlejfírna 432, Jaroměř

Veškeré informace o tomto unikátním muzeu naleznete na stránkách www.magickaloze.org

"Přijďte a uvidíte, co neuvidíte, a neuvidíte, co myslíte, že vidíte."

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)