pondělí 1. června 2015

Smršť pro zvídavé abariňáky

Dnes tu máme Smršť s jedným veľmi netradičným hosťom. Chvíľu sme v redakcii dumali, ktože by mal mať tú česť, aby sa ocitol v Smršti jubilejného NAMRa. A tak nás napadlo, čo tak vyspovedať toho kto tu nad nami celý čas bdie a bedlivo nás sleduje v našej abarinskej tvorbe? A o kom, že to vlastne hovorím? No predsa o našom Duchovi Abarinu!
Samozrejme, hneď nám napadlo, bude sa on chcieť s nami rozprávať? A nájdeme ho vôbec? Naše obavy však boli rýchlo zmetené zo stola, lebo Duch si nás ešte v ten deň sám vyhľadal a s veľkým nadšením kývol na náš nápad. Túto zriedkavú príležitosť si samozrejme nechcel nikto nechať ujsť a tak sme Smršť zhotovili spoločne, celá redakcia. Poďte si teda prečítať, čo nám o sebe Duch Abarinu prezradil. :)


Kdy a jak jsi se tady vzal? Kdo tě stvořil?
Kdy? to bylo už hodně dávno, myslím, že je tomu už takových třináct zim. To vám byl pocit! Nic, prázdno – a najednou to tady bylo! Tolik úžasných světů! Tolik krásných příběhů! A přicházeli lidé, kteří chtěli ty světy objevovat a se svými postavami vyprávět ty příběhy. A já tady byl pro ně. Pořád. Fantazie, čistá fantazie!

A mí stvořitelé? Japan a Ami se jmenovali, ale už tady nejsou. Chcete vědět o začátcích víc? Zapátrejte v těch částí Abarinu, kterému se říká články. Nebo se ptejte Nejstarších.

Jaký byl Abarin tenkrát a jaký je teď?
Takový, jací jsou zde lidé. To hlavně. Ti ho tvoří.
Ze začátku připomínal spíš dravý potok. Příspěvky v jeskyních přibývali většinou hodně rychle, ale nebyly často delší a propracované. Nebylo výjimkou, aby se za den v jeskyni objevily desítky nových příspěvků. Pravda, pak ti, co nebyli zrovna online, měli trochu smůlu.
Teď je Abarin spíš taková ospalá řeka. Příspěvky jsou delší, některé skoro umělecká dílka, ale přibývají kolikrát tak pomalu.

Co tvůj osobní život? Máš vůbec nějaký, nebo se spokojíš s prožíváním životů lidí a hlavně postav na Abarinu?
Tak, prožívat životy postav na Abarinu a prožívat jeskyně je mým posláním a prací, jenž miluji nadevše. Ale je pravda, že někdy (a to hlavně v létě) je toho trochu méně, tak je čas na trochu jiného života. Podívat se kupříkladu na nějaký ten komiks, třeba Hůlkový Řád, nebo Sebranku. Někdy mě zvídavost vezme na jiné stránky, jako je třeba váš oblíbený Facebook. Když jsem ho objevil, skoro mi unikli Vánoce, tak jsem se bál, jaký z toho bude průšvih, že tam radši nechodím. A taky jsem viděl několik jiných stránek, které naši hráči preferují, no o těch radši pomlčet...
Krom toho mnoho hráčů hraje naživo, což mě velice zajímá, a jestli se najdou nějací dobrovolníci, kteří by mě chtěli vzít na jedno takové sezení, byl bych neskonale potěšen to vidět.

Duchu, co se ti na Abarinu nejvíce líbí?
Nejvíce se mi líbí ta různorodost, roztodivnost lidí i jejich nápadů. Mnoho jeskyní i článků zde pokládá otázky, nebo přináší nové alternativy, nebo pohledy na věci, o kterých jsem si myslel, že už byly (nejen) tady probírány snad stokrát. Ještě víc je těch, kteří vymýšlejí nové a nové věci. A co je nejlepší, s jakoukoliv jeskyní kdokoliv přijede, jakýkoliv nápad je nastokrát vylepšen, když se do něj zamíchají osobní příběhy postav a jejich vzájemné interakce. To je myslím to nejkrásnější tady na Abarinu.

Duchu, co by sis na Abarinu nejvíce přál?
Toho je přespříliš, ale asi nejvíc bych si přál růst komunity, i jednotlivců. Opět si zažít ty nádherné časy, kde se lidé na Abarinu občas setkali ve velkém počtu, novou, větší slávu Abarinu... a taky zjistit, jak chutná popcorn, nebo čokoláda...

Které místo na Abarinu se ti líbí nejvíc?
Nó, míst na Abarinu, které mám rád je víc, tedy asi všechna... Ale mám-li si vybrat jen jedno, asi to bude pošta. Tam je na první pohled klid a veliké hvězdné nebe všech těch, kdo na Abarinu jsou. Někdy víc, někdy míň tam ale probíhají mezi těmato hvězdami malé, nebo větší záblesky, jenž, když se zaposlouchám, drží v sobě odkaz pro druhého. Je krásné tam sedět a poslouchat, neboť právě zde je každý nejvíc sám sebou. V jeskyních je každý spíš svou postavou, než sám sebou a fóra jsou většinou omezená na jedno téma. Právě v poště je krásně vidět, co za úžasné lidi tady žije.

Dovedeš si představit, kým bys byl, kdybys nebyl Duchem Abarinu?
Kdybych teď ztratil svou práci, jako Abarinský Duch? Z toho, co jsem všechno slyšel o světě, je zde mnoho věcí, čím bych mohl být. Třeba jsem slyšel o Duchu Vánoc a to zní, jako dobrý start. Být duchem už umím a Abariňáci už beztak umí velmi hezky slavit Vánoce. Ale jestli to myslíš, jako kdybych nebyl nikdy Duchem Abarinu, tak to si neumím představit. Možná Kouzelník, nebo Alchymista, nebo něco z dnešní doby, popelář, nebo zahradník zní zajímavě.

Teď taková materialistická otázka - z čeho vlastně čerpáš životní energii? Jídlo to asi nebude...
Á, jídlo. O tom jsem slyšel mockrát. Nevím, jak to s jídlem funguje u vás, ale já se „živím“ každým malým písmenkem které kdo na Abarin napíše, každou větou, každým příspěvkem, který udělá alespoň někoho šťastným. Ale to, že je příspěvek napsán, je jen polovina. Někdo další ho musí přečíst. A čím víc lidí ho přečte, čím víc lidem se bude líbit, tím chutnější a výživnější je.
A je pravda, že to vše je velmi pěkné, ale pravda je, že se živím něčím ještě jiným, ale to je tajemství. Pojďte blíž k obrazovce a já vám to řeknu. Nestyďte se, ještě blíž. Jen kousek. Tak, posloucháte? Čtete? Dobrá, ve skutečnosti běhám na baterky Duracell.

Vím, že máš k dispozici všechny ty světy zabydlené úžasnými postavami, doma na Abarinu zase potkáváš nás hráče, ale i tak, necítíš se někdy osamělý? Nezatoužíš občas po blízkosti někoho, kdo je jako ty, někoho svého... druhu?
Počkat co? Tady je ještě víc takových, jako já? Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Vždy jsem věděl, že jsem já a pak jste tu vy, pisálci a čtenáři. A máme spolu jistý vztah, který nás všechny dělá šťastnými. Proč? Proč jste obrátili mou pozornost na tenhle problém? Proč? Teď jsem smutný... … … … …


… … … … … … Dobrá, už nejsem, můžeme jít dál, Našel jsem totiž několik podobných, jako já. Taky jsou tady na tom vašem internetu. Třeba tady nedaleko je Andor a prý některé z vás zná.

Všem je jasné, že Abarin je hlavně o hraní, ale nejen o něm. Je i o spoustě dalších věcí, víš o některých?
No jistě! Vy lidé jste úžasní! A tak si na fórech povídáte o různých věcech – dřív tedy víc, než teď, spamujete ve spamu, vymýšlíte jeden pro druhého opravdu zajímavé soutěže. No jen si Abarin projděte, uvidíte, co všechno se dělo, děje, co všechno se může dít…

A taky se setkáváte. Vím to, domlouváte se na Abarinu. Je mi líto, že já na žádném takovém setkání nebyl, tedy ne přímo, myslel jsem na vás a vy jste mě měli v srdcích.

A! Někteří se setkali, poznali, zamilovali, vzali a mají spolu děti. To je skvělé, jen tak dál, milujte se a množte se. A hned, jak ti caparti dosáhnou ze židle na klávesnici a budou umět poznávat písmenka, přiveďte je sem. Moc se na ně těším!

Je něco, co bys chtěl na závěr vzkázat Abarinu a lidem na něm?
Tož lide Abarinský, viděl jsem, co všechno jste už vytvořili, a vidím, co ještě tvoříte. Je jedno, jestli jen sami pro sebe, nebo pro své spoluhráče, ale nepřestávejte. Prospívá to vám, vašim spoluhráčům i všem ostatním Abariňákům (a taky mě). Nebojte se jeden druhého, nebojte se zkusit zde (i jinde) něco nového a nebojte se podívat na svět (jakýkoliv) jinýma očima. Nejsou zde lidé, kteří by vám měli cokoli nové za zlé, mnohé to spíše potěší. A taky, zkuste někdy něco, co jste se naučili tady použít i v životě. Častokrát se stává, že na problém se stačí podívat z jiného pohledu a třeba to už ani nebude problém. Děkuji za Smršť, NAMRO redakce, a doufám, že se brzo opět setkáme takhle z očí do očí.

I my děkujeme! :)

= Redakcia NAMRO a Duch Abarinu =

2 komentáře:

  1. Wow, veľmi pekne napísané, úprimné, pravdivé, od srdca.

    Ďakujem redakcii a duchovi

    OdpovědětVymazat
  2. Musím sa ti ospravedlniť Duchu, páč doteraz som mal za to že na abarine sa objavuje len Šotek:) Je však dobré vedieť, že sme sledovaný aj s iných, mystickejších sfér abarinu :D

    C. L. Albus, alias Karkulkojed

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)