úterý 30. června 2015

O Austinův zlatý brk - vyhodnocení abarinské literární soutěže červen 2015

I. místo
Autor: d3stiny
Dílko: Smrt má smysl pro humor, díl první
Body: 9,5 bodu

II. místo
Autor: Artemian
Dílko: Odsouzený- část 2.-6.
Body: 8 bodů

III. místo
Autor: Canis lupus albus
Dílko: Zákopové requiem
Body: 7 bodů

„Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni.“
indiánské moudro

Každý rok, jen co pole byla sklizena a slavnosti dožínek skončily, konala se v jednom městě, za sedmero horami a sedmero řekami, veliká slavnost. Nebyla to obyčejná slavnost, při této slavnosti byla vyhlášena soutěž o nejlepšího pěvce, vypravěče, nebo barda, chcete-li. Nebudeme si nic nalhávat, každý rok se na ní sjela spousta lidí, někteří oplývali talentem jiní ne. Někteří z nich byli jen blázni, kteří se chtěli pouze zviditelnit. Ti ovšem byli rychle odhaleni, davem lidu abarinského vypískání a psy vyhnáni za hradby tohoto krásného města.

I stalo se jednoho roku, že na tuto velkou slavnost dorazila bardka jež jmenovala se d3stiny, mladý pěvec Artemian a potulný vypravěč Canis lupus albus. Svá díla rozhodli se tento rok prezentovat před lidem abarinským. Zapsali se mezi všechny uchazeče a mistr uvaděč, trpaslík znám též jako Prokop Buben, je měl zasvětit do pravidel soutěže. Prokop toho moc nenamluvil, a proto jen úkosem odvětil:
„Získejte si lid na svoji stranu a zvítězíte. Naštvěte lidi a budete vyhnáni psy. Nemám rád otázky. Nějaké další otázky?“
Jeden mladík to nevydržel a promluvil na Prokopa:
„Mohu mít ještě doplňující dotaz, mistře?“
Prokop se na něj zle podíval a řekl:
„Ne.“
A odešel v poklidu mezi obecenstvo.

Atmosféra by se dala krájet. Všichni soutěžící byli nervózní. Na klidu jim nedodal ani první soutěžící, který s veršem na rtech kolem nich proběhl a za ním smečka hladových psů. Dlouho mu verš na rtu nevydržel, za první zatáčkou jej zřejmě psi dohnali a bylo slyšet jen bolestivé úpění a štěkot smečky. Před vámi se opět objevil mistr Prokop Buben a pravil:
„Ten neuspěl. Kdo bude další?“
Podíval se na vás. Nebylo těžké si povšimnout, jak několik sebevědomých mladíků udělalo krok dozadu. Prokop je změřil přísným pohledem, pak si odplivl a ukázal na Canise:
„Ty! Jdi se jim ukázat.“
A odešel zase zpět mezi lid abarinský. Tentokráte jste však nezaznamenali žádnou povyk, ani štěkot psů. Po chvilce se ozval velký potlesk a podle něj by se dalo soudit, že potulný vypravěč měl štěstí.

Prokop opět stanul před soutěžícími, několik mladíků viditelně pobledlo a směřovali svůj pohled do země. Prokop si všechny prohlédl a pak prstem ukázal na Artemiana:
„Ty budeš další. Psi mají hlad, mysli na to, až budeš před publikem.“
Snažil se Prokop motivovat mladého umělce. Artemian nakonec směle předstoupil před lid abarinský, aby prezentoval svoje dílo. Ti, co očekávali štěkot psů, se ho opět nedočkali, místo toho se ozval veliký potlesk. Ještě, než potlesk skončil, objevil se opět ve stanu pro soutěžící trpaslík.
„Musím říci, že psi mají OPRAVDU hlad. Ještě toho moc nejedli. Kdo bude další? Co ty cácorko?“
Ukázal Prokop na d3stiny.
„Psům bys určitě chutnala, pokud se ovšem nezalíbíš lidem.“
Řekl trpaslík cynicky a odešel. D3stiny směle vyšla na pódium a započala vyprávět svůj příběh. Nervózní umělci zaslechli pak několikráte výbuch smíchu v obecenstvu, který korunoval obrovský potlesk na konci a lamentování trpaslíka:
„Ti psi snad budou hladovět…“
A jak to nakonec skončilo? Kdo byl vítěz? To se dozvíte v našich výsledcích.


= Samgar =

Tentokrát byly výsledky opravdu hodně těsné. Ale vítěz může být jen jeden a tak gratulujeme d3stiny!

A jako každé prázdniny, jak NAMRO, tak soutěž „O Austinův zlatý brk“ si dá na měsíc volno. Takže všichni psavci a bardi mají celé dva měsíce na to, aby nás oblažili svými výtvory a aby z nich na konci prázdnin vzešel nový vítěz.

= Redakce NAMRO =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)