středa 30. ledna 2013

Knihy, které by neměly zapadnout… Pes baskervillský

Jako přízračné postavy vystupovaly z mlhy staleté stromy. Boty jsem měl obaleny bahnem a při každém kroku se mi nohy neustále nořily hlouběji a hlouběji do podmáčené rašeliny. Nikdy jsem si neměl zkracovat cestu přes blata. Na chvíli jsem se zastavil, těžce popadaje dech, přestože bych měl rychle pokračovat dál. Krůpěje potu mi stékaly po tváři. Nádech. Výdech. A náhle jsem zaslechl zavytí, při kterém mi ztuhla krev v žilách...

Kdo z vás by neznal toho podivínského detektiva Sherlocka Holmese z Baker Street a jeho věrného přítele doktora Watsona, které stvořil Sir Arthur Conan Doyle. Případy této dvojice byly mnohokrát zfilmované a nejednou tito hrdinové ožili i v dílech jiných autorů. My se však vraťme k jejich otci A. C. Doylovi, který o nich napsal 4 romány a 56 povídek. Snad nejznámější a zároveň patřící k tomu nej z případů Sherlocka Holmese je román Pes baskervillský (1901–1902).

Možná si teď kladete otázku, proč tady připomínám ten notoricky známý příběh? Ale ruku na srdce, kdo ten příběh opravdu četl? Možná je na čase otevřít knihu a pustit se do čtení.

Pacient doktora Mortimera, Sir Charles Baskerville se obává rodinné kletby, obrovského přízračného psa, a jak se ukáže, obavy jsou na místě. Sir Charles za podivných okolností umírá: je nalezen na blatech mrtvý a okolo těla je spousta obrovských psích stop. A tak se doktor Mortimer obrátí na Sherlocka Holmese s žádostí o vyřešení tohoto případu. Po smrti Sira Charlese se na rodinné sídlo navrací i poslední dědic rodu Henry Baskervill a jak se zdá i jeho život je v ohrožení. Pes Baskervillský mu je na stopě... Naštěstí je tady Sherlock Holmes a doktor Watson.

Přeneste se tedy na anglický venkov a nechte se vtáhnout do ponuré atmosféry mlžných blat.

ukázka

„V době, jež uplynula od tragédie, jsem se, pane Holmesi, doslechl o několika příhodách, které je  nesnadno uvést v soulad se zákony přírody."

„Například?"

„Ukázalo se, že již před hroznou událostí řada lidí viděla na blatech bytost, jež odpovídá baskervillskému démonu a jež nemůže být žádným zvířetem známým zoologii. Všichni se shodují na  tom, že to byl ohromný tvor, světelkující, strašidelný a přízračný. Podrobil jsem ty lidi křížovému výslechu; jeden je střízlivý, rozumný zemědělec, jeden je kovář a jeden statkář na blatech. Všichni podávají shodnou zprávu o hrozném zjevení, jež přesně odpovídá pekelnému psu staré pověsti. Ujišťuji vás, že celý kraj je zachvácen hrůzou, a říkám vám, že je to věru statečný muž, kdo se za noci vydá přes blata."

„A vy, školený muž vědy, věříte, že jde o zjev nadpřirozený?"
„Už nevím, čemu věřit."

= Morr =


Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)