pondělí 1. prosince 2014

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Brumbálova výprava – anketa

Jeskyně na motivy Harryho Pottera? Otázka byla nasnadě:

Jaká postava z příběhů Harryho Pottera je tvá nejoblíbenější a proč?

Lišák
Tak ať nad tím uvažuji shora i zdola, nejspíš to opravdu bude sám Harry Potter.

Nu a proč?
On ten koncept hlavního hrdiny, který se z role odstrčeného otloukánka postupně dostává do podivuhodné reality, kterou musí postupně poznat i včetně svého vlastního tajemství, překonává překážky, vyspívá a nakonec vítězí, není vůbec špatný.
Možná není naprosto originální, spíš vlastně bude asi trochu archetypální. Ale to nevadí. Uchopeni popsán je dobře a nejspíš čímsi ladí a hraje na strunku touhy uvnitř člověka.
Ostatní postavy v knize také nejsou špatné, ale Harry, to taková ta zásadní role, je to nositel příběhu a rozhodnutí. Zkrátka hrdina, který řeší to, o co skutečně jde. Ostatní spíš pomáhají.
A mně nejspíš vyhovuje vcítit se spíš do role hlavní, než do role pomocníků. Alespoň v tomto konkrétním případě.

Ruard
Obávám se, že na opěvování Harryho Pottera nejsem zrovna ten pravý. Do jeskyně Brumbálova výprava mě přitáhlo spíš nutkání honem něco hrát, ať je to v podstatě cokoliv. A uplatňuju tam spíš své vzpomínky na část dětství v internátu, než znalosti žánru.
Samozřejmě že fenomén Harryho Pottera nelze přehlédnout, a tak i já viděl asi tři filmy na tohle téma. Nemůžu říct, že by mě nezajímaly a nemůžu říct, že bych je nějak miloval.
Jako těžký knihomol jsem přelouskal asi šest knížek s Harry Potterem, ale za srdce mě nevzaly. A možná se ukážu jako opravdový stařík se zastaralým náhledem na svět, ale myslím si, že původně celkem kouzelně pohádkový příběh pro větší děti se postupně mění ve velmi temný thriller spíš pro dospělé. Mám pocit, že bych měl menší etický problém, jestli nechat své děti do deseti let na Harryho Pottera koukat (tedy kdybych nějaké měl).
A oblíbená postava? Hmm, ani tady asi nebudu příliš originální. Když jsem se nad tím zamyslel, okamžitě mi vytanula na mysli jedna postava. Jmenuje se Rubeus Hagrid (díky drahá Wikipedie), kterého tak skvěle ve filmu hrál Robbie Coltrane. A proč se mi líbí? Může se někomu nelíbit dobrosrdečný, ubručený, zarostlý obr, lehce strašidelného vzhledu? Mám prostě rád "dobré" hrdiny v drsném hávu. A Hagrid má navíc jeden bonus - ty nádherné domácí mazlíčky.

Vegaš
Moje nejoblíbenější postava je Severus Snape :-)
Kvůli jeho příběhu. Celý život se přetvařovat, nasazovat svůj život, projít tolika sebezapřeními a nakonec zemřít sice krutě, ale s pocitem, že tě stejně Voldemort neodhalil. Proto ho obdivuju a mám tu postavu hrozně rád. Tohle by mělo obsáhnout asi všechno, proč ho obdivuju :-)

Osud
Ja popravde veľmi jednu obľúbenú postavu v knihách ani filmoch nemám. Všetky postavy sú svojim spôsobom zaujímavé, ale každá inak. jednu, ani napríklad tri by som si vybrať nevedel. Skorej by som povedal, že mám rád ten príbeh.

Bludička
Hmm, ktorá len ktorá.. :) Mám viacero obľúbených postáv, najviac ma ale asi oslovujú Luna Lovegood a Severus Snape. Luna jednoducho pre svoju jedinečnosť a originalitu, s ktorou sa veľmi rada stotožňujem :), a Snape pre jeho charakter - na prvý pohľad vyzerá ako obyčajný záporák, ale časom zistíš jeho charakter je omnoho komplikovanejší a má svoje dôvody prečo robí, to čo robí. :)

Margit
Já zas tak moc na HP neujíždím, tak ani neznám všechny postavy ;-)

Ale z těch, co znám, se mi líbí nejvíc profesorka Pomona Prýtová (Pomona Sprout).
A proč? Líbí se mi, že je bylinkářka. I když je to ředitelka mrzimorské koleje, tak "má hábit často špinavý od hlíny, protože tráví mnoho času ve sklenících", není arogantní. A pomůže tam, kde je třeba a kdy je třeba bez nějakých velkých keců a řečí kolem. A navíc je taková normální - popisují jí jako obtloustlou, není moc hezká, navíc už je v letech, a vypadá to, že jí to vůbec nevadí.

Janika
Já se tentokrát budu opakovat po již napsaném, ale přikláním se plně k Vegašovi. Snape je úžasná postava. Pravda, nebyl mým oblíbencem hned, ale po přečtení celého příběhu jsem musela jen uznale pokývat hlavou – tak ten jeho osud a příběh – to stálo za to.

= Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)