pátek 23. prosince 2016

Vánoční (nejen) fantasy povídky

Vánoce. Čas příběhů a pohádek. Kouzla, splněná přání, naděje, dobro vítězící nad zlem. Já se tady teď ale nechci rozepisovat nad pohádkami, ne o vánočních romancích. Chci vám nabídnout povídky. Vánoční fantasy povídky. Protože co může být lepšího, než se ponořit do příběhu, nechat fantazii pracovat naplno a prožít s někým jeho příběh?

Vánoční koleda - Ch. Dickens
Vánoční koleda není zrovna žádný objev, co se povídek týče. A možná si i říkáte, v čem je tato povídka vůbec fantasy? No odpověď je jednoduchá. Zkuste si představit, že vás navštíví tři duchové. A nemyslím duchy, kteří nás navštěvují pod nadměrné konzumaci fazolí nebo kefíru.

Tato povídka se dočkala navíc velkého množství přepracování. Například animovaná Mickeyno vánoční koleda. Strýček Skrblík se přes noc stane lepším kačerem, jen díky návštěvě duchů. A zajímavého zpracování se dočkala tato povídka v seriálu Pán Času v jednom z vánočních dílů.

Christmas wedding (Vánoční svatba) - V. Kaftan
Děj tohoto příběhu se odehrává v době po velkém neštěstí, které zasáhlo mnoho životů - výbuchu supervulkánu. Tento supervulkán změní zamilované dvojici Mel A Corie životy. Corie zavalí část zříceného domu a už to není ta samá dívka, jako dříve. Při snaze se zachránit poznají mladou Rayvennu, která jim začne pomáhat.

V den Vánoc se rozhodne Mel splnit slib své milované Corie o nádherné svatbě. Ovšem svatební den nepůjde tak hladce, jak by měl…

Povídka byla v roce 2008 vydána v antalogii Warrior Wisewoman (2008)

Děvčátko se sirkami - H.Ch. Andersen
Velmi známý a smutný příběh o chudé dívce a krabičce zápalek. “Malé ručky byly takřka zimou zkřehlé. Ach! jedna sirka mohla učiniti dobře, kdyby jenom jedinou ze škatulky vyndala, o zeď otřela a prstíčky sobě zahřáti směla.”  - píše se doslova v příběhu. Malá dívka nakonec umrzne na ulici, hledajíce útěchu v plamíncích od zápalek.

A stejně jako Vánoční koleda, i tahle povídka inspirovala jiné autory. Například se dočkala přepracování  povídce Matchless: A christmas story (Bez sirek: vánoční příběh) od Gregoryho Maguira. Pokud se vás nějak příběh malého děvčátka dotknul, určitě stojí za přečtení i tahle verze.

Wolf Christmas (Vlčí Vánoce) - D. Pinkwater
Spisovatel Daniel Pinkwater nám nabízí pohled na vánoční svátky z vlčí perspektivy. Můžete si zadovádět s rodinkou vlků ve sněhu, proběhnout se s nimi v lese a nebo pozorovat s nimi z kopce, co dělají lidé. Auuuuuuuuuuuuu!

Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka - L. Aškenázy
Jedná se především o divadelní hru, ovšem s kouzelným příběhem. Synek Jakub se ztratí svému tatínkovi ve městě a začne potkávat mnoho různých lidí. Pána s kaprem, lampaře, policistu či kočího…s každým z nich se zastaví a chvilku rozpráví. Zajímá vás, o čem si může ztracený chlapec povídat s cizími lidmi? Pak doporučuji si sehnat přepis a nebo zamířit do divadla!

Máte pocit, že čtení bylo dost, že byste raději film? Prostě se na něco podívat? No, měla bych pár bonusových tipů na lehce netradiční vánoční podívanou…

Very Supernatural Christmas
Vánoční díl ze seriálu Supernatural (v ČR pod názvem Lovci duchů). Bratři Sam a Dean se dostanou do nesnází. Vlezou totiž do domku, kde bydlí Santa Claus a paní Clausová. A jsou to, tak trochu, kanibalové…

Ukradené Vánoce
Film z roku 1993. Nabízí trochu temnou podívanou v podání režiséra Tima Burtona, který je díky svým filmům s ponuřejší atmosférou proslulý.

Mrtvá nevěsta
Ano, vyloženě vánoční film to není, ale já si bez něj už svátky představit neumím. Je to pár let zpátky, co mě na Štěpána okouzlil příběh svatby, lásky i zrady.

Přeji všem krásné Vánoce a příjemnou zábavu!

= Liraell =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)