úterý 6. června 2017

Válka zrcadel - recenze

Protože vám se nechce číst dlouhé články a mně je zase psát, když mám jen mobil, vezmu to tentokrát stručně.
S Terezou "Temnářkou" Matouškovou už jste měli možnost se seznámit v Namru dříve, v rozhovoru o (nejen) jejím komorním larpu Kdo ukradl plán. Válka zrcadel je pak její čtvrtá vydaná kniha. Nicméně poprvé se vydává na průzkum jiného universa, než Podmoří.. V poslední chvíli, chtělo by se říct. Protože tenhle svět spěje ke svému konci a čím dále se čtenář dostává, tím je to patrnější. Temnota se šíří, bezejmenné stvůry skrz ni pronikají a zabíjí, co se jim dostane pod pařáty, přesto však lidé více řeší své mocenské zájmy, než to, do čeho se řítí svět kolem nich.
Tím vším nás provází po celou dobu Ankara, mladá mágyně a co je možná důležitější, Zrcadlo. Tahle "drobnost" totiž hraje velkou roli po celou dobu. Kdo na ni pohlédne, ten v ní vidí někoho jiného. Osobu, která je mu blízká. Stejně tak na sebe může vzít podobu jiné ženy i cíleně. V politických machinacích neocenitelná schopnost - čehož hojně využívá arcimág, který ji, coby sirotu, vzal pod svá křídla. V běžném životě je to spíš prokletí... Není se co divit, že mezi vším tím, co se děje, řeší hrdinka i ty docela přízemní věci, jako kým je a koho v ní zrovna kdo vidí. Chovají se k ní, protože je to ona, nebo proto, že jim připomíná někoho jiného?
Proč po knize sáhnout? Chytne a nepustí, dokud není po všem. A to říkám jako někdo, kdo se už nějaký čas má problém do něčeho začíst, což už o něčem svědčí. Děj hezky odsýpá, nedrhne a dle mého názoru mu nic moc nechybí ani nepřebývá a všechno hezky funguje - jakkoli nemusí být hned patrný účel. Stejně tak prostředí s nádechem orientu, kterým se svět nenásilnou, decentní formou odlišuje od toho, na co jsme jinak u žánru zvyklí. No a nakonec postavy, se kterými to zkrátka Temnářka umí. Vedle Ankary rozhodně stojí vyzdvihnout Zafara (a nejen proto, že je to nájemný zabiják. :P toho chlapa prostě nejde nemilovat), časem se docela vybarví i Yelizaveta a svou porci sympatií si u mě získal i Iskander. (mimochodem, pěkná řádka postav až do konce nevydrží - inu, konec světa)
Za 185 korun hromada parádní muziky, kterou můžu jen doporučit. A i nějaká ta inspirace na dračák v tom je. ;)

= d3stiny =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)