neděle 29. září 2013

Knihy, které by vás mohly zajímat...

Nejenom světová fantastika nám může nabídnout výlety do netušených světů a rozličných příběhů. I na domácí scéně se najde mnoho autorů, kteří píší fantasy nebo sci-fi. I u nás se najdou příběhy, které stojí za pozornost. Na následujících řádcích není prostor zaobírat se všemi, ale pár typů, zvlášť pro ty, kteří jsou domácími autory nepolíbeni, tady dám.

Psal se rok 1992 a na českém knižním trhu se objevila kniha Adama Andrese – Wetemaa: Kniha osudu jedenácti družiníku krále Gudleifera. Kniha připomínající severské ságy, ale vyprávějící příběhy ze smyšleného světa Élladu . Pod pseudonymem Adam Andres se ukrývala autorka Veronika Válková, která napsala  následně ještě několik knih zasazených do serie Wetemaa.
Nejnovější přírůstek vyšel letos a to Wetemaa: Koruna Élladu. A co o ní praví anotace?
Sedm rytířů, kteří mají změnit osud země Éllad. Sedm vyvolených, kteří budou psát její dějiny.Sedm válečníků, kteří mají pokořit Ottwaru, zemi čar a kouzel.Ale stačí, aby jediný zemřel, a věštba se nenaplní! Jedno po druhém padají knížectví pod nadvládu Sutriwaxů, jejichž moc již sahá od mořských břehů k úpatí pohoří Dankradu. Jen Ottwarané ještě vzdorují, národ, v němž se rodí nejvíce čarodějek a mágů...
Přední Ottwaru získáš láskou, pravila věštba knížeti Anovi, a Zadní Ottwaru ovládneš, až se zmocníš jejího srdce. Jak mylně si Ane věštbu vyložil, jakou cenu bude muset zaplatit za to, aby si na hlavu vložil korunu Élladu, a jakou cenu bude celá země Éllad platit za jeho jedno jediné chybné rozhodnutí..!
Příběh z dob, kdy po zemi kráčeli synové bohů; kdy i bohové přišli pohlédnout na bitvy smrtelníků a dokázali být stejně štědří, jako nesmiřitelní ve svém hněvu.

Kdyby vás zajimalo více, stačí nakouknout na web: www.wetemaa.cz

K dalším autorkám, které se pohybují na české scéně již mnoho let patří Vilma Kadlečková, která se mimo jiné podílela i na vzniku hry Dračí doupě. Na svém kontě má  mnoho povídek a několik románů. Před nedávnem ji vyšla první část pentalogie na které autorka pracovala dlouhých dvanáct let. Ona první kniha je Mycelium: Jantarové oči
Lidstvo navázalo styky s planetou Össe a začalo využívat tamní myceliální technologie. Zatím se úspěšně daří ignorovat nepříjemnosti, které s sebou kontakt s teokratickou civilizací Össeanů přináší: kult vesmírných Lodí, krvavé lidské oběti ve jménu Hmyzího boha, spóry nitrožilních hub a rituální drogy, rozkládající lidskou vůli. Lucas Hildebrandt, který jako vyslanec důvěrně poznal tamní svět, si ale dobře uvědomuje, že Země začíná být na Össe závislá. Proto hledá sílu, která by se mohla stát protiváhou össenské moci. Skutečně ji nachází – jenže je jiná, než předpokládal; a cena, kterou za to on sám musí zaplatit, je krutá.

Více o celé sáze i ukázky z knih si můžete přečíst na http://mycelium.argenite.org

Další autor, kterého by byla škoda minout je Jaroslav Mostecký. A například jeho knihu: Útesy křiku.
Nikdy nebyla doba divočejší, než na sklonku osmého století, kdy se na moři mezi Irskem a Skotskem setkávají lodě vikingů a Uínéillů, tehdy nejmocnějšího rodu na britských ostrovech, potomků legendárního krále Nialla. Pobřežní království se kořila nájezdníkům ze severu a keltští králové umírali s norskou ocelí v těle…
Jen pár z nich zachránily jejich dcery, panny z královské krve, jež se oddaly žlutovousým a rezovlasým vikingským jarlům, se slzami v očích poslušně uléhaly na jejich lože a se svou nevinností přinášely seveřanským náčelníkům věnem i země svých otců.
Za toho divokého času se cosi stane. Němý muž přiveze vzkaz a ještě tu noc jej kdosi zavraždí… Král Orkádie, Owain mac Sigurd, syn vikinského jarla a keltské princezny, má prvně v životě hrůzu z toho, co ho čeká. Přesto však zavelí vyplout z Včelí zátoky, nad níž stojí jeho hrad, a stočit přídě lodí k západu…
Příběh lásky, zrady, nenávisti, strachu a přátelství je, jak už jsme u autora zvyklí, zasazen do historických reálií té doby jako skvostný kámen do šperku. Tentokrát do stříbrného šperku. Stříbro v mořské vodě zčerná, a doba, kdy žil Owain mac Sigurd, byla temná zrovna tak, temnější než oko krkavce, hodujícího den po bitvě na těch, co už poznali tmu a ticho…

Výraznou postavou, představitelem městské fantasy (ale nejen ji) je u nás Pavel Renčín, kterému kromě spousty výborných povídek vyšla trilogie Městské války (Zlatý kříž, Runový meč, Věk nenávisti). Myslíte, že tohle je to pravé pro vás? To zjistíte když sáhnete po první knize trilogie - Zlatý kříž.
Praha krvácí. Její tvář bledne každým dnem, červeň ze rtů se rozpila v blátivých kalužích. Pod tváří všední reality zuří neviditelná válka. Město potřebuje hrdinu. Namísto něj nachází Václava. Líného a sobeckého muže zvyklého na přepych a pestrou dámskou společnost. Tak tomu bylo dosud. Nyní je sražen na kolena, aby čelil smrtelnému nebezpečí. Aby přinesl světlo do temné doby. Aby přežil, jak nejdéle dokáže. Legenda začíná…
Zlatý kříž je úvodním dílem fantasy trilogie Městské války. Netradiční městská fantasy vás přesvědčí o tom, že i nám dobře známá metropole má svou duši, svůj osud a vlastní příběh. Snad jste ho tu a tam zaslechli roztříštěný do mozaiky kapek svlažujících ulici. Nyní ho můžete poznat celý. Stačí jen naslouchat.

Pokud si potrpíte na čistokrevnou sci-fi sáhněte po románu Edity Dufkové. Zpráva z Hádu.
Kosmická loď Proserpina je už takřka u cíle své cesty, ve sluneční soustavě delty Pavonis, kde doufá nalézt planetu vhodnou ke kolonizaci. Třicet tisíc cestujících se probouzí z kryospánku, aby byli vzápětí postaveni před strašné zjištění – jejich loď je na kolizním kurzu s obří kometou a srážka je neodvratná. Waco Teirange, navigátor a z nutnosti i kapitán lodi má před sebou nelehký úkol zachránit Proserpinu, osadníky i misi. Než dorazí k vysněné planetě, musí přežít ledové peklo zvané Hádes.
Napínavá a skvěle napsaná sci-fi mladé nadané autorky Edity Dufkové v sobě spojuje to nejlepší z klasiky žánru a moderních trendů. Příběh nepostrádá důmyslnou zápletku, lidské a dobře napsané osudy, technické poznatky a fundovaná řešení problémů. Strhujíc příběh od první do poslední stránky. Najdete v něm všechno, co v dobré sci-fi hledáte.

A pokud se chcete seznámit  alespoň trochu s historií české sci-fi nesmíte minout sbírky povídek:

Vládcové vesmíru
Antologie přináší objevný průřez vědecko-fantastickou tvorbou uznávaných klasiků české literatury, jakýmu byly Jan Neruda, Svatopluk Čech či Eduard Bass, mistrů české fantastiky Karla Čapka i J.M.Trosky, jakož i kuriozní dílka dnes již zapomenutých fantastů. Společně s detailními medailonky o autorech tak představuje reprezentativní výbor a čítanku české povídky žánru "science fiction".

Puls nekonečna
Antologie, která navazuje na úspěšný svazek Vládcové vesmíru (Kronika české science fiction od Svatopluka Čecha po Jana Weisse) z roku 2010, komplexně mapuje českou sci-fi povídku od poválečného období až do konce 70. let. Počátkem 60. let byla sci-fi vnímána jako legitimní součást literatury hlavního proudu ale koncem desetiletá vznikají povídkové sbírky, v nichž převládá zábavná složka tohoto žánru.V antologii nechybí ani vítězné povídky z unikátní mezinárodní soutěže o nejlepší sci-fi povídku z roku 1962.

Poznat další, současné, autory vám pomůže třeba i antologie historické fantasy – Krvavá čest.
Vrcholný středověk se nesl ve znamení náboženských a světských válek, morových epidemií a dalších pohrom biblických rozměrů. V této temné době byli nositeli rytířských cností spíše lapkové a chudina, než rytíři hájící vlastní zájmy. Tyto motivy se zrcadlí v povídkách akčních i hororových, poetických i dobrodružných. Odhalte pod rouškou dějin silné příběhy dávných hrdinů!

A pokud milujete draky. Neměl by vám uniknout starší bráška čerstvě vydaných Legend: Prokleté knihovny a to Legendy: Draci.
Když na tebe dopadne stín jejich křídel, zamrazí tě v zádech. Odvážíš se vstoupit do jejich světa? Martin D. Antonín, Jan Dobiáš, Jan Kantůrek, Ivana Kuglerová, Leonard Medek, Jiří Pavlovský, Jana Rečková, Pavel Renčín, Františka Vrbenská a další. 27 povídek, 27 světů a 27 dračích příběhů …


A to byl jen malý střípek z domácí tvorby... najde se toho totiž mnohem mnohem víc.

vybral Morr

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)