neděle 22. prosince 2013

Knihy, které by vás mohly zajímat...

V současném čísle NAMRO jsem se ptal, co by si někteří z nás přáli za knihu pod stromeček. A protože, ten záběr je široký, přidám ještě pár tipů, které na mě vykoukli, když jsem zapátral mezi nedávno vydanými knihami, které by mohli čtenáře fantastiky zaujmout.

Jako první tady  máme velice zajímavou sbírku povídek.


Plnou parou – editor Marin Šust (nakladatelství Argo)
Poznejte příběhy plné dávno ztracené romantiky zahalené parou z podivuhodných strojů. S věhlasnými tvůrci zahraniční fantastiky se proletíme vzducholodí, pokusíme se spoutat sílu záhadných elementálů, oživíme novodobé Frankensteinovo monstrum či vystoupáme balónem do ohromujících výšin. Většina příběhů se sice odehrává v minulosti, ovšem podíváme se i do doby vzdálené budoucnosti, abychom poznali světy a doby, které sice nikdy neexistovaly, ale bylo by krajně vzrušující, pokud bychom je mohli navštívit i jinak než jen na stránkách knih.
Antologie Plnou parou zachycuje v uceleném knižním souboru česky vůbec poprvé výrazný fenomén zahraniční fantastiky poslední doby. Kdokoli s kouskem odvahy v srdci a lásky k mnohem jednodušším dobám bez počítači řízeného života nalezne v knize poutavé příběhy, v nichž prožije doslova dech beroucí dobrodružství...

Sestavil Martin Šust

Povídky:
- Jeffrey Ford: Doktor Lash vzpomíná
- Mark Hodder: Mimova mumie
- Jeff VanderMeer: Hanoverova oprava
- Tobias S. Buckell: Láska vchází do Hlubiny
- Carrie Vaughn: Harry a Marlowe a talisman kultu Egil
- Jay Lake: Jak Špunti bezděky zachránili svět
- Ian R. MacLeod: Elementálové
- Michael Swanwick, Eileen Gunn: Zepelínové město
- Chris Roberson: Edisonův Frankenstein
- Tim Pratt: Stříbrný okraj
- Nick Mamatas: Arbeitskraft
- Sean McMullen: Osm mil 

Pozornosti všem, které si získala Malazská Kniha padlých by neměla uniknout následující kniha.

Steven Erikson - Potoky krve (nakladatelství Talpress)
Tři povídky, které doplňuji desetidílnou série Malazská Kniha padlých.

Potoky krve
V přístavním městě Žalostná Cácora se občanů zmocnila panika, protože ulicemi kráčí děsivý vrah. A jak už má Emancipor Reese svou pověstnou smůlu, je vrahovou poslední obětí jeho nyní bývalý zaměstnavatel. Na Rybářském rynku vyvěsili dva cizinci, kteří nedávno dorazili do města, oznámení. Zpráva, páchnoucí smrtelnou magií, začíná: Hledá se osobní sluha. Cestování. Může se Emanciporova smůla obrátit?

Klidné vody Přejdesmíchu
Po pobytu v Žalostné Cácoře zamíří čarodějové Bauchelain a Korbal Špičák – se svým novým sluhou Emanciporem Reesem – na otevřené moře na palubě bytelné lodi Sluneční kadeř. Žel, v podpalubí je víc zátěže, než s jakou posádka počítala, a probudily se neskutečné hrůzy. Pro nekromanty a jejich sluhu je to jenom další neklidná noc na cestě bez konce.

Zdraví mrtví
Nadšení města Malebného pro dobro je jednoznačně ordinérní a hraničí s katastrofou. Nikdo to neví lépe než dva oddaní šampioni všeho zlého, Bauchelain a Korbal Špičák. A tak se vraždící čarodějové a jejich drogami popletený sluha ocitají uprostřed intrik, majících za cíl přinést dobru špatnou pověst. Občas prostě nastane doba, kdy musíte svrhnout civilizaci ve jménu civilizace …

A tento svět doplňuje i následující kniha.


Ian C. Esslemont - Návrat Rudé gardy (nakladatelství Talpress)
Návrat Rudé gardy nemohl přijít pro Malazskou říši, vyčerpanou válkami a oslabenou zradami a vnitřními rozepřemi, v horší chvíli. Garda napochodovala rovnou do vroucího kotle Quon Tali - srdce Malazské říše - a s jejím návratem přichází vzpomínka na přísahu, slibující věčný vzdor vůči říši. Ovšem v gardě jsou tací, kteří mají temnější plány. A jak vichry války nabírají na síle, pozvedají se starodávné bytosti hodlající prosadit své vlastní tajemné cíle. Zatímco se garda připravuje na válku, generálové a mágové císařovny Laseen ztrácejí víru ve svou panovnici. Přichází Laseen o moc, nebo je všechny převezla? Mohla by využívat povstání, aby vylákala a konečně zlikvidovala poslední otravné přeživší z časů Kellanveda, svého skvělého předchůdce?
Ian C. Esslemont se vrací do světa Malazské říše a odhaluje další temná a tragická tajemství, na která jsme nedočkavě čekali!

Milovníky horroru by mohl zaujmout následující titul.

Joe Hill - Vánoční říše (nakladatelství Beta)
Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála - na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější hřiště, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl - a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.

A pro milovníky dobrodružné literatury je tady…


Juraj Červenák - Chřestýš Callahan (Nakladatelství Brokilon)
Západ ještě nikdy nebyl divočejší. Vítejte v zaprášeném arizonském pohraničí, ráji banditů, nájemných vrahů, šlapek, lovců skalpů a indiánských hrdlořezů. Snad jen jeden člověk je za tu chátru vděčný - tak, jako je krysař vděčný za krysy.
Když Chřestýš Callahan tasí Krásku a Bestii, štvanci padají po tuctech. Jenže co když lovec lidí narazí na ne úplně lidské nebezpečí? Na mrtvé, kteří odmítají hnít v hrobech, na přízraky z dávnověkých podzemních chrámů nebo démony, kteří se živí lidskou krví? To Callahanovi dokáže pokazit náladu...
Fantasy western Juraje Červenáka, autora cyklů Černokněžník, Bohatýr, Bivoj a Dobrodružství kapitána Báthoryho. Meče tentokrát vystřídaly kolty, ale jedno se nezměnilo - zase vás čekají příběhy nabité drsnou akcí.
Povídky:
- Deštivá noc v Boot Hillu
- Brána duchů
- Naděje umírá předposlední

A těch knih by se našlo ještě spousta.  Jaké knihy  byste doporučili abariňákům vy?
Napiště do  komentářů své vlastní tipy.


1 komentář:

  1. Uch... jsem si přečetla upoutávku k Vánoční říši a myslím, že se budu držet starého, dobrého Vondrušky... :D

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)