neděle 8. září 2013

Knihy, které by vás mohly zajímat...

Po letní pauze je tady opět NAMRO a s ním i nějaký ten tip na knihu, která by vás mohla zajímat.
Tentokrát jsem rubriku pojal jinak. Sledoval jsem, jaké knihy se v průběhu léta objevily na pultech knihkupectví, a nyní vám předkládám několik horkých tipů na podzimní počtení.
Za knihy ať tentokrát promluví anotace.

Jako první nemohla mému zraku uniknout kniha klasika a zakladatele hororové a detektivní literatury.

E. A. Poe – Démon zvrácenosti (nakladatelství Argo)
Nové ilustrované vydání slavných povídek amerického romantického prozaika, básníka, esejisty a novináře Edgara Allana Poea (1809– 1849) v překladu Josefa Schwarze. Dílo zakladatele moderní detektivní prózy a hororu, které inspirovalo již řadu výtvarníků, tentokrát vychází s ilustracemi významného českého malíře a sochaře Jaroslava Róny.

Také syn Stephana Kinga Joe Hill (u nás jste měli zatím možnost si přečíst horory – Rohy nebo Černá krabice) si zaslouží pozornost se sbírkou povídek.

Joe Hill - Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy (nakladatelství XYZ / Albatros media)
Moderní horory zřídkakdy sází na rafinovanost. Většina autorů, kteří nás skrze své stránky rádi děsí, se nám příliš často vrhají přímo po krku a zapomínají na to, že nejlepší dravci útočí ze zálohy. Na skákání po krku není samo sebou nic špatného, ovšem skutečně talentovaní spisovatelé mají v rukávu víc než jen jeden trumf. A povídky v této knize jsou rafinované, autor Joe Hill je totiž pěkně zákeřný parchant.

A pak tady máme další knihu, tentokrát autora, na jehož sbírku povídek jste si mohli přečíst upoutávku v jednom z dřívějších vydání NAMRO.

Paolo Bacigalupi - Prachožrouti (nakladatelství Plus / Albatros media)
Paolo Bacigalupi příjemně překvapil české čtenáře sbírkou povídek z hlubin 21. století s názvem Čerpadlo 6 stejně tak jako románem Dívka na klíček. I v tomto napínavém románu rozvíjí autor své originální vize světa bez fosilních paliv a minerálů, kde život pro většinu lidstva představuje každodenní krutý boj o přežití. Z dnešního pohledu to však není budoucnost přespříliš vzdálená…
Právě v této budoucnosti jsou vraky ropných tankerů a nákladních lodí uvízlé u amerického pobřeží nenahraditelným zdrojem obživy pro Nailera a jeho kamarády. Prolézají reznoucími vnitřnostmi lodí a hledají měď i další vzácné kovy a nedostatkové materiály. Přežívají ze dne na den a hrozí se okamžiku, kdy je vykopnou z lehké party, protože až vyrostou, nebudou schopni prolézat úzká potrubí a ventilační šachty ztroskotaných kolosů. A nebo ne dost rychle, aby se ke skrytým pokladům dostali dříve než konkurence! Zatím se však jednoho dne Nailerovi podaří dorazit přede všemi k přepychového klipru, který ztroskotal po velké bouři. Rázem nalezl tolik drahocenných věcí, že z nich bude moct žít i se svým otcem jako boháč – až do konce života! Jenže Nailer ve vraku objevil ještě něco, co snad raději ani objevit neměl. Něco, co navždy změní jeho život a učiní z něj štvance. Anebo Šťastného kluka?

Další na koho padl můj zrak není nikdo jiný než autor Sandmana a Nikdykde.

Nail Gaiman - Oceán na konci uličky (nakladatelství Polaris)
Svoje dětství si pamatuji živě… Věděl jsem strašlivé věci. Ale věděl jsem, že se rodiče nesmí dozvědět, že o nich vím. Vyděsilo by je to. Pro našeho vypravěče to všechno začalo před čtyřiceti lety, když byl sedmiletý chlapec. Tehdy ukradl podnájemník jeho rodičům auto a spáchal v něm sebevraždu, čímž probudil prastaré síly, které je lépe nechat na pokoji. Temné bytosti z míst za hranicemi reality se díky fatální chybě ocitly na svobodě, a když zlo proniklo až do chlapcovy rodiny, zjistil, že bude muset udělat všechno, co je v jeho silách, aby vůbec zůstal naživu. Jeho jedinou nadějí byly tři ženy, které žily na farmě na konci jejich uličky. Nejmladší z nich, Lettie, tvrdila, že jejich rybníček je oceán, přes který sem připluly za staré země. Její maminka říkala, že si to Lettie nepamatuje správně, protože to bylo dávno, a stará země se stejně potopila. A Lettiina babička tvrdila, že se mýlí obě, protože si starou zemi nemohou pomatovat. Taky říkala, že skutečná stará země se nepotopila, ale vybuchla.

Zvědavost a očekávání ve mně vzbuzuje kniha povídek na počest Raye Bradburyho. 

Rej stínů - Povídky k poctě Raye Bradburyho (nakladatelství Plus / Albatros media)
Co si představíte, když slyšíte jméno RAY BRADBURY? Možná si vybavíte rakety mířící svou stříbřitou přídí k Marsu nebo bizarní cirkusy, v jejichž manéžích se střídají čísla z jiných světů. Nebo se vydáte do pochmurné budoucnosti, kde se zapalují knihy?… či snad do zapadlého panoptika, kde se po lidské kůži plazí očarované tetování? A možná se vrátíte do poklidných časů v maloměstské Americe, kde vzduchem voní jaro a život je téměř dokonalý… téměř.
RAY BRADBURY je jedinečný vypravěč, básník nevyslovitelného a jeden z nejmilovanějších amerických spisovatelů; je literární titán, jehož pozoruhodná kariéra se táhla přes sedm desetiletí. V této antologii představuje šestadvacet známých a uznávaných autorů fantastiky své nové povídky napsané pro tuto antologii na počest mistra. Povídky plné imaginace, překypující city i potlačované vášně a temných divů.

A nakonec pro všechny fanoušky Stephena Kinga je tady nové vydání knihy Tommyknockeři, u níž se můžete těšit na nový překlad od Milana Žáčka (pro ty co četli staré vydání, mohu jen říci, že nový překlad je podstatně lepší, než ten starý od I. Reitmayera – zvlášť při porovnání vylezou nepřesnosti a krkolomnost starého překladu).

Stephen King – Tommyknockeři (nakladateství Pavel Dobrovský - Beta)
Bobbi, spisovatelka žijící poklidným způsobem na své farmě, jednou v lese zakopla o kus kovu. Poháněna nevysvětlitelnou zvědavostí začala kopat a postupně za pomoci ostatních odhalovat zabořený vesmírný koráb. „Tommyknockeři“ potřebují lidské bytosti pro výrobu energie. Mění fyzicky i psychicky Bobbi i ostatní obyvatele Havenu a nutí je pomocí hrůzných vynálezů ničit všechny, kteří jsou proti nim. Jen Gard a Davidův dědeček jsou chráněni kovovou destičkou v hlavě (následek po starém zranění), navíc jim pomáhá láska k Bobbi a malému vnukovi. Ubrání se lidé? Kolik životů bude obětováno, aby vetřelci mohli odletět?

A na závěr pár tipů na knihy, které teprve mají vyjít:
Straky na vrbě si připravili mamutí sborník povídek českých autorů: Legendy: Prokleté knihovny. Nakladatelství Plus by mělo v říjnu vydat poslední, pátou, knihu sebraných spisů H. P. Lovecrafta – Spisy 4 – Stín z času. A také na nás čeká na podzim jeden zbrusu nový Stephen King - Lunapark.

2 komentáře:

  1. Tak to jsou hodně dobré tipy. Minimálně tři mne dost lákají a pokusím se je sehnat a kouknout na ně. I když času je pořád hodně málo...
    Díky. :-)

    Lišák

    OdpovědětVymazat
  2. Celkom ma zaujala kniha Oceán na konci uličky. Tak sa zdá že sa pôjdem mrknúť do kníhkupectva a dúfam že neodídem z prázdnou :)

    C. L. Albus

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)