pátek 31. května 2013

Stalker LARP

Kdy: 29. červen - 7. červenec 2013
Kde: Nový Dvůr (Praha), známý prostor z předešlých ročníků - areál SKWAT

Co je Stalker Larp?

Je to zcela unikátní spojení larpu a airsoftu. Larp označuje hry na hrdiny, které se neodehrávají u stolu za pomoci tužky a papíru, ale ve skutečném světě. Hráči si tak mohou na vlastní kůži vyzkoušet souboj rytíře a skřeta, vyšetřování záhadné krádeže v podání drsného soukromého detektiva, nebo se stát členem posádky vesmírné lodě. Hlavním smyslem larpů je poskytnutí nevšedního zážitku, který by jinak člověk neměl možnost zažít pro jejich nemožnost či nebezpečnost.

Airsoft označuje systém zbraní, které vypadají jako reálné střelné zbraně, ale jako munici používají plastové kuličky. Pozor! Nepleťte si prosím airsoft a levné hračkové zbraně prodávané na tržnicích. Airsoftové zbraně jsou ve zcela nepoměrně kvalitnějším provedení a jsou určeny výhradně pro osoby starší 18ti let. Použití airsoftových zbraní také doprovází striktní pravidla bezpečnosti zahrnující například otestované ochranné brýle. Na rozdíl třeba od paintballu se kuličky při dopadu netříští a přiznání zásahu je tedy na cti každého hráče.

Hra Stalker Larp vznikla na motivy knihy bratří Strugackých Piknik u cesty, knihou inspirované PC hry S.T.A.L.K.E.R. – Shadow of Chernobyl a vlastních nápadů. Odehrává se v alternativním světě ve velmi blízké budoucnosti, kde vznikl nečekanou explozí v blízkosti bývalé jaderné elektrárny Černobyl prostor nazývaný „Zóna“. V tomto, z neznámých důvodů vzniklém prostředí, existují místa popírající dosud známé fyzikální zákony, nebezpeční tvorové vzniklí mutací zvířat i lidí a především předměty se zcela výjimečnými vlastnostmi. Najdou se odvážlivci, kteří i přes smrtelné nebezpečí pronikají do Zóny a za značné sumy vynášejí takovéto „artefakty“ ven. Takový člověk je označován jako „stalker“.

Hlavní podíl na výjimečnosti Stalker Larpu má struktura hry, která je označována jako tzv. sandbox. Někteří z vás možná toto slovo znají z videoherního světa. Sandbox znamená vytvoření prostředí, ve kterém má hráč prakticky neomezenou svobodu v rozhodování a jednání. Klasické larpové hry jsou zaměřené převážně na poměrně přímočarém předkládání příběhu nebo problému hráčům, kteří následně řeší předem připravené úkoly a hádanky. Sandbox sice také obsahuje příběh, různé úkoly, hádanky a odměny, ale nechává hráče, aby je objevil sám. Pokud tedy sami chtějí. Hráči mohou hrát přesně tak, jak se jim líbí a to své si tak najde každý. Někoho baví neustálé plížení Zónou, úniky před vojenskými hlídkami a boj s mutanty. Jiní chtějí vysedávat na Baru a za láhev dobré vodky (samozřejmě herní nealkoholické) vyprávět příběhy z mladých let, kdy se dalo do Zóny vcházet a vycházet bez nutnosti skrývání. Jiný hodlá vytvořit skupinu sledující nějaký vyšší cíl. To vše je v sandboxu možné.

Ačkoliv jsou zde neherní postavy a organizátoři, kteří dohlížejí na chod hry a zadávají hráčům různé mise, nic nebrání hráčům dělat to samé. Ve výsledku si sami hráči vytvářejí vlastní hru, zatímco organizátoři se starají o bezproblémový chod herního prostředí a těm zvídavým nabízí také volně se rozvíjející příběh. Cílem akce Stalker je vytvořit uvěřitelné prostředí Zóny, ve které každý zažije napětí, strach, radost i smutek a především adrenalinové dobrodružství.

Veškeré informace na stránkách larpu: http://stalker.rebjata.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)