čtvrtek 31. října 2013

Abarinská ANKETA

Abychom své mozky probudili z podzimní letargie, je tu pro vás malé zamyšlení, tentokrát formou ankety.

Pokud by tě někdo přenesl v čase do našeho středověku, jaké povolání by sis zvolil? Čím by ses chtěl živit?


Děkuji všem, kteří se s námi podělili o své představy, a teď už se pojďme podívat, jak to kdo vidí.

lord Corvin
Už dávno mě přitahuje drobná práce se dřevem, tak asi výrobce dřevěného nábytku, zdobení intarziemi, hračky a mechanická zařízení.

sally.owens
Já bych si zvolila kováře. :-)

Pidzey
Dlouho jsem zvažoval, co bych vám tu odpověděl. Nakonec jsem došel k názoru, že by se mi nejvíce líbilo být truhlář, řezbář či jak se v té době říkalo chlápkovi, co něco vyráběl ze dřeva. :-D
Možná je to přízemní a obyčejné povolání, ale nač mít velké ambice, když stačí dělat to, co má člověk rád a uživit tak svou milovanou rodinu.

Whurgan
Platnéř.

Daylenn
Zajímavá otázka, většina si asi zvolí rytíř, voják a podobně. Ale já bych si zvolil asi zloděje. I když pro ně byly hrozné tresty, takže asi bych litoval, kdyby mě chytli, tak je v tom určitý adrenalin, který je zajímavý. Nemluvě o tom, že to bylo asi jednoduší než v dnešní době alarmů a bezpečnostních systému. :D :D

Ravenja
Farár, hlásateľ Božieho slova, pretože farár mal v tej dobe moc, i keď ju nedával najavo...

Niniane
Asi kořenářka/bylinkářka. Přijde mi, že udržet si pevné zdraví v té době nebylo nic lehkého, takže bych chtěla být „u zdroje“. Jen bych doufala, že se nepřenesu do doby, kdy řádila inkvizice. :D

A co vy? Jaké povolání byste ve středověku zvolili a proč?

= Niniane =

12 komentářů:

  1. Já nad tím od včerejška dumám a už to mám!
    Já bych chtěla jezdit s potulnými komedianty a kejklíři ;) Být každou chvíli někde jinde, poznat kus světa, usínat pod hvězdnatým nebem u ohně (nebo se někde mokrá choulit v dešti, já vím), lidi je myslím taky viděli celkem rádi...
    Jo jo, to by bylo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k potulným kaukliarom by som sa rozhodne pridala aj ja :) V podstate sa na kaukliara hrám aj teraz, takže prečo nie :) Zabávať ľudí a mať slobodný život, to teda hej :)

      Bludička

      Vymazat
  2. Iluminátor. :)
    Práce je to pěkná a jelikož stála ručně psaná kniha jako dům, tak i dobře placená.
    Scur

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, napsala bych panskou dcerkou, jenže to bych musela vyšivat a to mě k smrti nebaví.....
      Bavil by mě asi i štolba nebo lovčí, jenže to byli jenom mužští...takže taky nic.....
      Zdá se, že moc velký výběr mi nezůstal....
      Všechna povolání, která bych mohla ve středověku vykonávat, obsahují ve veké míře, to co dělám teď - stále a pořád....Tedy vaření, uklízení, šití, praní, starost o děti....takže bych si zase neodpočala.
      Tudíž to vidím jasně...nezbylo by mi nic jiného než jeptiška!

      Vymazat
  3. ION
    Já to vezmu střízlivě. Pokud bych si neuvědomoval poměry v budoucnosti, tak by mi to asi bylo více jedno. Když vynechám pozlátko a růžové brýle ohledně životních podmínek, vzdělanosti a hygieny ve středověku...moje volba je jasná....některý z kněžských řádů. vysvětlím blíže....jsem knihomol, takže jako analfabet bych asi pošel, jejich životní podmínky byly také lepší než u prostého lidu.

    OdpovědětVymazat
  4. Kdybych mohla být chlap, tak bych chtěla být sokolník :-)
    A kdybych musela být ženská? No, to už je horší, když to vezmu realisticky... Asi selka z pěkného velkého statku a doufala bych, že se nám vyhne válka.

    Ale kdybych byla ženská a bylo to cca šestnácté století a bylo to v Benátkách, tak by se mi líbilo být něčím jako Veronica Franco ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. já mám vcelku jasno, byl bych umělcem, malířem (samozřejmě pokud možno úspěšným :-))

    Morr

    OdpovědětVymazat
  6. Nuž, moja prvá myšlienka patrila diplomatovi, nakoľko je to povolanie vskutku zaujímavé. Človek veľa cestuje na štátne útraty a poznáva vysokopostavených ľudí.
    Avšak ja nemám tie správne vlastnosti pre vykonávanie tak dôležitého povolania, takže mi zostala len jedna možnosť.
    Nájomný žoldnier. Najlepšie z obdobia Byzantskej ríše. Podobne ako diplomat sa aj žoldnier dostane na štátne útraty do cudzích krajín, dostáva žold a jedlo.
    V stredoveku nemali mnohý ani to...

    C.L. Albus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je psáno v moudré knize Člověk Českého ranného novověku (tedy 16. - 17. stol.): žoldnéřský plat byl malý (pokud to nebyl důstojník, a i tak mu většinu prožrali koně). Takže mu nezbývalo, než obírat mrtvé o výstroj a oblečení, protože to byly nákladné věci. Ve volném čase se věnoval rabování, vypalování a znásilňování, což velitelé armád nepřímo podporovali. Vojska jakékoliv strany budila tedy u místních obyvatel velikou hrůzu. Další podrobnosti lze nalézt v dochovaných záznamech z třicetileté války, a to už ani není temný středověk.
      ... Takže pozor na Canise :)

      Scur

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Kníže pán?
    Jezdit po lesích lovit, pořádat bály a zábavy, prohánět šikovné děvečky i panny krve urozené, svědomitě utrácet poctivě nastřádané bohatství svých předků, založit a starat se o vinice jejichž jméno by znal celý svět stejně tak, jako pálenku z plodů stromů vlastních sadů. Pěstovat koně a dravé ptáky, starat se o kraj i lid, milovat a být milován...

    Nu, trochu utopie :)

    Střízlivě koukáno: asi šikovným kovářem bo o ty byl (tedy alespoň si myslím) vždy zájem.

    Melker

    OdpovědětVymazat
  9. Hmm... taky jsem o tom dlouze přemýšlel.
    Samozřejmě by bylo nejlepší postavení vysoké šlechty, ani ten sokolník, řemeslník či lovčí by nebyl špatný. Ale tak nějak by mi nejspíš seděl menší svobodný zeman, co vlastní dost půdy k obživě, pod sebou právě tolik lidí, aby se z toho nezbláznil, o politiku se starat nemusí a přitom ho přes moc nemůže odírat ten nahoře.
    Jo, války a vojenská povinnost, to už jsou rizika povolání. Ostatně ty mohly dopadnout stejně špatně na celkem kohokoli...

    Lišák

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)