neděle 8. září 2013

Business club

Štětec se zběsile míhal po silném plátně. Malba byla již téměř dokončena, jen jedno místo stále odolávalo naplnění představ malířky. Tara se nespokojeně mračila na svůj výtvor. Její touha po dokonalosti ve všech ohledech, jí znemožňovala plátno opustit, aniž by s ním byla naprosto spokojená. Poodstoupila od velkého dřevěného rámu, aby s poklepáváním malíčku na svůj malý nos zhodnotila svůj dosavadní pokrok.

Námětem pro její tvorbu byl muž. Ne tedy celý muž, ale jeho tvář. Ta zabírala téměř celý prostor plátna. Nedokončené dílo dokonale vystihovalo ostré rysy neznámého, výraznou bradu a lícní kosti. Plná ústa byla vytvarována do pobaveného úsměšku, který se k obličeji dokonale hodil. Celý obličej na první pohled zcela ladil. Své místo měl i náznak vousů, či jakési strniště, dodávající tváři nádech mužnosti a rozhodnosti. Nechybělo ani výrazné obočí a husté tmavé vlasy na první pohled jen ledabyle upravené.

 Místo, které autorka neustále upravovala, byly oči. Temně modré oči, které na mladou umělkyni tolik zapůsobily již při prvním setkání s její inspirací. Kousajíc do násady štětce, snažila se přijít na svou chybu. Nedokázala prostě vystihnout hloubku jeho pohledu. Bylo to, jakoby jí byla pohlcována. Už nějakou dobu ani sama před sebou neskrývala, že ji ten pohled obloudil. Pronásledoval ji dokonce ve snech.

Vzpomínka na předlohu, kterou se tak věrně snažila zobrazit, ji rozechvěla, až jí ze rtů unikl nechtěný vzdech. Téměř paranoidně se rozhlédla, jestli ji snad při jejím rozpoložení někdo nesledoval. Byl to samozřejmě nesmysl. V jejím ateliéru nikdo, kromě jí samotné, nebyl.

Její obavy však nebyly úplně nepodložené. Znovu se zachvěla při pomyšlení, že by ji při jejím počínání nachytal její žárlivý přítel. Pokud šlo o ni, ten vztah už by byl dávno u konce. Tara v něm však dále setrvávala ze strachu. Petr Donovan byl velmi mocný muž. Když se poznali, byl tak milý a pozorný. Nyní se k ní choval spíš jako k majetku. Nikdo, ani jeho obchodní partneři, se Petrovi ve velikosti ega nemohl rovnat. Tara se už dávno necítila milována. Měla dojem, že ji Donovan potřebuje pouze jako módní doplněk. Úspěšná malířka s tělem modelky, jako doplněk pro milionového muže. Nikdy by jí neodpustil tu potupu, jaké by se mu dostalo, kdyby od něho odešla.

*

Donovan stál v rychlovýtahu, který směřoval do nejvyšších pater budovy. Společně s ním sdíleli kabinu další tři mocní muži, před kterými si nemohl dovolit jakýkoliv projev slabosti. Přesto se mu nyní potily ruce a nedostávalo se mu dechu. Byli pozváni na schůzku s Danielem Karsem. Jasně si vzpomínal, jak byl do úzkého kruhu vyvolených pozván poprvé. Netušil, o co půjde. Šel jen kvůli tomu, že se účastnili jiní velmi vlivní muži. V takovém případě si on prostě nemohl dovolit být outsiderem….

= Ion =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)