neděle 1. února 2015

SNAGA: Jeden kmen, jeden příběh

Snaga je skupina dlouholetých přátel s různými zájmy. Ten ústřední, který je stmelil dohromady, byl zájem o fantasy, LARP a dřevěné bitvy – dřevárny. Konkrétně ta akční část dřeváren – „bitvy“ dala vzniknout i skupině. Slovo Snaga v černé řeči znamená „otrok“. Černou řečí v Tolkienových příbězích hovořili skřeti – jedna z ras, která hraje významnou roli v utváření příběhů Středozemě. A právě ztvárnění skřetů bylo a je jednou z hlavních náplní jejich činnosti.

Veškerá fantasy sice podléhá jistým stereotypům, ovšem tvůrčího prostoru je i tak dost. A oni začali nad skřetí kulturou více přemýšlet. Knihy se svými kusými informacemi již nestačily, a tak bylo načase vytvořit si vlastní cestu ztvárnění a tím dát činnosti nový směr.

Fantasy je krásná věc, pokud ale nechcete vypadat jako kreslená figurka, co vypadla z monitoru počítače, je nutné si historii a hmotnou kulturu trochu prostudovat. Když Snaga vyrábí vlastní vybavení, jde o funkčnost, uvěřitelnost a celkový vzhled.

Původní kostýmy, stvořené ze starého vyřazeného oblečení a pár kusů koženky vyměnili za oblečení z přírodních materiálů, místo „iglůček“ si ušili celtové stany, spacáky nahradili ovčími houněmi a vlněnými dekami. Nakoupili nebo vyrobili nádobí z keramiky nebo dřeva. Začali vařit v kotlících z mědi a mosazi. Potraviny mají uschované v truhlách, zabalené ve lnu nebo zakopané v keramice v „přírodní“ lednici.

Neustálá výroba nových věcí se stala jedním z hlavních „motorů“ této zábavy. Snad všemu se dá vtisknout skřetí podoba a patina.

"SNAGA: Jeden kmen jeden příběh.“

Co se týká uveřejnění části portfolia výstavy, jedná se zatím jen o pracovní název a celý koncept nemá ještě zcela konkrétní podobu. Momentální záměr je asi takový: Prezentovat fotografickou výstavu, spolu s expozicí hmotné kultury, podobně jako probíhají výstavy artefaktů, které byly přivezeny výzkumnou expedicí. Vše se bude pohybovat v rovině fikce, která se bude snažit přiblížit Snagu jako kmen s kulturou, tradicemi a vlastními artefakty.

Velkou inspirací a impulsem, se do této činnosti pustit, byl úžasný projekt Before the Pass Away (http://www.beforethey.com/), kterému tímto chceme vzdát hold.

Těžko říct, jaké dojmy byste si měli z výstavy odnést. Pokud vám budou při pohledu na fotky a výrobky vířit hlavou myšlenky, že hrát si je důležité v jakémkoliv věku, že ruční výroba má svůj smysl i v dnešní době, že trávit čas v přírodě je lepší, než sedět u počítače, budou její autoři rádi. Pokud to někoho navnadí k podobnému druhu zábavy, nebo si uvědomí, že je nutné v dnešním globalizovaném světě neztratit vlastní kulturu, umění, tradice a vyjádření, budou rádi o to více. Výstava by se měla uskutečnit v roce 2015 v Brně. Přesnější informace se objeví později na facebookových stránkách https://www.facebook.com/SnagaUruki

Vše o "SNAGA: Jeden kmen, jeden příběh" najdete zde: http://bushcraft.cz/foto/foto-reportaze-a-recenze/snaga-jeden-kmen-jeden-pribeh/

Zdroj: Buscraft

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)