pátek 30. prosince 2011

Paříš, pařím, paříme - Imperial Glory

Imperial Glory
Zdar a sílu čtenáři, dovolil bych si vás ve své nové a voňavé rubrice pozvat na průzkum do světa zábavy a her. A tím nemyslím jen hry počítačové, ale i deskové ;)

No tak se pusťme rovnou do díla. V tomto čísle bych se chtěl věnovat poměrně zajímavé hře se jménem Imperial Glory. Systém hry je poměrně jednoduchý a velmi rychle vás dokáže do sebe vtáhnout. Děj hry začíná roku 1700 a vy se stanete vůdcem jedné z velkých monarchií. Mezi svými kandidáty si můžete vybrat Anglii, Francii, Prusko, Rusko a Rakousko. Výběr to sice není nic moc, ale na druhou stranu alespoň můžete začínat prakticky kdekoliv v Evropě.

Začínáte prakticky řečeno s téměř holým zadkem. Na starost máte pár velitelů a pár jednotek (většinou se jedná o brance s klacky). Rozloha vašeho území je závislá také na tom, za kterou frakci začínáte. Největší území mají (překvapivě) Rusové, za nimi jsou Rakušáci, Frantíci, Angláni a největší prckové z velkých jsou Prušáci. Všeobecně nejnevýhodnější, ačkoli ne zrovna nejmenší území mají Rakušáci, ale to už záleží na posouzení každého soudruha.

Další takovou lahůdkou je technologický vývoj. Celkem si můžete vybrat ze 4 druhů vývoje: materiální, vojenský, ekonomický a politický. Po každém dokončení všech výzkumů v jedné tabulce si budete moci vybrat, kam chcete vaši zemičku směřovat. Buď z ní můžete udělat demokratický nebo autokratický stát a v pozdějším vývoji z ní můžete udělat republiku, konstituční či absolutní monarchii a diktaturu. Ať tak či onak, doufám, že si každý přijde na své.

Dokonce je tu i taková malá drobnůstka, a to ta, že během delšího hraní vám bude vyrůstat váš následník. Ano, a dokonce máte tu výhodu, že si můžete vybrat jeho pohlaví. Pokud ale vyberete kluka či holku, efekt to má vždy jen jediný. A to že buď vytvoříte nehynoucí alianci s jedním z mocných národů, nebo si přivlastníte jeden z menších.

A teď se dostáváme k tomu hlavnímu a to jsou jednotky. Bohužel, v tomto směru je hra poměrně dosti nezajímavá, protože každý národ má skoro ty samé jednotky. Na druhou stranu hrajete proti nepříteli se stejnými možnostmi (pokud má stejné jednotky a nemá početní převahu) jako máte vy. Jednotky by se daly dělit na čtyři druhy: pěchota, kavalérie, dělostřelectvo a loďstvo. Ano, bitvy se mohou odehrávat i na moři. Jinak další takovou zajímavostí je možnost skrývat svoje regimenty do budov, lesů a za různé zídky a musím uznat, že občas se to vyplatí. To,  čím mě hra nadchla, jsou hlášky vašich regimentů a i bojový systém. Dávejte si ale pozor, aby se vám vojáci nešťastnou náhodou nedostali před děla nebo aby vám nestříleli do vřavy, kde máte své lidi, ztráty by byly vysoké. A zásadně nepodceňovat kavalérii.

Hra jako taková může být ukončena několika způsoby.
1. Dobít celý svět.
2. Získat co největší počet bodů a statisticky vyhrát.
Vřele doporučuji rozvíjet se i po stránce politické a ze začátku zabírat cizí státy spíše tímto nežli vojenským způsobem a NIKDY opakuji NIKDY neútočit na nepřítele, aniž byste mu vyhlásili válku, protože se jinak ostatní národy na vás nakrknou a nakopou vám pozadí.

A nyní veselá silvestrovská hra na závěr
Nudíte se? Klasik by řekl: “Kupte si medvídka mývala.“ Ale já mám lepší nápad. Na Silvestra se všeobecně dají dělat různé vylomeniny a hokusy pokusy a právě jeden takový… Mno pokus… Určitě všichni znáte kostky. Ty malé mnohostěnné věci, co na sobě mají tečky nebo čísla. Jo, přesně ty. Tak vezměte si dvě do kapsy (nejlépe desetistěnné) a vyražte s kamarády do hospůdky, nebo jen tak s někým dřepněte doma. Vemte nějakou pěkně oblou mističku a dejte ji na stůl, potom každý hráč čapne kostičku a roztočenou ji vhodí do mističky. Je to docela pěkná akce sledovat souboj vaší kostky a kostky protivníka jak do sebe naráží a postrkují se. Mno a jakmile souboj skončí, poražený si musí dát panáka.
Není to sice nic moc, ale věřte, že po několika prohrách se to stane tou nejzábavnější hrou na světě. A nebo si jednoduše vyjděte na pivní procházku do lesa a zpět.
Čus a přežijte to ve zdraví.
(Jakákoliv podobnost s jistým televizním seriálem je pouze a čistě náhodná.)

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)