neděle 22. prosince 2013

Chňapání draka a Vánoční cracker

Dva viktoriánské zvyky na Štědrý den pro inspiraci - zpestřete si Štědrý večer zvyky, které nejspíše ještě neznáte :-)

Vánoční "cracker"

Žádné Vánoce se v druhé polovině devatenáctého století v Anglii neobešly bez vánočních crackerů a je tomu tak i dodnes. Crackery jsou tubusy z papíru, obsahující nějakou drobnost. Tradičně je otevírají dva lidé tím, že silně zatáhnou od sebe a bývalo zvykem, že ten, komu zůstal větší kus papíru v ruce, mohl si drobnost nechat. Obvykle však má každý vlastní cracker.

Vymyslel je v roce 1848 britský cukrář Tom Smith, inspirován výletem do Paříže, kde viděl bon-bon (dnešní bonbón, tehdy mandle obalená v cukru, ovinutá papírem). Na základě toho přišel s crackerem, který byl plný sladkostí a když za něj zatáhli dva lidé, tak prasknul a sladkosti se vysypaly. Později přdal dnes slavný praskací zvuk (který způsobuje vrstva v obalu), který dal této drobnosti jméno (původně se prodávala pod názvem Casaque, tedy Kozák). Jeho syn pak dále pozměnil obsah crackeru a koncem století, stejně jako dnes, obsahoval cracker malý dárek (hračka, nějaký malý model nebo podobná drobnost) a papírovou barevnou čepici, často v podobě koruny. Stejně tak je v crackeru nějaké motto nebo hádanka na malém kousku papíru. Ony papírové čepice se pak v britských rodinách noší během štědrovečerní večeře nebo během různých vánočních večírků, na nichž se crackery otevírají. Tradice různých svátečních čepic a pokrývek hlavy se táhne zpět až k římským dobám, kdy bývaly součástí slavení Saturnálií.




Chňapání draka

Blíží se Štědrý večer a žádný viktoriánský Štědrý večer se nemohl obejít bez hry Chňapání draka. Hrála se téměř tři století (až do začátku dvacátého století, kdy pomalu vymizela). Její pravidla jsou velice jednoduché - nasypete hromadu hrozinek do mísy s brandy, vypnete světla, brandy zapálíte a snažíte se sáhnout do plamenů, vytáhnout sladkosti a sníst je dokud stále hoří. Pokud se vám to podaří, aniž si popálíte prsty, jícen nebo zapálíte šaty, vyhráli jste!



Zdroj: Příběhy impéria

1 komentář:

  1. Informace o crackeru jsem opravdu uvítala. Je to často vidět ve filmech (Mr. Beana nevyjímaje ;) a já si říkala, kde to vzali. Díky za ně.

    Pokud jde o chytání draka, tomu se raději obloukem vyhnu. Letos jsme si bohatě vystačili s hořícím svícínkem... ty plastové ozdobičky taky hezky prskaly... :D

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)