úterý 29. května 2012

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy

Hrajete za alchymisty, točí se vaše dobrodružství kolem alchymie, nebo byste se jen chtěli něco dozvědět? A víte, že existuje Muzeum alchymistů a mágů?

Hlavní motto muzea zní "K magii vede mnoho cest, od ní však jen jediná", které odkazuje k díře ve stropě, kterou byl odnesen doktor Faust.

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy sídlí v domě U osla v kolébce, kde s největší pravděpodobností žil slovutný alchymista, magistr Edward Kelley.

Muzeum má dvě části. Ta prví patří především základním informacím o alchymii a alchymistech, zkrátka o všem, čím je dobré se vybavit na cestě do pravé laboratoře. Nechybí ani interaktivní exponáty a vstoupit můžete též do první z tajemných prostor muzea – do magické místnosti Faustova domu.

Poté vás čeká 60 schodů jednoho z nejstarších dřevěných schodišť v Praze, které údajně navrhl sám Kelley coby symbolickou spirálu života. Cestou sice neomládnete ani nezestárnete, ale dostanete se o pár století zpět. První část prostoru je jakýmsi kabinetem, skladištěm všeho, co alchymista potřebuje k práci, ale v laboratoři by mu to překáželo. Je zde i část doslova nekonečné knihovny Johna Dee, a jelikož místnost slouží i jako čekárna, je tu i několik čekajících – John Dee, Rudolf II a možná nečekaně i William Shakespeare. Co tu dělá slavný dramatik? Dovolíme si ponechat dramatický otazník, na který dostatečně odpovíme v expozici.

Vrcholem expozice je samotná Kelleyho laboratoř, kde najdete vše, co k alchymii patří: soustavu pecí, kde si můžete zkusit i rozdmýchat oheň, výrobu homunkula v různých stádiích vývoje, kostru, která vám sama přidrží lupu ke svému prozkoumání, zásoby bylinek a jiných přírodních zdrojů, destilační přístroje a další alchymistické či magické předměty. Potkáte zde i samotného Edwarda Kelleyho, který s hrůzou sleduje, co se mu stalo při výrobě kamene mudrců.

Pokud budete pozorně sledovat, neujde vám soustava trubic a trubek, která vede celým prostorem, napájí pítka pokusných zvířat, napájí kádě s homunkuly, ale vede dál. Její cíl je zpět na dvoře, kde vaše pouť začala, ale v levé části, kde všechny Kelleyho elixíry stáčí a dává k ochutnání v alchymistické Vinárně s kavárnou Kellyxír. (Z muzea máte na konzumaci elixírů 10% slevu.)

Muzeum pořádá i různé doprovodné akce.
Jejich aktuální seznam, stejně jako veškeré informace naleznete na jejich stránkách www.muzeumalchymistu.cz

Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy naleznete na adrese: Jánský vršek 8, Praha 1
Otevřeno je denně od 10:00 do 20:00.

1 komentář:

  1. Jé to je něco pro mě. Tam se musím vydat jednou. Snad se podkáme nad baňkou Elixíru.:D

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)