neděle 30. září 2012

Warhammer 40 000 Soulstorm



Vážení a milí čtenáři, dnes jsem si pro vás přichystal skutečnou lahůdku, Warhammer 40 000 Soulstorm. Co to je, ptáte se zřejmě a já vám odpovídám - akční zábavná strategie na motivy scifi světa Warhammer 40k. Při této hře se ponoříte do světa, kde existuje pouze válka. A to válka v galaktickém měřítku. Hra je velmi dobře hodnocena jak z hlediska kampaně, tak i z hlediska multiplayeru či obyčejného skrimishe.


Počítač, když s ním hrajete na těžkou úroveň, je podvádivá mrcha, která si oproti vám nastaví značné výhody a je opravdu nechutným peklem proti němu hrát kampaň. Pro příznivce opravdu těžkých strategií velmi doporučuji, co se týče ale lehké obtížnosti, tak ta je vcelku hratelná, a sice s menšími obtížemi, ale přesto procházíte kampaní jako nůž máslem.

Co se týče ras, za které můžete hrát, je jich docela dost. Začnu lidským Impériem, které se ještě vrství na 3 podkategorie, které jsou samostatně hratelné. Prvním a nejslabším Imperiálním (lidským) druhem je Imperiální garda. Banda standardních vojáčků, kteří nejsou nejsilnější, ale na druhou stranu nepřítele zahltí počtem a mohutnou kanonádou z dělostřeleckých baterií, či je převálcují funkčními tanky. Jejich výhodou je, že jsou rychlí, dobře se za ně hraje a jejich ocelové kavalérii málo co odolá.

Další součástí Impéria jsou Mariňáci neboli taktéž Adeptus astartes, což jsou geneticky modifikovaní vojáci, té nejlepší kvality. Jsou vskutku masivní, drsní a mají opravdu velké bouchačky. Jejich základní komanda jsou vcelku dost flexibilní a můžete je doplnit o řadu různých typů zbraní s různými účely. Mají velkou výdrž, nicméně, když do hry vpadnou jejich terminátor (pomalé jednotky Astartes navlečené do extra těžkých zbrojí), mají ostatní národy co dělat. Co se týče mechanizovaných jednotek, nejsou k zahození ale ani nepatří mezi elitu, jejich tanky jsou ale poměrně slušným kopačem zadků.
A jako poslední zástupce lidství tu máme Adepta sororitas neboli Sestry boje. Fanatické bojovnice a velké příznivkyně žehu. Jejich velmi oblíbenou zbraní je plamenomet, a aby toho nebylo málo, ještě do hry v pozdější fázi mohou vložit Žijící světici. Což je velký lítající anděl, který umí udělat docela dobrou paseku, další taktickou výhodou Sororitas je i to, že jako pouze jeden ze dvou národů umějí čarovat, což jim může v určitou chvíli vyhrát celou bitvu.

Tak teď přejdeme k cizákům a vezmeme si na paškál tzv. Eldary. Eldaři se řadí do dvou druhů, Eldaři a Temní ledaři. Ti první jsou jako elfové, obratní, rychlí, moc nevydrží, ale mají spoustu vedlejších schopností, velmi dobře se maskují a jsou nadmíru tajemní.
Temní Eldaři jsou banda nájezdníků, otrokářů a vrahů, prostě vše co se nám líbí že? ;) Jsou brutální, efektivní, ale co se výdrže týče, nic moc i když mají své silné chvilky. Navíc stejně jako Sororitas umí čarovat a jejich kouzla jsou velmi efektivní, například umí vyčarovat obrovský warpový vír, který je schopen poměrně lehce rozšmelcovat nepřátelské řady. Osobně se mi za ně nehraje nejlépe, ale když si na ně zvyknete, jsou vskutku smrtící.

Tau. Banda cizáků, kteří jsou technicky na nejvyšším stupni. Jejich jednotky a technologie jsou opravdu hightechové a vskutku smrtelně nebezpečné, nevýhodou je že jejich jednotky jsou výrobně velmi drahé a z tohoto důvodu má tato rasa žoldnéřskou pomoc v podobě kanibalských ještěrů Kroota. Tito ještěráci si mohou zvyšovat zdraví pojídáním mršin svých padlých nepřátel. Co se týče obrněných vozidel, Tau se řadím mezi špičku a jejich vozítka jsou nesmírně nebezpečná. Hraje se za ně docela nesnadno kvůli ceně jejich vojsk a vozidel, ale pokud se vám jich podaří dostat několik do hry, máte skoro vyhráno.

Necroni, rasa nemrtvých, tedy jak se to vezme. Jedná se o oživlé stroje, které vede nějaký vyšší intelekt. Jejich jednotky jsou opravdu něco, jsou pomalí, vydrží jako menší obrněné vozidlo a jejich pušky ustřílí téměř cokoliv a jestli myslíte na boj zblízka, tak na něj rychle zapomeňte. Co je ale na nich nejhnusnější, je reinkarnace jednotek. Každý pozornější hráč si může všimnout detailu, že jejich mrtvoly na rozdíl od jeho vlastních nemizí. Jakmile uvidíte obrovský zelený mrak okolo jejich velitelské jednotky, naskočí vám v hlavě slovíčko PRŮŠVIH. A to vskutku velký, protože jejich jednotky, které jste s tak obrovskou námahou pobili, se znovu postaví a štrádují si to dál k vám, a jako by to nebylo málo, jejich hlavní budova se může přeměnit na pohyblivé velitelství, které mezi vašimi řadami dokáže nadělat obrovskou paseku a ještě přitom může vyrábět jednotky.

Orkové. Na jejich hlášky absolutně nezapomenete ;) Jinak co se týče hraní, banda brutálních zvířat, která se nezastaví před ničím a málo co je dokáže zadržet, hrajete-li rádi tělo na tělo a máte-li rádi cikánskou férovku, jsou pro vás ti praví, je jich jak blech v psím kožichu a jejich brutalita a rychlost jsou neskutečné. Výborní na rush hry.

No a na závěr jsem si nechal mé oblíbence. Chaos. Tyto jednotky jsou vlastně jednotkami s podobnými vlastnostmi, jako jednotky Imperiální, tedy až na to že místo svátosti používají v boji démony, černokněžníky, kacíře, posedlé stroje a další podobně milé jednotky. Jsou opravdovou výzvou, mě osobně se za ně hraje více než dobře a jejich možnosti jsou vskutku veliké. Rychlé přepady, neviditelné odstřelování či snad boj tělo na tělo. Zvládají vše a poměrně dobře, proto bych řekl, že díky své flexibilitě jsou opravdu dobří.

Nyní ke kampani, v kampani budete bojovat, proti všem těmto rasám o soustavu 4 planet. Je to cesta na dlouhou trať, tak doporučuji jídlo a hodně vody, popřípadě něco na nervy. Mé osobní hodnocení této hry je 9 z 10. Rychlá a akční, nenechá vás vydechnout a přijdou si v ní na chuť i milovníci výzev. Grafika je velmi pěkná a i při velkém množství protivníků se počítač velmi schopně drží.
Tak hodně štěstí a zadru a ať se vám dobře paří ČUS.

= MR =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)