pátek 23. prosince 2016

Kdo (sežral) ukradl plán

Dávno předávno, začátkem května, ještě pro tehdy aktuálně chystané číslo, vznikl následující rozhovor s mladou českou fantasy spisovatelkou, Terezu Matouškovou, o RPG/komorním larpu ze svého literárního světa, které připravila v rámci loňského halloweenského autorského čtení. Což není úplně obvyklá věc. A protože je to rozhodně zajímavý svět a hraní na hrdiny všeho druhu je nám vlastní, neváhala jsem a využila příležitost ji o tomto počinu trochu vyzpovídat. :)

"Kdo ukradl plán" vzniklo původně jako ozvláštnění halloweenského autorského čtení jedné z tvých knížek, Vílích kruhů. Jak se stalo, že volba padla zrovna na komorní larp?
Už dlouho jsem s tou myšlenkou koketovala. Ráda blbnu s fanoušky.

Mám pocit, že v tomhle jsi minimálně u nás unikát, nebo aspoň já netuším o jiném autorovi, který by sám přišel s larpem na vlastní svět. Nebo víš o někom dalším?
Jak dlouho trvala příprava a kde se vzal nápad na jeho příběh? Chystala si ho sama, nebo se na přípravě podílelo více lidí?
Na přípravě se podílej můj přítel, který zajistil prostory, vymyslel nějaké úkoly a upekl muffiny. Scénář jsem ale tvořila sama, zabralo mi to jedno odpoledne. V zahraničí jsou larpy podle tuzemských her poměrně běžné (Metro 2033), co se týče našich luhů a hájů, vím, že Pavel Renčín pořádal Labyrintcon a určitě by se našlo i něco dalšího, ale není to úplně běžná věc, to je pravda.

Je v plánu nějaký další Podmořský larp? Konal se vlastně ještě nějaký další běh, krom toho halloweenského, ať už pod vedením tvým nebo někoho jiného?
V březnu vyšla další podmořská kniha Děti vánice a tohle nové děťátko si teď žádá veškerou moji pozornost. Ráda bych si to ale zopakovala, Třeba na konci prázdnin?

Myslíš jako že do té doby se přestanu stydět a některou z těch postav zahraju líp? :D (nebo prostě jen nemůžu hrát Kerdeu...) Teď zase vážněji. Jak se podle tebe první běh vydařil a jaké byly ohlasy účastníků? A jak se nám dařilo zahrát tvá literární dítka?
Hele, bylo to úžasný, já vás jen z dálky sledovala a tlumeně se smála hláškám, které padaly. Lidi mi psali, že to bylo super, což byla ta nejúžasnější zpětná vazba, kterou jsem mohla dostat. :)

Ze zvědavosti, dostali nebo dostanou se ty naše hlášky do některé z tvých knih? :D
To nemohu vyloučit, podvědomí je nevyzpytatelné. :D

A tvé poznámky taky, viď? :D a když už byla řeč o postavách, mohla bys ve stručnosti uvést do obrazu ty, co ještě Podmoří neznají, co jsou aktéři Ukradeného plánu zač? nějaký dodatek k tomu, co je v manuálu? kdo vůbec z nich všech byl ten úplně první, komu si vdechla život?
Postavy představují mladé božstvo, které žije poklidným (někdy neklidným) životem mezi běžnými (a neběžnými) smrtelníky. Aby člověk pochopil kontext, musí znát svět ze kterého pocházejí, kterým je Podmoří. Je to místo, kam staří bohové přesunuli život ze Souše po menší apokalypse. Život zde udržuje dílem magie a dílem stroje. Tuším, že služebně nejstarší postavou z hlavní čtverky je Atalan, který se vyskytuje už v nejstarších povídkách.

Sakra, zrovna Atalan... (no jo, vždyť znáš můj žebříček) máš koukám slabost pro eufemismy. :D jeden by skoro netipoval z toho popisu žánr a jak drsná četba to umí být. (a kapku návyková) hele, proč vlastně narukové? nemůžu si pomoct, ale já tam pokaždé čtu nanuk.
Stejně jako Jukata yukata? :D Narukové - hm, možná, že jsou obvykle velcí přibližně jako lidská dlaň, tak nějak "na ruku". Ale jinak je to stejná smyšlenka jako irid nebo tark.

Jednoho Tarka máme mimochodem tady na Abarinu, není to nějaký fanoušek nebo Atalanova krycí identita? (Atalana pojmenovali po jistém prašivém tarkovi (tark je ekvivalent psa). teď je opatem psího kláštera v psích horách... to jen tak na okraj)
Pokud ano, je to nějaké spiknutí. :D

Spiknutí jsou všude, zvláště když v tom mají prsty zasvěcení... :D taky to pak obvykle smrdí malérem.
Kdyby se někdo rozhodl dělat rpg že světa Podmoří, kterou dobu nebo událost bys doporučila a po které knize by měl sáhnout jako základní rukověti?
Podle mě víceméně po jakékoliv, třeba Děti vánice by mohly být docela legrace (zombie děti). Možná by bylo ze všeho nejlepší nastudovat si reálie z knih a pak si vytvořit něco vlastního. Ono se to stejně nakonec vždycky zvrhne.

Takže vzhůru k závěru. kdybys měla vybrat jednu věc, pro kterou stojí za to po knihách sáhnout a ponořit se do světa pod mořem, co by to bylo?
(mimochodem, ono se v Podmoří může ještě něco zvrhnout? o.O :D)
Za mě určitě psychologie postav, myslím, že je to něco, co se ve fantasy běžně neřeší. Snažím se vykreslit (rodinné, pracovní) vztahy mezi postavami co nejrealističtěji a je to obvykle důvod, proč mě lidi čtou.
Zvrhnout se může leccos. Kupříkladu může přijít invaze růžových poníků, kteří se budou věnovat podomnímu prodeji antistresových omalovánek. To pak všichni budou ještě rádi vzpomínat na tu malou nepříjemnost s rozbitým sluncem.
Musím říct, že postavy se ti opravdu daří. Hlavní nebo vedlejší, na krátko nebo na dlouho, obvykle si je člověk pamatuje ještě dlouho a rád se k nim vrací. :) Nemluvě o kultovních scénách... :D

A ještě jedna otázka. Co bys dělala, kdyby ti teď Zorena, Atalan, Femorian a Kerdea zaklepali na dveře a chtěli si promluvit na téma "proč jsou naše životy jaké jsou"? Panika? Nadšení?
Nadšení i panika. Nadšení, že se s nimi konečně můžu vidět tváří v tvář. Panika, protože by to znamenalo, že mi definitivně hráblo.

Já nevím, já bych asi panikařila, potkat se se svými postavami, většina by měla patrně chuť mi dost důkladně ublížit (a většina naneštěstí taky ví jak)... :D
No nic, už nebudu zdržovat, díky za tvůj čas a zase někdy. ;)

Podklady pro RPG: http://temnarka.blog.cz/1511/podklady-pro-podmorske-rpg
Oficiální web: http://www.podmori.cz/

= Tereza Matoušková a d3stiny =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)