sobota 30. března 2013

Staré pověsti české

Po úspěchu v historické budově Národního muzea se výstava Staré pověsti české v upravené podobě přestěhovala do Muzea knihy ve Žďáru nad Sázavou.

Výstavu můžete nyní shlédnout v Muzeu knihy - Zámek rodiny Kinských, 591 02 Žďár nad Sázavou.

Návštěvníci se seznámí s nejstarším obdobím českých legend. V zámeckých interiérech ožívají postavy našich mytických prapředků, počínaje praotcem Čechem, kněžnou Libuší s Přemyslem a Hostivítem, otcem prvního historicky doloženého Přemyslovce Bořivoje, konče.

Výstava vypráví o vzniku i vývoji mýtů a dokumentuje jejich nepřetržitou popularitu od středověku přes renesanci, baroko až do současnosti. Zároveň představuje českou archeologii, která se soustředí na nálezy ze 6.–10. století.
>>Vedle exponátů je výstava doplněna atraktivními figurínami a interaktivními hrami.

Vystavena jsou nejstarší i nejnovější výtvarná díla, iluminace, rytiny, kresby a politické vtipy čerpají inspiraci z pověstí českého dávnověku. Při prohlídce si tak své najdou nejen děti, kterým je výstava převážně určena, ale i dospělí.

Autoři nezapomněli na divadelní a hudební ztvárnění tématu, ani na legendární postavy z reklam na průmyslové výrobky v 19. a 20. století.

Pokud do Muzea knihy v zámku ve Žďáru nad Sázavou zavítáte, můžete navštívit i stálou expozici Dějiny knihy a knihtisku od počátků do současnosti.

Vývoj knižní kultury českých zemí dokládají knižní exponáty - od středověkých rukopisů, přes staré tisky až po současnou grafiku a knižní ilustraci, včetně ukázek samizdatové a exilové literatury zapůjčené z fondů knihovny Libri prohibiti. Součástí expozice je barokní knihovna kapucínského kláštera v Roudnici nad Labem, knihovna zámku Mladá Vožice v klasicistním interiéru někdejší opatské knihovny a osobní knihovna českého historika Gelasia Dobnera v původním mobiliáři.
Celkový obraz dotvářejí rekonstrukce středověkého scriptoria, tiskárny 16. století a ukázky tiskařských strojů.

Veškeré informace naleznete na stránkách Národního Muzea: http://www.nm.cz/Knihovna-nm/Vystavy-KNM/Stare-povesti-ceske-1.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)