středa 1. října 2014

Jeskyně nejen na motivy...

Thomas Moore – postava z jeskyně Battlestar Fenix

Dnes vám představíme postavu Thomas Morre z jeskyně Battlestar Fenix, kterou hraje Samgar.

Životopis poručíka Thomase Moora

vzhled: výška 185 cm, váha 90 Kg, věk 33 let, vojenský střih, jinak má černé vlasy, modré oči, posetý mnoha starými jizvami. Na těle má několik tetování, na zádech má vytetovaného velkého Urobora, hada, jenž je zakousnut do vlastního ocasu a tvoří kruh. Pro Thomase je Uroboros znakem mýtu o věčném návratu. Na těle má plno zvláštně vypadajících tetování mytických bytostí. Je vzácné jej vidět bez cigarety v puse. Chodí oblečen jako civilista, modré džíny, černá košile a vysoké černé kožené šněrovací boty. Na zádech nosí vojenský batoh.

Několik poznámek z osobní složky: Vznětlivá povaha, sklony k depresím, spánková deprivace, opakované porušení kázně a vojenského řádu, problémy s alkoholem, napadení nadřízeného důstojníka, týrání vyslýchaných, neuposlechnutí přímého rozkazu, silný kuřák, sprostá mluva.

Vysoký intelekt, empatie, fotografická paměť, smysl pro detail, neortodoxní přístup, vysoká míra úspěchu při odhalení viníka, silné analytické schopnosti, dobrý střelec.

Současný stav: Propuštěn z armády- propíjí peníze na obchodní stanici, hraje hazard

Ze života:

Thomas Moore se narodil do rodiny Johna a Silvie Moorových, rodina patřila ke střední třídě v kolonii. Otec byl zpravodajský důstojník a matka slavná reportérka. Thomas už od mala hodně četl, zajímalo ho lidské chování, psychologie, mytologie a vojenská historie. Byl doslova posedlý získáváním nových informací, potřeboval neustále zaměstnávat svůj mozek. Bavilo ho pronikat do detailů a stejně jako jeho otec, měl smysl pro detail.

Otec v něm viděl svého pokračovatele, ale Thomas do armády nechtěl. Mládí trávil po barech při divokých pitkách s přáteli a užívání si s prostitutkami. Užíval si života plnými doušky, až do doby, kdy byl jeho otec zabit.  Armáda mlčela, nikdo nic neřekl. Thomas se chtěl dozvědět pravdu, ale nedozvěděl se nic. Rok po otcově smrti se v baru, kde pil, setkal s mužem jménem Henoch. Henoch si všiml Thomasových výborných pozorovacích schopností a dedukce. Nabídl mu místo v armádě, v malé jednotce, kterou vedl, byla specializována na vojenské vyšetřování a odhalování vnitřního nepřítele. Hnán pocitem nevyřešené smrti otce, se Thomas rozhodl nabídku přijmout.

Thomas musel nastoupit na základní výcvik do armády, který absolvoval během dvou let. Už během těchto let měl problémy s chováním, odseděl si několik měsíců ve vězení za neuposlechnutí rozkazů. Jen otcova minulost a přímluva Henocha ho zachránila. Po dvou letech byl převelen přímo k Henochově jednotce zvané Night Hawks. Thomas se učil metodice výslechu, pozorování, špionáži. Výcvikem prošel na výbornou a brzy se stal mladou hvězdou tohoto teamu. Byl převelen na jednu z velkých lodí, kde vyšetřoval případ údajné vzpoury. Situace se ukázala složitější, než byla. Thomas se zastal vzbouřenců, za to, že neuposlechli vyššího důstojníka při sebevražedném rozkazu. Dostal se do přímého konfliktu s nadřízeným a důstojníka fyzicky napadl. Pak šlo vše rychle, byl suspendován a následně vyhozen. Odseděl si rok ve vězení a po propuštění se přesunul na obchodní stanici, kde propíjel zbytek peněz a hrál karty.

Byl najat kapitánkou lodi Fénix, aby pomohl s vyšetřováním. Oficiálně je uveden jako specialista pro boj zblízka.
Před nastoupením do služby Fénixu Thomas řešil několik případů, jedním z nich je i případ lodi Sorrow.

Thomas Moore - případ lodi Sorrow

Před šesti lety, v sektoru kolonií, bojová loď Sorrow, kapitán Lucius Kane

Poručík Thomas Moore a poručík Lindsey Fox stáli na velitelském můstku bojové lodi Sorrow, před kapitánem Luciem Kanem. Kapitán byl muž v letech a jeho vlasy již byly značně prokvetlé šedinami, měřil si oba dva vyšetřovatele přísným pohledem a pak promluvil.

Poručíku Foxová, poručíku Moore, dostal jsem informaci, že jste Ti praví, kteří mohou vyřešit tento případ. Budete se zodpovídat mně a pouze mně. Nikomu jinému nebudete předávat informace. Máte volný pohyb po lodi a nejvyšší stupeň prověření, takže očekávám, že se budete činit. Nezapomeňte, situace, která nastala je velmi vážná. Chci mít na svoji lodi, co nejdříve klid a Vás pryč. “ Odmlčí se a přejde k počítači, kde zapne holografickou projekci, na niž se objeví planeta s názvem XB-1.

Tohle je malá těžební kolonie s názvem XB-1. Těží se tam velmi vzácný a cenný prvek označený jako ZACP0100. Tento prvek se objevuje pouze vzácně a jeho výtěžnost bývá na 1000 tun zeminy okolo půl kilogramu. Je hojně používán k výzkumu pro jeho excelentní vodivé a energetické možnosti. Přede dvěma měsíci jsme zachytili nouzový signál z této kolonie a po dohodě s velitelstvím, jsme se tam vydali, abychom celou věc prozkoumali. Signál vycházel přímo z kolonie, ale nikdo na naše volání neodpovídal. Proto jsme se rozhodli vypustit Blue Birda.“ Na chvilku se zarazí a pokračuje.

Naši výsadkovou loď s členy průzkumného komanda pod vedením poručíka James Goodwilla. Jejich úkolem bylo prozkoumat situaci v kolonii a podat zprávu, případně zajistit dostatečnou ochranu, dokud nepřiletí posila. Výsadek probíhal standardně a za několik minut Blue Bird přistál na jedné z přistávacích ploch kolonie. “ Přepne hologram na černobílý snímek kolonie, který byl pořízen z orbity a ukáže prstem na jednu část kolonie.

Moji muži, zajistili přistávací plochu a přilehlé okolí. Pak se vydali dál na průzkum kolonie. V Blue Birdovi zůstal jen pilot a komunikační důstojník. Na první pohled se kolonie zdála opuštěná, ale když komando vstoupilo do obytných budov, našlo spoustu mužů, žen a dětí mrtvých. Podle všeho zde došlo k boji, přesněji ke krvavému povstání, které jak jsme později zjistili, vyprovokoval cylonský agent. Tyto informace jsme zjistili z posledních záznamů deníků správce Timothy Karana. Narazili jsme na jednoho přeživšího vojáka jména Peter Hardy. Zprvu z deníku potvrdil a později vypověděl, že cylonský agent měl několik kompliců, kterým se podařilo zajistit a ukrást vzácnou rudu. Moji muži zajistili všechny důkazy a převezli je k nám. Mezi posádkou se rychle začali šířit informace o tom, co se v té kolii stalo.“ Pak se odmlčí a jeho pohled ještě více zvážní.

Deset dní poté, jsme našli komunikačního důstojníka v jeho kajutě. Oběsil se. Neznali jsme důvod a ani nás nic nenapadalo. Pohřbili jsme jej se vší poctou a jeho rakev vypustili do vesmíru. Týden poté explodoval Raptor pilota Blue Birda, podle hlavního mechanika došlo k explozi motoru. Ten Raptor prošel před letem standardní servisní prohlídkou a mechanici nezjistili žádnou závadu.“ Na chvilku se odmlčel, jakoby potřeboval nabrat dech.

Nakonec jsme před měsícem našli jednoho člena výsadkového komanda, který si podřezal žíly ve sprše. Nebylo mu již pomoci. Chápete, kam tím mířím? Od výsadku na XB-1 zemřeli tři členové mé posádky, kteří se toho výsadku účastnili. Velitelství se o to začalo zajímat a poslalo mi vás. Jako bych nebyl schopen tohle vyřešit, navíc ani nevím, kdo jim to ohlásil. Nejsem vyšetřovatel, ale nepřijde mi to jako náhoda. A proto jste tady vy. Celá posádka, už to ví. Zbytek členů komanda máme pod dozorem a napětí roste. Chci, abyste to vyřešili hodně rychle. Všechny informace o výsadku a členech tohoto výsadku dostanete k dispozici. Je Vám to jasné?

Poručík Moore a poručík Foxová souhlasně kývli a řekli.

Ano, pane je nám vše jasné.“ Poté byli odvedeni do svých kajut, kde započali vyšetřování.

První den vyšetřování - z deníku poručíka Thomase Moorea

Přes vlažné přivítání se zdá, že nás čeká velký kus práce. Chtěl bych sdílet optimismus poručíka Foxové, která věří, že celou situaci objasníme rychle a v klidu. Kajuta není velká, ale čistá a zdá se, že budu mít na práci klid. Posádka se zdá být napjatá a soudě podle pohledů, které nám věnovali, nás tu nechtějí. Mají strach? Něco skrývají? Nevím, informací máme zatím dostatek, ale nic co by nás vedlo k vyřešení případu. Musím si projít všechny záznamy v klidu a o svoje poznatky se podělit s poručíkem Foxovou. “

„ Podle všeho byli všichni muži zdraví a těšili se dobré fyzické i psychické kondici. V jejich záznamech jsem nenašel jedinou zmínku o depresích, nebo sklonech k sebevraždě. Podle pitevní zprávy lodního lékaře se na těle komunikačního důstojníka nenašly žádné známky násilí ani zápasu. Tedy došlo k sebevraždě stejně, jako u druhého člena komanda, bylo nalezeno pouze jediné zranění a to podřezané žíly. Poručík Foxová se rozhodla vyslechnout některé členy posádky. Členy výsadku vyslechneme společně až zítra. Zatím zjistíme běžné informace.



Druhý den vyšetřování - z deníku poručíka Thomase Moorea

Našel jsem jisté nesrovnalosti v hlášení, které jsem dostal od kapitána. Možná se jedná o maličkosti, ale zkusím je prověřit. Podle letové zprávy trvalo přistání na kolonii celkem 17 minut a 53 vteřin. Pilot Blue Birda ohlásil bezpečné přistání po 18 minutách 43 vteřinách, tedy zhruba 50 vteřin poté, co loď měla přistát. Zároveň ohlásil, že komunikační důstojník má problém se svoji vysílačkou, proto podává zprávu za něj. Co vedlo k této časové prodlevě? Proč čekal skoro minutu, aby ohlásil bezpečné přistání, když standardem bývá ohlásit se rovnou? Možná to nic neznamená, ale zkusím se zeptat jednoho z členů komanda a půjdu se podívat na letová data přímo do počítače Blue Birda.“

„ Odpoledne v jídelně došlo k menšímu incidentu. Několik členů posádky se naváželo do mě a poručíka Foxové. Musel jsem zakročit, naštěstí se nic nestalo, ale atmosféra je opravdu napjatá.



Třetí den vyšetřování - z deníku poručíka Thomase Moorea

Komunikační důstojník, který situaci monitoroval, přímo z můstku uvedl, že může dojít ke standardní prodlevě a data se nemusí úplně shodovat. Poručík Foxová považuje tuto informaci za irelevantní a chce, abychom se soustředili na podstatné věci, tedy na výslech členů výsadkového komanda. Informace, které získala od zbytku posádky, nás utvrzují, že členové výsadkového komanda mají dobrou pověst a respekt. Rozhodli jsme se tedy s poručíkem Foxovou přistoupit k výslechu jednotlivých členů výsadkového komanda. Zvolili jsme jednu odlehlou kajutu a po jednom jsme si je pozvali k výslechu. Všichni členové komanda nám podali na chlup stejné informace. Jejich výpovědi se v ničem nelišily. Poručík Foxová shledala výslech uspokojivým, já nikoliv. Navrhli jsme kapitánovi průzkum kolonie, tento návrh striktně odmítl. “

„ Večer jsem se rozhodl ověřit data z Blue Birda a porovnat je s daty, které jsme dostali. K mému překvapení mě k Blue Birdovi nechtěli pustit, jelikož prochází opravou. Vplížil jsem se večer do hangáru a přes přísný zákaz poručíka Foxové jsem pronikl do Blue Birda, abych se dostal k palubnímu počítači. (Poznámka tento zápis, musím upravit, než jej předám velení.) V palubním počítači jsem si přehrál všechna data od vzletu Blue Birda až po jeho přistání včetně radiové komunikace. Něco mi na tom nesedělo a zprávu jsem si přehrál několikrát za sebou. Pak jsem se podíval na zdrojová data a zjistil jsem, že v nich chybí, respektive je vystřiženo, 50 vteřin záznamu. Pilot ohlásil problém s vysílačkou a bezpečné přistání. Poté, podle rozkazu z mateřské lodi, ohlásil radiový klid. Zde data z Blue Birda končí a pokračují až po vzletu z kolonie. Mohl výpadek vysílačky způsobit výpadek záznamu dat? Nebo snad atmosféra planety, nebo jiný technický problém? Chybí i obrazový záznam!


Čtvrtý den vyšetřování - z deníku poručíka Thomase Moorea

Informoval jsem poručíka Foxovou o svém postupu a došlo k hádce. Oznámila mi, že můj postup zanese do hlášení, až tato akce skončí. Kapitán Kane, chtěl po nás hlášení. I přes moje protesty poručík Foxová oznámila, že se zatím podle předběžných informací jedná o nešťastnou souhru událostí.  Pravděpodobně došlo k rozsáhlému traumatu všech členů výsadku po konfrontaci s událostmi na těžební planetě. Kapitán Kane, se zdál být potěšen touto informací a nařídil nám pokračovat ve vyšetřování a co nejrychleji jej ukončit, aby mohl situaci na lodi uklidnit. Poručík Foxová navrhla udělat psychologické vyšetření přeživších členů posádky. “

„ Můj šestý smysl mi říká, že něco není v pořádku. Kontaktoval jsem jednoho z mechaniků a poprosil jsem ho, aby mi vysvětlil a analyzoval data v Blue Birdu. Nejprve nesouhlasil, ale díky mým pádným argumentům se nakonec podvolil a pomohl mi. Po analýze palubního počítače jsme zjistili, že oněch 50 vteřin záznamu bylo smazáno. Mechanik to přisuzuje standardním aktualizacím softwaru a softwarové údržbě. Podle mechanika, dochází k výpadkům dat zhruba v 5% případů při aktualizaci a údržbě. Je to opravdu tak? Nešťastnou náhodou se ztratilo oněch 50 vteřin záznamu, které mi od začátku nesedí? Nevěřím na náhody. Nehoda není náhoda.


Čtvrtý den vyšetřování – úryvek z deníku poručíka Lindsey Foxové

Poručík Moore už od počátku vyšetřování vykazuje známky agresivního chování a je tvrdohlavý. Druhý den našeho vyšetřování neuposlechl mé rady a nechal se vyprovokovat v jídelně. Napadl člena posádky a místní jednotka ho musela odtrhnout. Následující den neuposlechl mého doporučení a přes jasný zákaz se vloupal do kabiny Blue Birda. Vše vyvrcholilo dnes, kdy jeden svědek uvedl, že napadl letového mechanika a odvedl ho do kabiny Blue Birda. Kapitán Kane, vyžaduje stažení poručíka Moorea z případu, jeho degradaci a vězení. Podařilo se mi kapitána uklidnit a slíbila jsem mu, že s poručíkem Morrem bude zahájeno standardní šetření po konci tohoto vyšetřování. Budu navrhovat jeho degradaci za nepřístojné chování. (Mimo záznam: Nikdy již více s tímto člověkem nechci pracovat. Budu ráda, když po tomto vyšetřování bude převelen, nebo degradován na práci vojenského analytika. Není to dobrý vyšetřovatel, protože mu schází trpělivost a schopnost řešit zadané úkoly v mezích zákona.)

Pátý den vyšetřování - z deníku poručíka Thomase Moorea

Kapitán Kane a poručík Foxová vyslovili nesouhlas s mým postupem. Poručík Foová bude navrhovat šetření mého chování po skončení vyšetřování. Snažil jsem se jí celou situaci vysvětlit a předložil jsem jí důkazy z Blue Birda. Místo toho, aby k těmto datům přistoupila racionálně, smetla moji domněnku ze stolu a začala připravovat finální zprávu. Chtěla v ní uvést, že se jedná o souhru nešťastných náhod a nejde o nic víc. Vyjádřil jsem svůj jasný nesouhlas s tímto postupem a opustil její kabinu. Ve své kajutě jsem znovu procházel informace, které jsme získali. Byl jsem smířen s tím, že data z Blue Birda není možné získat, ale nechtěl jsem se vzdát. Když jsem si četl o prvku ZACP01000, který se na kolonii těžil, dozvěděl jsem se, že za sebou zanechává nepatrné reziduum. “

„ Nemohl jsem spát a tak jsem se rozhodl ještě jednou jít prozkoumat Blue Birda. Proplížil se do hangáru a dostal se do lodi. Po cestě jsem si vypůjčil počítač k analýze. Blue Birda jsem podrobil analýze, a k mému překvapení jsem ve skladu Blue Birda nalezl zbytkové reziduum, identické s prvkem ZACP01000. Byl jsem překvapen hlídkou vojáků, která mě zpacifikovala a zadržela. Vše pak mělo rychlý spád. Kapitán Kane ukončil ještě ten den moje vyšetřování.


Měsíc po vyšetřování -z deníku poručíka Thomase Moorea

Byl jsem odvezen z lodi Sorrow, abych čelil vyšetřování mého chování. Poručík Foxová uvedla, že jsem se po celou dobu choval nepřístojně, porušoval jsem rozkazy, byl agresivní a brzdil tak její vyšetřování. Díky pověsti mého otce a přímluvě Henocha jsem byl pouze degradován a mohl jsem se dál věnovat vojenskému vyšetřování. Byl jsem převelen na bojovou loď Serenity, kde jsem měl vyšetřovat standardní případ vzpoury posádky. Případ kolonie XB-1 a posádky lodi Sorrow byl uzavřen a jeho závěrem bylo, že událost na XB-1 způsobil cylonský agent, který vyprovokoval postání a pak se svými komplici ukradl rudu ZACP01000. Události na lodi Sorrow byly dílem nešťastných náhod a neměly žádné spojitosti s XB-1. Osobně se domnívám, že se nejednalo o krvavé povstání , které by vyprovokoval cylonský agent, ale o promyšlené loupežné přepadení, které nemohu pro nedostatek důkazů a jasný zákaz dále vyšetřovat. Smrt tří členů posádky, podle mého nebyla náhodná, jednalo se o promyšlené vraždy, jejichž důvod nám zůstane navždy utajen a oněch chybějících 50 vteřin záznamu Blue Birda také.

= Samgar =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)