pátek 5. května 2017

Darwin, bůh a ti další

Na několikátý pokus, po deadlinu a s jistým přemáháním (protože mám po třech dvanáctkách a energie si vzala dovolenou) je tady článek o dalším aspektu světa. A nevyhneme se mu ani v případě magie - tam je dokonce ještě divočejší a nevyzpytatelnější. Evoluce.

Ať už věříte v cokoli a ať už svět stvořil kdokoli (od fyzikálních zákonů přes libovolnou vyšší entitu po PJe), evoluci se nevyhnete. A jak bylo řečeno v úvodním článku, takový nejpatrnější a nezpochybnitelný důkaz jsou viry a bakterie. Vezměte si, jak si různé nemoci vypěstovaly odolnost vůči antibiotikům nebo se objevily kmeny přenosné mezi druhy, přestože šlo původně o nemoc pouze určitého druhu. To nemůžou popřít ani kreacionisté. Jak to nicméně funguje? Vezměme to stručně.
Určitě jste už někdy slyšeli o Darwinovi. Jestli ne, měli jste na škole věnovat pozornost kantorovi, nikoli mobilu. :P Ten přišel s evoluční teorií. A od té doby se na poznání celého procesu poměrně pokročilo. Základem je přirozený výběr - přežije a předá geny jedinec, který se pro dané podmínky hodí nejlépe, nebo se jim zvládne nejlépe přizpůsobit.
Jinými slovy, mamut by v subtropech neobstál, zato na severu se mu dařilo dobře. Takže kdybyste vysadili mamuty po celém světě, uchytil by se jen v dostatečně chladném podnebí a nejlépe by se tam dařilo těm nesilněji osrstěným. Tam, kde je tepleji, tam by obstáli spíše ti méně a až nedostatečně osrstění, kterým by se naopak severněji moc nedařilo. A tak byste měli na severu chundelatou populaci a jižněji "krátkosrstou".
Stejně tak při výběru partnera, ať už u zvířat nebo (rádobyinteligentních) tvorů, jako lidí (elfovů, bílých myši). Vybíráme si do značné míry podvědomě partnera s nejlepšími geny. Což znamená různé věci druh od druhu. Notorická popularita světlovlasých lidí je například dána tím, že mají geneticky daný vyšší práh bolesti - byli to tak v minulosti lepší lovci, protože toho víc vydrželi. Nebo byly v minulosti upřednostňovány spíše ženy plnějších tvarů, protože to byla známka dostatku - neměla nouzi o potravu a tedy byla lepší volbou pro matku - mohla zajistit potomka dostatkem potravy. A bylo jistější, že se jí povede potomka přivést na svět. Svalnatí muži jsou atraktivnější, protože jsou očividně v lepší kondici, než ti s nějakým tím kilem přes míru - tlustý chlap sice nemá nouzi o potravu, ale čert ví, kde ji bere, naproti tomu ten svalovec jistě dobře zastane roli lovce.
Ano, jsem naprosto genderově nekorektní. Ale tak to prostě bylo - muži lovili a ženy se staraly o děti a sídliště skupiny. Bez ohledu, jestli zrovna vládnul matriarchát nebo patriarchát. A zůstává nám to v genech ještě i dnes, bez ohledu na to, co si civilizace zrovna vymyslí. Stejně tak loví lvice a smečku chrání lev. A u tučňáků císařských chrání vejce samec a loví samice.
Zkrátka, s ohledem na způsob fungování daného živočišného druhu jeho jedinci dávají přednost protějšku, který nejlépe zastane svou roli a nejlépe obstojí v daném prostředí. (opakování je matka moudrosti...)
To by bylo k standartní evoluci.
A jak je to v případě magie? No, má smysl se to vůbec pokoušet nastínit? Dost záleží na nastavení daného světa a především magie samotné. I například to, do jaké míry umožníte mezidruhové křížení, které jinak úplně možné není (rozdílné počty chromozomů, přílišná rozdílnost DNA (mezi lidoopy a námi je rozdíl jen v řádech procent. A i tak se nemůžeme vzájemně křížiz. Tak pozor u jiných druhů)...). Ale ani v takovém případě není od věci pamatovat na obecné principy evoluce, budou platit tak jako tak.
Každopádně příliš nesejde na tom, jakým způsobem svět vznikl - k evoluci v něm začne docházet od okamžiku, kdy je v něm život. Liší se jen startovní podmínky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)