pátek 23. prosince 2016

Jeskyně nejen na motivy...

Jeskyně Železné měsíce – rozhovor

Upírská tématika je v poslední době celkem populární, dá se ale pojmout různě. Takže, jaká je jeskyně Železné měsíce, kterou vede d3stiny?

Začneme tradičně. Aby naši čtenáři věděli, o čem je řeč, představíš nám trochu jeskyni Železné měsíce?
Tak vzhledem k tomu, že verbíř je ještě stále otevřen, mohla bych se líně odkázat tam, ale dobře, to by mi asi neprošlo, chápu...
Ono představit tuhle jeskyni není úplně jednoduché, s tím, jak se nejede jenom jedna společná linka... A zejména s posledními přírůstky už to není jen o otázce soužití upírů a lidí, ale to ať se hráči nechají překvapit, tyhle dvě ještě světovým děním mají potenciál značně zahýbat.

S čím však do jeskyně hráči přicházeli? Na jedné straně velmi konzervativní kontinent vyžívající se v pořádcích srovnatelných s naším středověkem, kde mágové nejsou příliš vítáni a na upíry je stabilně lovecká sezóna (s výjimkou teritorií starých rodů, která se rozkládají na severu), na druhé kontinent, kde je v plném proudu průmyslová revoluce a i společenské pořádky jsou už mnohem dále, mágy neřeší nikdo a těch pár upírů, co tu je, většinou strážci zákona tiše tolerují, když platí daně a dodržují zákony. A do toho všeho přichází na prvním kontinentě velký protiupíří pogrom a schyluje se k válce proti starým rodům na severu. Část lovců řídících se jejich kodexem, se rozhodla ty umírněné a pro jídlo nezabíjející vyexpedovat na druhý kontinent. No a uprostřed toho všeho se pohybuje většina postav - některé na straně prchajících upírů, jiné na straně lovců (jeden už to vzdal, vykašlal se na profesi lovce a nabrnknul si upíra (teda, v opačném pořadí ;) ) :D a to ještě chudák netuší, co ho všechno ještě čeká... 8) ). Pak tu jsou ještě výjimky jako jeden upíří bojovník, který se ze zlovůle osudu ocitl v chodbách vybudovaných prastarými, nebo právě ti dva nováčci, u kterých bych ale spoilerovala. ;)

A koukám, že jsem zapomněla zmínit to, proč se vlastně jeskyně jmenuje "Železné měsíce" - tajuplná a neznámem opředená rasa Prastarých, po kterých zbyly jen tu a tam nějaké artefakty a především neodmyslitelné umělé kovové měsíce, jejichž tajemství se dosud nikomu nepovedlo rozluštit, i když si je občas přestavují ke svému užitku (nemaje však kontrolu nad tím, co dělají měsíce samotné), které se vznášejí tu pár desítek metrů nad zemí, jinde kilometry vysoko, někde staticky visí, jiné se pohybují po svých předem určených trasách.
Hm, trochu sem se rozepsala - mám tam všechno? :D (jako jeden z hráčů mě můžeš opravit ;) :D )
Myslím, že jsi na nic nezapomněla ;)
Ano, je to opravdu velmi… rozvětvená a spoustu možností nabízející jeskyně ;)

Tak a nabízí se otázka – proč upíři? Jaký je tvůj vztah k téhle tématice? No, dá se čekat, že kladný, ale kdyby ses o něm trochu rozepsala...
To souvisí u téhle jeskyně hlavně s tím, proč původně vznikla - Scur ležely ladem nějaké postavy, které neměla kam upíchnout, a jedna z nich byla upírka Salimena.

Nicméně fakt, že mám rozchystanou už delší dobu i jinou jeskyni s upíří tématikou, je nasnadě, že je za tím i víc. Stejně jako já nemají příliš v oblibě sluneční světlo, mají ošklivý zlozvyk kousat lidi do krku a buďme k sobě upřímní, ona ta krev nechutná zase tak špatně. :D (ne, nemusíte se bát, že vám na potkání skočím po krku a vysaju vás do dna, na to nemám zuby ;) ) Ale vážně, já mám ty zubaté potvory ráda, podobně jako třeba draky nebo kočky. :) (Nebo dobře upravené ostřílené nájemné zabijáky... :D )

Takže ano, zůstaneme ještě chvíli u těch „zubatých potvor“. Jací jsou tví upíři? Myslím v porovnání se všeobecně zažitými představami?
"Všeobecně zažitá představa" je hodně široký pojem... Máš tady upíry v Kulhánkově stylu, ty z Blada, z Buffy, Interwiev s upírem, Carmilla, Dracula v x různých provedeních, Underworld... (tvajlajtovské počítat odmítám, to nejsou upíři. :P :D )

Tihle jsou pojatí vcelku komorně a tradičněji, navzdory jejich původu - neradi světlo, kolíky (nebo cokoli jiného) do srdce, pijou krev (jen lidskou), jsou rychlejší, silnější, s lepšími reflexy a smysly, nicméně nemají žádné superschopnosti jako telepatii, proměnu v netopýra a podobně. (tedy, nemluvíme-li o Pramatce, nicméně věřte všem historkám, co kolují o legendární zakladatelce upírů). A ano, tihle můžou mít děti (jen mezi sebou, s lidmi ne). A po zabití se promění na prach.

Zmínila jsi magii a rozdílný přístup k ní a lidem ji ovládající na obou kontinentech. Co bys nám řekla o ní a o jejím působení a možnostech v tomhle tvém světě?
Asi nejjednodušší by bylo přirovnat ji k bendingu z Avatara. S výjimkou elementálů, nejsilnější sorty mágů, je potřeba mít fyzický kontakt s daným "elementem" a platí zákon o zachování hmoty - kde není oheň, voda nebo třeba kov, tam si neškrtnete a více si toho opravdu nepřičarujete (leda třeba oheň, pokud tam je něco, co může hořet), když zrovna danou věc ovládáte. Taky jde o víceméně elementální záležitost a až na výjimky jednodruhovou. Když už nějaký mág náhodou ovládá více elementů, vždy jde o nějaký logický celek - fauna + flóra + země, voda + led, oheň + vzduch, základní elementy... (samozřejmě, zvíře nebo kytka nejsou elementy, ale taky píšu "víceméně" ;) )

S magií se tu mág rodí, nemá možnost se ji naučit dodatečně ani měnit její sílu, která mu byla dány do vínku - může se nicméně studiem dané problematiky naučit používat svou magii efektivněji a zdánlivě tak svou sílu zvýšit. A stejně tak je jejich moc limitována vlastní zásobou energie - přežeňte to a upřímnou soustrast (takhle to například funguje v Eragornovi a dává to smysl).
Obecně platí, že magie je velice vzácná a mága obvykle poznáte podle bílých vlasů (vliv magie v organismu).

Magie má taky svá jistá úskalí, a to jak fakt, že pokud ji nemáte pod kontrolou, může vás zabít, tak například v intimním životě to třeba mágové vzduchu nemají právě jednoduché (že, Lucille? ale aspoň už to nejsou tornáda uprostřed místnosti... :D )
Rozhodně tak neplatí, že mágové jsou lehce OP, tady není nic zadarmo. (to, že skrze svůj živel vás někteří můžou odposlouchávat nebo jiní přesně zaměřit a to nemluvím o malinko ošklivých způsobech násilného konce, to se nepočítá. :P )

Železné měsíce – Prastaří… Co ti jsou vlastně zač?
Tak tohle, má drahá, si nechám jako tajemství. Však vy se to dozvíte, neboj. ;) Ale herně. Co se ví už teď, toho moc není. Vlastně žalostně málo. Zatím se ani nepovedlo pořádně rozluštit jejich jazyk nebo jak funguje jejich technologie. Jisté je, že tu byly dávno před lidmi a že byli daleko vyspělejší, než je i druhý kontinent. Možná něco ví nejstarší z upírů, ale ti se jen zřídka dělí o své vědomosti.
A já tak nějak doufala, že ukojím takhle nenápadně svou zvědavost ;)

Je ještě něco, co jsi zatím nezmínila a co by mohlo hráče, respektive postavy potkat, překvapit, zaskočit?
Neboj, ukojí ji za mě hra. ;) :P

Hm... Zajímavé časy. Ty vás čekají. 3:D (já si myslela, že to bude komorní hra s komorním počtem hráčů a teď se nestačím divit, překvapit a zaskočit se tak nechávám hlavně já. :D )
Taky by je mohl potkat, překvapit a zaskočit Adrien. :D Ale to trochu předbíhám.

Když už jsme u stylu jeskyně a způsobu hry – jako jedna z hráček vím, že v ní probíhá několik dějových linií, dokonce několik časových linií a že se snad dokonce některé postavy tak nějak nemají ani šanci potkat. Mě jako hráčce to vyhovuje, ale co ty, jako PJka, to musí být hodně náročné?
To ano, občas tak některé linky docela tristním způsobem stojí, ale už jsem dohnala i tyhle.
Ono ne že by neměly šanci se potkat, jen to není moc pravděpodobné... Nicméně jako všechny cesty vedou na Zemi do Říma, každý se dříve či později ocitne u Vernera von Branna. :D (a někteří kapku trvaleji :D ). Větší problém je dohnat některé časové linie, které se právě dohnat musí. Například Dominique, Rick, Andy a pak ti upíři útěkáři, protože Niki je dost napřed, přestože má dorazit poslední, zatímco útěkáři, co mají dorazit první, ještě nevyrazili. :D
Chápu, já na tvém místě bych už jistě panikařila ;)

A když je tedy Verner von Brann tak stěžejní postava, prozradíš nám o něm něco? Třeba i to, proč je tak důležitý?
Já nepanikařím, to nechávám vám. :P :D (dobře, začínám mít malinko vítr, jestli se podaří dohnat tu chronologii)

Je to upír. Kterého vyhodili z jeho rodu, protože jim nepřišel dost upíří (nedokáže pít krev přímo z lidí a podobně) a má příliš progresivní myšlenky. Nu, jejich chyba, takhle má jeho genialitu druhý kontinent. A lidé. Neboť Verner von Brann (podobnost se jménem německého raketového inženýra čistě nenáhodná) je také přezdíván Otec průmyslové revoluce. Také upíří exodus, který momentálně probíhá, je pod jeho záštitou a na jeho zodpovědnost. Do určité míry se angažuje i ve věci nadcházející války a snahy jí zabránit.
Taky si ho často pletou se ženou, miluje kočky a ovládá čtyři základní živly. Promiňte, dámy, i pánové, už je zadaný. Skončil s, ehm ehm, lovcem upírů.
To se teda ten lovec má ;)

Tak mě tak napadá, naše čtenáře by určitě zajímalo, zda celý tenhle svět je čistě z tvé hlavy, nebo ses nechala někde něčím inspirovat?
No, pro něj to byla slušná srážka s realitou. :D Nejdřív chlapec ani netušil, že je to chlap. Že je to upír mu o dva dny později musel říct jiný lovec. A on sám ještě předtím byl zarytým zastáncem toho, že všichni upíři jsou špatní a měli by skončit s kolíkem v srdci. No a teď chlapec zjišťuje, že je všechno jinak, řemeslo pověsil na hřebík a on toho má ještě k těm starostem víc. Vznikají tam taky docela vtipné momenty, jako když Verner Dominiqua utěšoval, že jeho práce lovce upírů má smysl. :D Nebo když to na něj zkoušela první důstojnice jednoho klipru a on z toho byl chudák úplně v pasti. Ale ne, nebudeme se mu smát, on je vážně fajn a dobře se s ním pracuje. :)

Jak se to vezme... Inspirovala jsem se, jako my všichni, nicméně svět je autorský. A jak bylo řečeno výše, onen prvek železných měsíců mám z jednoho obrázku (nicméně tam nebyly sestrojeny zmizelou rasou). Velkou inspirací je mi pak i náš vlastní svět.
Tak už asi chápu, proč se v jeskyni šeptá :-D

A jak bylo také řečeno výše, verbíři jsou stále otevření. Znamená to, že kdyby někdo projevil zájem si v téhle jeskyni zahrát – no tu komorní hru s komorním počtem hráčů už z toho neuděláš, i kdyby ses rozkrájela ;) - měl by ještě šanci?
Vlastně je to hlavně kvůli těm různým dějovým a časovým linkám, abyste v tom neměli guláš. ;) a taky abyste si navzájem nekazili překvapení. ;) :D

To asi jo, ale už bych asi trvala na tom, aby se přidal k nějaké existující lince, Dělat mu/jí nějakou novou by bylo už asi na hraně mých schopností a možností.
Dobře, budeme ti věřit ;)

Tak a když jsou ty Vánoce, nějaké – nejen vánoční – přání pro tuhle jeskyni, její hráče, postavy?
Zajímavé časy na vás!!! :D No dobře, to není přání, ale kletba... :D Tak snad aby se hráčům hraní líbilo a každá postava si našla nějaký kousek štěstí, i když je jinak třeba trápím (že, Niki? :D ). ;) A aby to ještě dlouho vydrželo. :)
Stejně by mě zajímalo, čím to, že se do Měsíců přidalo tolik lidí... o.O
S tou kletbou si nejsem moc jistá, mě to jako přání přijde ;)
Tak to se možná od hráčů dozvíš v anketě k této jeskyni.

Děkuji ti za tvůj čas a trpělivost ;)
Není vůbec za co, ráda sem si s tebou popovídala. :)

= d3stiny a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)