neděle 29. září 2013

Jeskyně nejen na motivy...

Jeskyně Za socialistický Melduhir!

Přiznám se, že mě název této nové a čerstvé jeskyně zaujal a viděla jsem i verbíře. Sociální bouře ve fantasy světě? Tak to tady asi ještě nebylo! Tak se pojďme podívat, co nám o jeskyni prozradí její PJka Scur.

Za socialistický Melduhir! - opravdu nezvyklý název jeskyně. Mohla bys jim našim čtenářům představit?
Děj příběhu se odehrává ve městě Melduhiru, který se liší od zbytku herního světa tím, že v něm prakticky přes noc vyrostly první továrny. Elfové zde zastávají úlohu zchudlých aristokratů, kteří se spojili s ambiciózními lidskými obchodníky a pomohli jim založit první firmy. Do toho se brzy zapojili i trpaslíci se svými finančními znalostmi, takže jsou v současné době vlastníky mnoha podniků a zakladateli Melduhirské Diamantové banky. V Melduhiru se dá tedy sehnat vše od oblečení po jídlo, navíc vyráběné sériově, čili rychle a levně. To jednak likviduje tradiční řemeslnické cechy a jednak přivádí do města chudé a neúspěšné existence, které se pokoušejí uplatnit právě v továrnách. Podmínky místních dělníků jsou většinou velmi těžké - pracuje se přibližně dvanáct hodin denně za minimální mzdu, o kultuře bydlení nebo hygieně si většina může nechat zdát a pokud má někdo nehodu nebo vážně onemocní, je v podstatě odsouzen k smrti hladem. A tak musí na scénu vkročit nějaký hrdina, který se rozhodne změnit svět... Tedy, Melduhir.

To zní opravdu zajímavě. Takže takový modernější svět obydlený klasickými fantasy rasami? S jakými, kromě elfů, trpaslíků a samozřejmě i lidí, se v tvém světě ještě můžeme setkat?
Nejspodnější vrstvou Melduhirské společnosti jsou skřeti. Jsou necivilizovaní, jednodušší a hlavně oškliví, takže se jim platí málo a pracují většinou mimo dohled ostatních ras.
Někteří z bohatých továrníků si také najímají orské žoldáky jako ochranu, výjimečně jako dozorce ve svých podnicích.
Zato hobitů je zde poskromnu, protože se drží tradičního života, i kdyby trakaře padaly.
Ostatní, jako čarodějové nebo bojovníci spíše splynuli s davem. Velká přelidněnost města taky může přilákat nejednoho upíra.

Zmínila jsi čaroděje, tak mi nedá nezeptat se, jakou má v Melduhiru magie místo? A jak vypadají zbraně? Jsou taky modernější než v klasickém fantasy světě?
Magie je považována spíše za přežitek, hodně obyčejných lidí by ji asi vnímalo negativně. Není to zrovna místo, kde by se úspěšní mágové shromažďovali, takže tu žijí většinou ti neúspěšní nebo staří.
Zbraně jsou prozatím typické pro fantasy - meče, luky, palcáty, halapartny, dýky... Možná však některá z továren, které je vyrábějí, najme schopného vynálezce a přijde s něčím novým.

Dobře a ještě bych se ráda zeptala na jiné fantasy tvory – takoví draci a jiné příšerky, jsou? A co bohové?
Kousek od města jsou doly trpaslíků, kdo ví, co se v nich může ukrývat. Že by ale v okolí sídlil nějaký známý drak, to ne.
Bohové určitě existují. Jenom nemá nikdo čas, aby je uctíval.
No tak aby se bohové nakonec nedozlobili a neudělali si pořádek sami ;)

Představila jsi nám celkem podrobně tenhle úžasný svět. Jak tě tohle napadlo? Čerpala jsi někde inspiraci?

Před začátkem prázdnin se mi dostaly do rukou Dějiny Ruska. Zaujala mě hlavně předříjnová část, pojednávající o tehdejších životních podmínkách a ekonomické strategii. Chvíli jsem odolávala, ale nakonec jsem stejně napsala verbíře.
A já si říkala, co mi to připomíná a připomínalo správně ;) Tak to jsem zvědavá, jak se bude situace vyvíjet ;)
I když, už tam máš nějakého revolucionáře?

Ano, Liriena.

Zatím máš v jeskyni tři hráče a věřím, že bys jich uvítala víc. Tak si tady v rozhovoru klidně udělej další agitku – co bys případným zájemcům mohla nabídnout a jaké postavy by se ti hodily?
Nabídnout mohu strach a chvění z příchodu nového řádu. To by mohli ocenit hlavně skřeti, případně další rasy. Záleží jen na tom, na jaké straně třídního konfliktu se chtějí nacházet.
Zatím mám tři hráče - tři lidi. Beru tedy jakoukoliv jinou rasu, aby byl příběh malinko ozvláštněn. Chci, aby byla hra pro každého co nejvíce individuální - ať to tedy bude kdokoliv, chci s ním sama projít část jeho vlastní linie. Kdo by se tedy nerozhodnul, čím chce být, se může vyhranit v průběhu.
Tak to je opravdu lákavá nabídka, která určitě stojí za zvážení. Přeji ti, aby se ti další hráči přihlásili.

Na začátku jsi mluvila o nutné změně v Melduhiru, ostatně i název jeskyně o tom vypovídá. Vím, že bude hodně záležet na jednání postav, ale máš ty sama představu, jak by měla jeskyně skončit, nebo to necháváš čistě na náhodě a úsilí hráčů a postav?

Určitou představu už mám, ale nic není jisté. Možná to nakonec dopadne úplně jinak ;)
No ano, třeba se na scéně objeví opravdu dobře hraný představitel vykořisťovatelské třídy a bude po revoluci, že? ;)

Já vím, že tohle je už ohraná otázka, ale co bys popřála této jeskyni, jejím hráčům a postavám a vlastně i sama sobě?

Abychom se nepřepínali a dodržovali pravidelné pracovní přestávky ;)
:-D Opravdu pěkné přání poplatné jeskyni a příběhu :-D

Děkuji ti za tvůj čas a trpělivost.

Není zač ;)

= Scur a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)