čtvrtek 31. října 2013

Knihy, které by vás mohly zajímat...

Stejně jako E. A. Poa není potřeba fanouškům hororu představovat ani další ikonu, která tento žánr formovala – H. P. Lovecrafta. Tento americký prozaik, básník i žurnalista, má na svém kontě bohatou škálu povídek. Jeho sebrané prozaické spisy se rozhodlo vydat před časem nakladatelství Plus (Albatrosmedia) a před nedávnem konečně vyšla poslední, pátá kniha těchto sebraných svazků.
A nyní opět nechejme promluvit anotace jednotlivých knih:


Spisy 1 - Hrobka
/Příběhy a vize z let 1917-1920/


Za svého života byl Lovecraft znám jen úzkému okruhu přátel a milovníků originální strašidelné fantastiky. Dnes je považován za mistra strašidelné literatury ve všech jejích odstínech a za vizionáře literatury „kosmického děsu“, která odkrývá netušená tajemství naší mysli i minulosti, v níž dlí zlovolní démoni a nepochopitelné bytosti z hlubin času. Lovecraft svým dílem poskytl onen základní tvůrčí impulz, který provází desítky autorů a filmových tvůrců dodnes, jeho dílo se stalo kultem.
Souborné beletristické vydání Lovecraftova díla v nakladatelství Plus je pro všechny příznivce moderní literární fantastiky událostí mimořádného významu. Vychází ve čtyřech svazcích, osu tvoří chronologie vzniku jednotlivých povídek, každý svazek je doplněn poznámkami editora a zasvěceným doslovem. Překladově se vydání opírá o odvážný editorský počin z první poloviny devadesátých let, kdy nakladatelství Zlatý kůň vydalo ve spolupráci s Českou speleologickou společností téměř celé Lovecraftovo dílo s ilustracemi Káji Saudka. První svazek Hrobka obsahuje 21 povídek, novel, črt a juvenilií, knihu uzavírá legendární stať Josefa Škvoreckého „Podivný pán z Providence“.

Spisy 2 - Měsíční močál
/Příběhy a sny z let 1921-1925/


V druhém svazku Lovecraftových sebraných spisů sledujeme pozoruhodný vývoj génia fantastické literatury. Lovecraft pro sebe objevuje kouzlo zapomenutých měst, očarovaných pradávným kouzlem, kouzlo zaniklých civilizací stihnutých kletbou bohů starších než svět. Zároveň autor kolem čtenáře stále jemněji osnuje síť strachu ve skvělých povídkách, jako např. Hudba Ericha Zanna, Ohař, Krysy ve zdech, Nepojmenovatelné aj. Z četby starší viktoriánské literatury pak čerpá témata pro slavné horory Uvězněn s faraony, Prokletý dům či Děs redhookské čtvrti. Knihu opět doprovázejí jedinečně ilustrace Františka Štorma a poznámky ozřejmující Lovecraftův literární vývoj a zdroje inspirace.

Spisy 3 - Volání Cthulhu – díl 1
/Příběhy a novely z let 1926-1930/


Třetí svazek souborného beletristického díla H. P. Lovecrafta obsahuje povídky a romány z let 1926-1930, tedy z autorova nejproduktivnějšího tvůrčího období. Vzhledem k jeho obsáhlosti je svazek rozdělen do dvou částí. Nejrozsáhlejší beletristický text, Případ Charlese Dextera Warda, je přibližně v polovině přerušen, aby si i dnešní Lovecraftův obdivovatel mohl vychutnat rozpoložení čtenáře magazínu Weird Tales v roce 1941, který tehdy našel román rovněž rozdělený do dvou čísel a musel si celé dva měsíce počkat na jeho pokračování.
Zároveň se čtenář mimo jiné seznámí s povídkou Volání Cthulhu, která stojí na počátku neutuchajícího zájmu o lovecraftovskou mytologii, jež ovlivňuje novou generaci autorů, pokračující v rozvíjení Lovecraftových bizarních motivů.

Spisy 3 - Volání Cthulhu – díl 2
/Příběhy a novely z let 1926-1930/


Druhá část třetího svazku lovecraftovský spisů Volání Cthulhu přináši vedle všemi již jistě napjatě očekávaného dokončení novely Případ Charlese Dextera Warda další povídky a příběhy z let 1927–1930. V dubnu 1926 se Lovecraft vrací z nemilovaného New Yorku zpět do rodné Providence a s novou tvůrčí energií píše jedny ze svých nejpůsobivější a čtenářsky nejpřitažlivější příběhů: Barva z kosmu je výjimečným propojením horou a science fiction, jejíž objevnost oceňoval i Stanisław Lem, Tamtéž představuje velmi vtipnou mystifikační hříčku, zatímco Hrůza v Dunwichi či Šepot v temnotách obohacují žánr strašidelných povídek o „mytický“ rozměr, který později jeho vydavatelé proslaví pod jménem mýtus Cthulhu. Svazek doplňuje i překlad studie Produktivní hnus od J. M. Fischera.

Spisy 4 - Stín z času
/Příběhy a střípky z let 1931-1937/


Čtvrtým svazkem Stín z času se v nakladatelství Plus uzavírá souborné vydání beletristických spisů jednoho ze zakladatelů moderní fantastické prózy H. P. Lovecrafta. Kniha obsahuje rozsáhlý román V horách šílenství a po něm následují významné povídky z posledního období, mimo jiné Stín nad Innsmouthem, Věc na prahu či Stín z času. Na prahu čtyřicítky se Lovecraftův život uklidnil a projasnil, přestože i nadále žil ve značné chudobě. Rodinné úspory se stále tenčily a špatně placené redakční úpravy textů jiných autorů jej uživily jen stěží. Ve své vlastní tvorbě však byl Lovecraft kupodivu daleko soustředěnější a v té hrsti povídek z posledních let promyšleně experimentoval. Zároveň si živě dopisoval s desítkami přátel a autorů, a stal se „zpovědníkem, rádcem a poručníkem“ bezmála celé jedné generace autorů americké fantastické literatury. A jako fascinující osobnost přetrvává ve svém díle dodnes.

Ukázky z jednotlivých knih lze nalézt  vždy pod příslušnou knihou na adrese: http://www.albatrosmedia.cz/?p=searching&type=author&searchFor=L&search=Howard+P.+Lovecraft&searchBy=author

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)