úterý 30. dubna 2013

Projekt Systém

Jsou vypsané další dva termíny Projektu Systém! A to 31.5. – 1.6.2013 a 11.10. – 13.10.2013
Hlaste se, dokud jsou volná místa.
Že nevíte, co je Projekt Systém? Tak čtěte dále...

O totalitě se dnes mluví jako o jedné z největších hrozeb, kterým musí lidstvo čelit. Ale co vlastně totalita je?

Víme, že je špatná. Ale víme také proč? A poznali bychom sami chvíli, kdy věci začnou nabírat špatný směr?

Chcete vědět, co znamená totalita? Prožijte si ji vy sami, prostřednictvím hry na vlastní kůži. Projekt Systém v tuto chvíli nemá pevný termín, ale plánují se další realizace.

Součástí herního víkendu je série předherních dílen. Ty probíhají v průběhu pátku, zhruba od jedenácti hodin. Dílny vám vysvětlí princip hry a připraví vás na její průběh. Kromě stručných základů hraní v roli si zde také vytvoříte postavu, ve které pak prožijete samotnou hru.

Samotná hra probíhá od pátečního večera do pozdních večerních hodin druhého dne, tedy soboty. Těchto třicet hodin v totalitě prožijete v zapůjčených kostýmech, ve speciálně upraveném objektu mezi Brnem a Prahou. Budete je zajištěné jídlo a ubytování. O hladký průběh hry se starají dvě desítky organizátorů, lektorů a zkušených hráčů.

Nedělení dopoledne je stráveno diskusí o tématech, která se ve hře objevila a s nimiž se setkávali hráči. Cílem těchto diskusí je racionální zpracování zážitku ze hry a také nastartování aktivní diskuse o současných projevech totality v dnešní společnosti. Organizátoři si přejí, abyste měli šanci urovnat si a protřídit vlastní zážitky a názory, a tedy konfrontace s pohledem druhých je nezbytná.

Projekt Systém není jen o hlubokém zážitku, ale také o kritickém přemýšlení nad závažnými problémy dnešní doby.

Co vás čeká?

Projekt Systém vám umožní víc než pouhé sledování filmu nebo návštěva divadla. Tentokrát budete u toho. Systém je příběh o svobodě, ve kterém vy budete hrát hlavní roli.

Systém je hra

Systém je zážitková hra v rolích. Hodí se pro ni také označení interaktivní drama nebo v Česku zažitější termín larp. Každý hráč během této hry ztvárňuje roli nějaké postavy, podobě jako to dělají herci na divadle. Na rozdíl od divadla zde však nejsou předepsány žádné repliky ani scénáře. Sami hráči můžou rozhodnout, jak se v rolích svých postav zachovají a co zrovna udělají. Pokud se Systému zúčastníte, nebudete tedy pouze pasivním divákem — nad příběhem hry budete mít kontrolu, stejně jako nad svým běžným životem.

Co vás bude bavit?

Můžete se těšit na autentickou herní lokaci, co nejreálnější rekvizity a kostýmy a především příběh, který budete moci vlastními rozhodnutími měnit a rozvíjet. Bude jen na vás, jak se s životem v Systému vypořádáte. Čekají vás nejen dramatické osobní příběhy a složitá životní dilemata. Na vlastní kůži během hry zažijete i noční oslavné průvody, vypjaté scény výslechů nebo lidových soudů. Na průběh hry budou zvenku i zevnitř dohlížet dvě desítky lektorů a zkušených hráčů, kteří se postarají nejen o to, aby byla hra bezpečná, ale také o to, aby se vám zažrala pod kůži a už nepustila.

Praktické informace

Váš víkend v totalitním státě začne v pátek, v deset hodin dopoledne. V objektu, kde se bude Systém odehrávat, se vás ujmou naši lektoři. Až si vydechnete po cestě, projdou s vámi předherními dílnami, ve kterých vám vysvětlí pravidla hry, ozřejmí fungování Systému a dotvoří s vámi role postav, které budete po čas víkendu ztvárňovat. Tato dílna vás spolehlivě připraví na hru, i pokud jste nikdy na žádné podobné akci nebyli. Nebojte se tedy přihlásit, počítáme i s účastí lidí, kteří nemají s larpy a interaktivní dramatikou zkušenosti.

V pátek večer pak začne samotná hra. Ubytování bude zajištěno přímo v herních prostorách a vy do postelí ulehnete už v rolích. Hra pak bude probíhat celou sobotu až do pozdních nočních hodin. Během téměř třicetihodinové hry budete moci, spolu s několika dalšími desítkami hráčů, zažít příběh lidí žijících v nesvobodném státě. Ačkoliv vás nikdo během hry nebude tlouct nebo týrat hladem, bude hra vystavěná na silných prožitcích a poměrně psychicky náročná.

V neděli ráno se pak probudíte opět do normálního, demokratického světa. Budete mít možnost vyměnit si zážitky ze hry s ostatními hráči a společně s lektory oddělit hru od všední reality. Budeme rádi, pokud zážitek z života v Systému podnítí diskusi o podobnostech hry a našeho světa, ale nutit vás k tomu rozhodně nebudeme. Bude nám příjemné si i jen tak popovídat o tom, co jste během hry zažili a jak se vám líbila. V neděli po poledni pak bude čas na odjezd zpátky domů.

Veškeré informace a přihlášky naleznete na stránkách Projektu: www.projekt-system.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)