pátek 5. května 2017

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Příhraničí - rozhovor

Dnes tady máme zase jednu jeskyni „na motivy“ a to na motivy knihy. Tak jak nám jeskyni Příhraničí představí její PJ Weltkrieg?

Začneme tradičně - představíš našim čtenářům trochu jeskyni Příhraničí? O čem její příběh je?
Jedná se o post-apo survival jeskyni smíšenou s fantasy. Příhraničí je země, která nepatří do našeho světa, ale ani do toho druhého. Nikdo pořádně neví jak se sem dostal, a ani jestli se dá dostat ven. Zemi můžeme přirovnávat k Ruské Sibiři, protože je zamrzlá, zasněžená a je v ní neustále zima. Každý rok v Příhraničí vychází tzv. Modrý měsíc, který přemění tuhle ledovou pustinu na ještě větší ledovou pustinu, a tak umožní přístup Ledovým lidem ze severu, klanu který vraždí všechno živé. A tak naše skupinka má za úkol vypravit se na sever Příhraničí, a zjistit jejich trasu aby se na jejich příchod mohli obyvatelé pořádně připravit.

Zní to opravdu zajímavě. Kde jsi na tenhle nápad přišel?
Jednou jsem si koupil stejnojmennou knížku ( opravdu výborná knížka) od Ruského spisovatele Pavla Korněva, a knížka mě natolik uchvátila, že jsem prostě musel na ni udělat jeskyni :)
Takže tentokrát dostojíme názvu rubriky – Jeskyně na motivy… ;)

Prozraď nám, jak moc se jeskyně knihou motivuje? Úplně? Nebo sis její svět nějak upravil?
Jeskyně je knížkou motivována poměrně hodně, ale některé věci si domýšlím či upravuji podle svého, aby to nebyla jenom čisté kopírování knížky :)

Popíšeš nám ten svět trochu víc? Určitě je plno věcí, které stojí za zmínku ;)
Určitě… v Příhraničí jsou dvě velká města. První je Pevnost, asi nejvíce nebezpečné město ze všech, zde mají svá sídla různé cechy za které hráči hrají. Najdeme zde asi nejvíce feťáků, zabijáků, hrdlořezů a všemožné havěti, ale zase má nejlepší opevnění. Celé pevnosti velí cech jménem Družina pod vedením Drona, a hned pod družinou jsou Patroláři. Druhé je Město, které jako jediné má motorizovaná vozidla, protože sídlí na bývalým vojenským skladišti, takže mají dostatek nafty i benzínu , a také nábojů. Město se s Pevností nemá zrovna moc v lásce, protože se Pevnost neustále pokouší ukrást jejich palivové zásoby, a tak na potkání střílí každého Patroláře či Družijníka. Dále zajímavost Města je ta, že jako jediní mají kozáckou jízdu, muže na koních kombinující šavle a palné zbraně.
Kdybych měl prozradit více věcí, tak jsem tady ještě dlouho, protože jich je opravdu hodně :-D
Dobře, tak se budu chvíli ptát já na nějaké podrobnosti ;)

Jaké další cechy jsou v Pevnosti?
V Pevnosti je celkem 5 cechů, první dva už jsem řekl, a zbytek jsou Sestry chladu, Bratrstvo a Gymnázium. Za všechny z nich si hráči můžou zahrát, každý je odlišný, má své výhody i nevýhody, a tak si hráč může sám zvolit co mu bude vyhovovat nejvíce. :)

Zmínil jsi na začátku, že styl jeskyně je post-apo survival smíšený s fantasy. Čím je zde fantasy zastoupená?
Fantasy je zde zastoupená hlavně magií. Různá kouzla které známe z každého filmu či hry, ochranné magické amulety, či očarování věcí. Ale zástupci fantasy jsou zde i v podobě příšer. Najdeme zde upíry, vlkodlaky, nekromanty, bludičky či rusalky, a mnoho dalších typických příšer.

A předpokládám, že skupina určitě setkání s některými zástupci příšer nezůstane ušetřena?
No to nezůstane, v mé jeskyni je celkem velká pravděpodobnost na smrt, která tu číhá na každém rohu, a tak hráč za svou chybu platí...v lepším případě pouze silným poraněním  či něčím podobným. Takže by si hráči měli dávat velký pozor na to co dělají :)

Takže se nebráníš smrti postav? I při tom, že jich v jeskyni moc není? ;)
Jelikož je má jeskyně na tomhle založena, tak ne. O to více se hráči budou snažit aby jejich postava neumřela, zvlášť v pozdější fázi hry, kdy jim ta postava už třeba přilehne k srdci. A není problém si založit novou postavu, a pak se připojit do dobrodružství znovu. :)
Tedy, klobouk dolů, jsi jeden z mála mnou zpovídaných PJů, který je ochotný nechat postavy umřít ;)

A když jsme už u toho počtu postav, kdyby měl někdo z hráčů zájem a chtěl se přidat, dal bys mu šanci?
Děkuji, chtěl jsem přijít s něčím trošku netradičním, protože co tak ve většině jeskyní vidím tak postavy moc neumírají. :)

Jelikož čím více lidí je ve skupince, tak tím větší šanci na přežití skupinka má, takže kdyby měl ještě někdo zájem, tak mi stačí zanechat zprávu :)
Ano, není to moc obvyklé ;) Jen mě tak napadá, ví hráči, že jejich postavy mohou v téhle jeskyni zemřít? ;) No, teď, pokud tedy čtou NAMRO, to už vědět budou :-D

Zajímalo by mě, jestli výprava za zjištěním trasy Ledových lidí je stěžejním bodem tvé jeskyně? Mají třeba postavy šanci se během hry dozvědět, jak to s Příhraničím je, jak se sem dostali, popřípadě dokonce dostat se pryč?
Dobrá otázka, a zároveň dobrá odpověď :-D
Ale ano, ve Verbíři jsem psal že jejich postavy mohou snadno zemřít, a néé,opravdu jsem tím nedělal Bu bu bu, ale myslel jsem to vážně :)

Výprava za zjištěním trasy, je jen taková hlavní linka, prostě záměr jeskyně aby to mělo nějaký ten běh. Takže po cestě se hráči mohou dozvědět spoustu informací co se týče Příhraničí, všechno to záleží čistě jen nich :)
Takže se postavy mají na co těšit.

Jaké je vůbec složení skupinky, co se příslušnosti k cechům týká? A v souvislosti s tím umíráním postav – mají reálnou šanci v tomhle složení přežít? ;)
Ve skupince jsou dva Patroláři, jeden ostřílený který skupinku vede, a druhý už má taky něco za sebou, pak je zde jeden panoš z Bratrstva, který se možná na první pohled nezdá, ale umí se o sebe slušně postarat, a pak je zde jedna poměrně ostřílená Valkýra ze Sesterstva. Ve skupince měla být ještě jedna vědma ze Sesterstva, ale hráč dlouho nehrál, a zatím mi neodepsal, jestli ještě hodlá pokračovat. Jinak pokud si budou dávat pozor, tak mají celkem dobrou šanci se aspoň dostat na sever Příhraničí :)
Alespoň na sever :-D Teď si nejsem jistá, jestli je to optimistické nebo ne ;)

Takže, kdyby se našel případný zájemce či zájemci, kdo by se ti do skupiny hodil nejvíc?
Tak, optimistický co celkem je, většině lidem se nepovedlo dostat ani tam :-D

Asi bych nejvíce uvítal nějakého Mága či Čaroděje, aby to do skupinky vneslo takovej ten magickej nádech :)
Ano, mám takový dojem, že trocha magie na jejich straně by skupince určitě bodla ;)

Pořád mi vrtá hlavou – opravdu nikdo v Příhraničí neví, jak to s ním je, o co tam jde, prostě takové to klasické – kdo, co, jak? ;)
Dá se říct že ano. Většina lidí se do Příhraničí dostala úplnou náhodou. Třeba že někdo spadl na zem z nějaké výšky, ale místo na beton dopadl do měkkého sněhu, a probudil se v Příhraničí. Jiní zase měli to štěstí a přežili narození v Příhraničí. Samozřejmě se najdou tací kteří tvrdí že všechno ví, ale nikdo zase neví jestli je to pravda a nebo lež. :)
Někdo přece musí vědět! Vždycky někdo ví! No dobře, nechám svou zvědavost mlčet ;)

Takže, dostáváme se ke konci a už tradiční otázce – co bys přál své jeskyni, jejím hráčům, postavám? Těm posledním určitě, aby přežily, že? :-D
Tak někdo třeba ví :-D

Přál bych si aby dojela do konce, klidně pomalým tempem ale aby se prostě dohrála. A hráčům bych přál aby se později zažrali do mrazivé atmosféry některých lokací, pak z toho hraní budou mít hned lepší zážitek :)
Držím pěsti, ať se tahle přání splní ;)

Děkuji ti za tvůj čas a trpělivost ;)
Já děkuji :)

= Weltkrieg a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)