neděle 30. června 2013

Knihy, které by vás mohly zajímat... Závan klíčovou dirkou

Série Temná věž je samostatnou kapitolou v tvorbě Stephena  Kinga. Strastiplná cesta pistolníka Rolanda Deschaina a jeho společníků k bájné Temné věži je žánrově bohatá (můžete k ní přiřadit označení  westernu, fantasy, horroru, thrileru atd.) a tato umně se proplétající žánrová různorodost oslovila mnoho čtenářů. Pokud i vy patříte k nim, možná jste již zaregistrovali, že se před měsícem na pultech knihkupectví objevil nový přírůstek do této série – Závan klíčovou dirkou.

Vzhledem k tomu, že sedmou knihou byl příběh uzavřen, není  nová, osmá kniha nějakým oživováním série či novým začátkem. Jde svým způsobem o vsuvku, která obohacuje svět Temné věže a přikládá další střípek z minulosti Rolanda. Jedná se o útlou knihu, která je šikovným skloubením tří příběhů v jednom. A v serii   jí náleží místo mezi díly Čaroděj a sklo  a Vlci z Cally.  Chronologicky je tedy  dílem 4 a půl.

Společenství "ka-tet" v čele s  Rolandem zastihne při jejich putování  ničivá bouře, která je donutí najít si úkryt, v němž se Roland pouští do vyprávění příběhu ze své vlastní minulosti. Vrací se do období po smrti vlastní matky, kdy byl vyslán na vzdálenou farmu vyšetřit záhadné vraždy místních obyvatel. A aby uklidnil jediného přeživšího svědka krvelečného běsnění, vypráví mu  příběh, který slýchával od své matky.

Více než tuto strukturu vám neprozradím a doporučím, abyste si našli chvilku a sami se do světa Rolanda vydali. Kniha funguje i samostatně, bez předchozí znalosti  série, ale podstatně více si ji užijete, pokud už sérii znáte.

= Morr =




3 komentáře:

  1. Sáfra, já snad dospěji a pustím se do čtení pana Kinga... Podnětů k tomuto počinu mám za poslední půlrok víc než dost.

    Nu, uvidíme :)
    Díky Morre!

    Melker

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nečteš Kinga? Melkie, jak se můžeš takhle ochuzovat!:)Obávám se, že jsi zapomněl tvář svého otce! :o) Já jsem tuhle knížečku dostala k narozeninám a moc se na ni těším, neb Temná věž je skvělá!

      Vymazat
    2. Jsem nevzdělanec, kaju se...

      Melker

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)