čtvrtek 28. února 2013

Smršť otázek pro zvídavé abariňáky

Ostrý kužel světla opět prořízl tmu. Muž, který stál v temnotě za lampou, znovu promluvil. „ Nezapírej, víme, že jsi jedním z nich.  Jeden z  Abarinu.  A teď chci slyšet to jméno.“ Postava, kterou oslňovalo světlo, ale dál mlčí. „Nemůžeš si vzpomenout? Pomůžeme ti. Zajímá nás ten s tou zlatou hvězdou.“
Papíry složky zašustí. „Chceme se ho jen zeptat na pár otázek. Tak o koho jde? Kdo je to?“  Postava za stolem chvíli mlčky sleduje složku, asi stejně všechno vědí, nemá cenu zapírat. A tak špitne „ Peepa“.

 
Tak se do toho výslechu můžeme pustit. Nejdříve se zeptám na tvé začátky s DrD. Jak ses k němu vlastně dostal?
To je poměrně jednoduché. Když jsem v roce 2000 nastoupil na vysokou (DFJP UPCE). Dříve jsem o DrD a spol. pouze slyšel. Možná hrál pár her, které z toho nějak vycházely (na PC), nicméně sám jsem DrD nikdy nehrál. No, ve zkratce, kolej jsem nedostal rovnou, protože jsem zřejmě nebyl dost daleko, ale až po 14ti dnech prvního semestru. Tehdy jsem si již stihl na chodbách všimnout upoutávek RPG klubu Salamandr, který v té době fungoval na kolejích. No a když jsem se nastěhoval na takřka prominentní blok, tak jsem nadhodil svému spolubydlícímu (který se v průběhu času stal mým nejlepším přítelem a svědčil mi na svatbě), že jsem si všiml téhle reklamy a že bych to chtěl zkusit. On už s tím měl zkušenosti na intru a taky o tom nezávisle na mně uvažoval, takže kostky byly vrženy a nutno říci, že oba dva do dnešního dne "vděčíme" DrD za to, že jsme jen středoškoláci.

Tak to vás hraní muselo doslova pohltit! :-)

Ani mi nemluv… když jsme nehráli, tak jsme chlastali. A když jsme ani nehráli ani nechlastali, tak jsme spali. A ta škola tak vypadala.

To muselo být zatraceně náročné období. A zůstal jsi jen u DrD nebo ses vrhl do objevování dalších herních systémů?
V téhle době, v té skupině, která měla tak 4 "pravověrné", kteří spolu hráli celou dobu, mezitím se vystřídalo i několik dalších na kratší dobu, jsme hráli především jakousi upravenou verzi DrD 1,5, později 1,6. Asi nejvíce. Dále jsme hráli Shadowrun a experimentovali ještě s nějakými custom made systémy. Naživo jsem pak ještě zkoušel DrD+, ale tam si ani vystudovaní vysokoškoláci nevěděli rady s nějakými přepočty a tabulkami, takže jsme to portnuli nazpět na upravené 1,6, které hraju naživo doteď a považuji je za prakticky nejdokonalejší (vzhledem k relativní jednoduchosti a volnosti pro RP a hru jako takovou).

Z toho, jak zasvěceně používáš označení  jednotlivých verzí, tak je máš asi v malíku :-). Usuzuji tedy, že rád hraješ podle pravidel, že máš rád nastavené mantinely. Je to tak? Nebo se nebráníš ani experimentům a velké volnosti v hraní?
Ano i ne. Oboje má dozajista svůj přínos, ale osobně preferuji něco, co z většiny vychází z nějakého systému. Jako PJ to tak i směřuji na hráče při tvorbě postav, protože alespoň o jakémsi základu mám rád jasno. Jako PJ především chci vědět, co mám a mohu od postav čekat, což v případě nějakých naprosto volně vytvořených postav může být problém. Takže při hře jako takové rozhodně dávám velký prostor RP a nekoukám tolik na kostky, nicméně tvorbu jako takovou mám rád podřízenou nějakým pravidlům. Ale jsem člověk rozumný a pravidla mohou být vytvořena na míru určité postavě. Jen zkrátka potřebuji jízdní řád. Osobně mé postavy jsou principielně dělané podle DrD (především z jakéhosi dovednostního spektra). Nelpím na tom, že každé číslo má své opodstatnění, ale občas, především sám pro sebe, si vnitřně tato pravidla rád specifikuji, protože postava je ohraničenější a tedy i zřetelnější a pro mne snad jednodušší na hraní.

A co třeba vymýšlení vlastních kouzel a lektvarů?  Spousta hráčů po čase začne toužit svůj svět oživit a dát do vínku postavám možnost dalšího výběrů… ať už vlastností, kouzel apod. Co ty? Vyhnuly se ti tyto tužby? Nebo máš naopak šuplík se spoustou nápadů, ať už realizovaných nebo zapadaných prachem?
Takovéto specifické věci jsem se popravdě ani vymýšlet nepokoušel. Jako matador Abarinu (a dracidoupe.cz) si ale možná vzpomeneš na moje komplexní povoláno "prostitutky". Dále mám již de facto vážně v šuplíku delší dobu se povalující další dvě povolání, a to "amazonku" a "paladina". Ještě (už roky) stále nedoladěné, nicméně věřím, že kompatibilní s DrD systémem, mou srdcovkou.

Přiznám se, že si na konkrétní zpracování tvé prostitutky nevzpomenu, ale musela to být jistě spousta legrace při vymýšlení a specifikaci schopností. :-)
Tak měl jsem konzultaci (sice výhradně muže, ale přesto) :-D Však je jistě v archivech abarinských článků ještě k nalezení. :-)

Každopádně to vymýšlení povolání je snad ještě specifičtější a komplexnější než ty lektvary a kouzla. :-) Takže klobouk dolů, pokud tu amazonku a paladina nakonec někdy přece jen doladíš a dotáhneš do konce.

Nyní se ale mrkněme taky na to co ty a Abarin?  Vzpomeneš si jistě i na své začátky na Abu.

Nedokážu si představit, že bych si nevzpomněl. Začátek léta 2002. To jsem zrovna skončil se školou a nějak to vypadalo, že s nově objeveným světem ztratím kontakt. Internet ještě nebyl tak běžný (zvláště u nás na vsi), já bez práce, nicméně měl jsem možnost po pracovní době a prakticky "na noční" chodit k mámě do kanceláře na neskutečně pomalé ISDN (pro mladší ročníky, de facto vytáčené připojení o maličko rychlejší než modem). No, snad jsem ani negooglil (google jsem neznal), ale objevil jsem (koncem června 2002) právě pod různými hesly "dračí doupě online", zadávanými do vyhledávačů, Abarin.
Panečku, to bylo nočních šichet strávených na vznikajícím, neskutečně nedokonalém a děravém serveru s desítkami uživatelů. Nostalgie. Navíc, tohle byl rok, kdy jeden člen rodiny měl velice vážné zdravotní problémy (několikanásobná klinická smrt) a každonoční únik do světa fantasy, na chaty s tvůrci Abarinu a do chatroomů mě asi udržel v psychické kondici, protože to bylo dost těžké období. Považuji se i za iniciátora prvního Abarinského srazu v září (nebo říjnu?) 2002. Zkrátka Abarin se stal pro mne plnohodnotným světem mimo tento svět... na to snad nelze zapomenout :-)

Tak na takový rok se rozhodně nezapomíná, to je fakt. (Ať už z těch rodinných těžkostí, tak z toho nadšení z objeveného světa Abarinu.)

Je pravda, že tenkrát to byl na Abarinu opravdu frkot, s dnešním pozvolným tempem nesrovnatelné. Přesto i tenkrát došlo na těžkosti a postupně to vypadalo, že by mohl přijít i konec  Abarinu. Vzpomeneš si ještě dnes,  co tě přivedlo na nápad vzít Abarin na svá bedra?
U všeho jsem byl a na nic z toho nelze zapomenout...
Vzpomenu si, i když možná ne do podrobností, ale vím, že ač si snad ani nepamatuji přesně rok (zhruba 2006) se ukázalo, že Japan již nadále nemíní registrovat doménu Abarin.cz. Snad nikdo nečekal, že někdo z opravdových "srdcařů" nechá Abarin vyexpirovat. Předregistrace v té době stála asi 2 000Kč, což pro mne osobně nebyly malé peníze. Mluvil jsem v té době telefonicky s Amim, mluvili jsem i s Japanem, už jsem chtěl předregistrovat sám, ale Abarin již byl předregistrovaný nějakým spekulantem. Dostal jsem se s ním do kontaktu a měl snad v ruce i smlouvu na budoucí spolupráci (ačkoliv on by byl vlastníkem). Zavánělo to nechutnou komercializací. Nezbylo, než zatáhnout za ruční brzdu. Jakkoliv Japan v té době málo komunikoval, podařilo se mi s ním kontaktovat a on souhlasil s převodem na nového majitele domény (mne). Ami s tím byl taktéž v pohodě a tak jsem udělal to, co je v jednom z českých filmů. "Když je někdo jediný kdo může, tak zkrátka musí." A v té době jsem, myslím, bez nadsázky byl jediným, kdo mohl....

A díky za to :-)
Změnil se nějak zásadně za ty roky tvůj pohled na Abarin?

Neděkuj, pokud jsou někdy srovnatelné altruistické pohnutky se sobectvím, bylo to při této příležitosti :-) Na Abarin, "svět" jako takový, se pohled nezměnil. Ale na server, technologii a vizi do budoucna se mi změnil již nesčetněkrát a ještě se může mnohokrát změnit, ale to je spíše ovlivněnost řekněme širším pohledem, než pohledem běžného hráče/PJe.
Ale skutečnost, že server jako takový víceméně končil a mně se podařilo zasadit o to, že jeho odkaz bude pokračovat, je osudově velmi spojené s tím, že jsem ženatý a otec :-)

No, když už sis naběhl informací ze svého soukromí, nemohu to jen tak přejít. :-) Není to tak dávno, co ses stal otcem. Jak si tuto životní etapu vychutnáváš?
Nechci být pokrytecký, proto budu upřímný. Ale je vesměs vyrovnaný počet chvil, kdy je tato životní etapa asi tak stejně skvělá, jako na provaz. :-)

Jo, jo… probdělé noci, dětský křik… no není to občas žádný med. :-) Zbývá ti vůbec ještě nějaká síla na hraní?
Nemyslím si, že by dětský křik a podobně snižoval chuť na hraní. Ta je snad nezměněná. To, že se občas člověku nechce něco konkrétního psát zrovna v danou chvíli je asi situace, kterou zažil každý. A to, že za tebou řve dítě intenzitou blížící se stovce decibelů je něco, co ti psát neumožní, i kdybys chtěl. Ale dobrý hráč dokáže napsat příspěvek kdykoliv a za jakýchkoliv okolností. S trochou nadsázky :-D

Jak je patrno, Abarin je pevně zakotven ve tvém životě. Ale co nám prozradíš ještě o sobě a svých dalších zálibách?
To snad nejlépe a nejobjektivněji bude vyjádřeno tím, co mám otevřeno skutečně pořád v nějakém z tabů firefoxu. Abarin, Seznam (email), Hofyland a Nyx (diskusní servery), Idnes (co se děje) a Facebook. Mimo to mezi další záliby patří počítačové hry (nejkonsistentněji Lord of the Rings online). Příležitostně pak pasivně sport, aktivně pivo kdykoliv a kdekoliv a dnes již trochu latentnější dřívější záliby jako live koncerty, desítky návštěv kina a knihy (na které teď vzhledem k dojíždění autem není čas a doma se mi zkrátka nechce...  :-\)

A co nějaké tvé sny? Je něco co by sis chtěl splnit? Čeho bys chtěl dosáhnout?
Těžká otázka.
(dlouho přemýšlí)
Ve finále ale je jen minimu věcí, které jsou skutečně důležité a na kterých záleží. Být šťastný, mít šťastnou rodinu a zdravé děti zní trapně, ale čím je člověk dospělejší, tím pravdivěji.
Osobní přání a sny? Zcestovalý se poněkud cítím, i když bych rád někdy viděl naživo zápas NHL v USA nebo CAN.
Snad Abarin 2? Ale kdo na mém místě by tento sen po bez nadsázky 8 letech vývoje nechtěl vidět splněný... :-)

Tak teď jsi mi hezky nahrál na mou poslední otázku - Jak tedy vidíš budoucnost Abarinu?
Pokud Abarinu zůstanou věrní ti, kteří mu věrní jsou (a patří jim za to můj nezměrný dík), tak může Abarinu fungovat v rozumné míře i nadále. Jistě, nebudeme mít tisíce uživatelů jako Andor, ale jistá nostalgie a integrita je zde velmi silná.
Co se ale konkrétní budoucnosti a případné další verze týká, pak je to otázka směřující na Ashuase. Nechci říci, že jsem na tuto vizi rezignoval, ale jen se neodvažuji v tomto spektru spekulovat :-)

A nějaké slovo závěrem?
Můj vděk uživatelům jsem již vyjádřil a nevím, co mám říci více. Snad jen: "Hrajte své postavy, tvořte dobrodružství, odevzdejte své srdce. Abarin tuto oběť možná nesplatí. Ale to se nedovíte, pokud tak neučiníte. Málo platné, srdce je "stroj" nezměrné síly a je třeba na to myslet..." ;-)

= Peepa a Morr =

1 komentář:

  1. :) NAMRO sa vyznamenalo. Stále odchytávajú veľké či menšie ryby v mafiánskych vodách abarinu, a teraz majú žraloka! :D
    Parádna rubrika, parádne prevedenie. Ďakujem.


    C.L.Albus alias Karkulkojed...

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)