sobota 30. března 2013

Smršť otázek pro zvídavé abariňáky

Dnes bych vám chtěla představit člověka, který není na Abarinu dlouho a přes to je už jeho stopa na něm velmi výrazná. Tak se pojďme podívat, kdo že je vlastně ten Orthos, jehož jeskyně, založená 29.12.2012 má k dnešnímu dni už přes devětset příspěvků.

Na Abarinu nejsi moc dlouho a tak se naskýtá otázka - jak jsi se na Abarin dostal?
Ano, přesněji jsem tu od prosince, Abarin jsem objevil asi týden před Vánoci. Měl jsem chuť si zase zahrát něco ve stylu dračího doupěte, jak kvůli zábavě, tak kvůli rozšiřování fantazie a kreativity. Také je to skvělý způsob inspirace pro tvorbu, v mém případě literární tvorbu. Takže jsem zkrátka googlil a googlil, až mi padl Abarin do oka.

A splnil Abarin tvé očekávání? Hrával jsi Dračí doupě i na živo a můžeš tedy porovnávat?
Hrál jsem Dračí doupě i naživo, s bývalým kamarádem a několik spolužáky, to už je let... Každopádně, Abarin splnil má očekávání, i když mi chvíli trvalo si zvyknout na pomalejší tempo. Ty sama víš, že jsem byl nejdřív dost netrpělivý, než jsem si na Abarinu trochu zvykl. :)
Dračí doupě je sice rychlejší, ale na Abarinu je zajímavé to, že jsou zde neznámí lidé. A tak kromě charakterů poznáváš právě i ty lidi. A navíc jsou veškeré činy postav zaznamenávány písemně, což je určitě také výhoda. Nebudu říkat, že je něco lepší a něco horší. Něco má jiné výhody, než to druhé, které to ale kompenzuje tím, co nemá to první. :)
Ano, pomalejší tempo je asi to, na co se tady na Abarinu musí zvykat nejvíc ;)

I když abarinský nováček, záhy jsi otevřel svou vlastní jeskyni. Jak jsi jako PJ spokojený s výkony hráčů? A prozradíš našim čtenářům o své jeskyni nějakou zajímavost?

Ano, asi po měsíci zde jsem otevřel svou jeskyni, Kroniky Čarosvěta, která je na motivy právě mé literární tvorby. Ačkoli jsem ji pro lepší hratelnost zjednodušil (např. jednotná měna, obecný jazyk). S výkony hráčů jsem spokojený velmi, snažil jsem se vybírat ty, které jsem považoval za schopné, a také všichni schopni jsou a já si je nemůžu vynachválit. :)
Můžu jen doufat, že oni jsou spokojeni se mnou. Co zajímavého bych o ní mohl prozradit, tak především asi to, že jedna dobu se zdálo, že všichni v ní asi mají na prstech trysky, protože příspěvky přibývaly závratnou rychlostí, alespoň na abarinské poměry, pokud můžu za svůj krátký čas zde soudit. Žánr této jeskyně je fantasy, zápletka ne tak úplně odhalená... Pokud jde o rasy, řídím se dost svými postřehy z mytologie, takže možná některé vlastnosti ras nebudou odpovídat tomu, co se považuje za nejběžnější. Také se jeskyni snažím oživit, mám jeden plán, kterým jsem chtěl hráče překvapit, ale bohužel musel být odsunut, takže jediné oživení je zatím podfórum s názvem "Ankety", které se snad víc rozjede, až se všechny postavy sjednotí a budou mít společné zážitky.
Za sebe, jako jedna z hráček, můžu říct, že jsem velmi spokojená ;)

Zmínil jsi tady vlastní literární tvorbu, z které vychází i tvá jeskyně. Teď ti dám možnost udělat si reklamu - takže se chlub a pověz nám o svém psaní něco ;) A hlavně - máme možnost si někde něco od tebe přečíst?

Popravdě jsem doufal, že na toto téma (a na mou reklamu) dojde. ;)
Kdoví, třeba je mezi Abariňáky i nějaký pracovník v nakladatelství... Nevím, jestli je čím se chlubit, psaní mě bavilo od doby, kdy jsem napsal první povídku (asi v desíti letech na půlku A4, ehm...). Čím jsem byl starší, tím delší příběhy jsem psal, až jsou z toho nakonec romány do šuplíku. Ovšem jelikož jsem necítil, že je to dobré dílo, nakonec jsem je odstranil. Vždycky jsem se pokoušel o román, myslím, že povídky nejsou pro mě - příliš krátké s jednoduchou zápletkou, příliš málo popisu. Nakonec jsem se rozhodl začít psát knihu s názvem Dopisy pro vílu. V ideálním světě by ze mě byl veleúspěšný spisovatel s veleúspěšnou sérií humorně fantastických knih o Čarosvětě. Ačkoli to někomu může připadat naivní a beznadějné, já to vidím jen jako velice obtížné, ale... proto se přece musím snažit o to víc. :)
Člověk by měl mít vysoké cíle, tedy pokud ví, že vynaloží dost energie na to, aby jich dosáhl. A tím už se dostáváme k tomu, jestli si něco ode mne můžete přečíst - jelikož dnešní doba je taková, jaká je, a mladý neznámý romanopisec má velice malou šanci na úspěch, ačkoli se jedná o humornou fantasy, pokouším se zviditelnit v literárních soutěžích, ale jak říkám, povídky mi příliš nejdou, takže se umístím mezi nejlepšími, ale nikdy ne jako nejlepší. Takže ne, bohužel není možné si ode mě nic přečíst, pokud mi neukradnete notebook nebo flashku. :)
Ano, chápu, člověk prostě musí mít své sny - a je pak na něm, co udělá pro jejich uskutečnění.

Jak sám říkáš, povídky nejsou tvůj šálek čaje a abarinské publikum není moc početné, ale nenapadlo tě přispět něčím do Abarinské literární soutěže? Nebo alespoň pomoc "kolegům" tím, že napíšeš pod jejich dílko nějaký ten komentář? Budeš hlasovat v soutěži? Určitě by je to potěšilo (mě tedy určitě ;))

Ano, abarinské publikum bohužel početné není, ale dokážu si vzpomenout na pár lidí z minulosti, kteří kdysi hráli rádi Dračí doupě, mám v plánu je na stránku přizvat, protože pro kreativní lidi s fantazií musí být Abarin skvělý způsob inspirace i útěku od reality. :)
Nebo, jak už jsem zmiňoval, rozšiřování fantazie a kreativity. A ano, napadlo mě přispět, ale bohužel jsem teď neměl moc času, jak víš. I svou jeskyni jsem teď zdržoval asi týden a půl, protože jsem zkrátka neměl dostatek času. Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy pokračoval v psaní knihy. Ale v budoucnu bych rád něco přispěl, nevím sice, jestli by se můj styl psaní uplatnil v povídkách, ale když už nic jiného, alespoň by se mi dostalo pořádné kritiky a já věděl, co a jak. :)
Pokud jde o hlasování, tím si ještě nejsem jistý, protože bych ty povídky musel číst a jak říkám, nemám teď čas. Kromě malé procházky po lese jsem se celý víkend věnoval práci do školy a ještě mě jí mnoho čeká, ale až bude po všem a hektično alespoň trochu opadne, snad se k tomu dostanu a možná, při troše štěstí, vůle a dostatku času, sám přispěji.
No jo no, ten čas - chtělo by to nějaké kouzlo, aby ho člověk měl tolik, kolik potřebuje ;)
Tak se budeme těšit, až ho budeš mít víc a objeví se ve článcích tvé dílko a tvé komentáře k dílkům druhých ;)

Co tvůj nick na Abarinu - Orthos? Vím, že je to jméno tvé postavy v nováčkovské Tajemné zemi, ale není to třeba taky jedna z postav tvé knihy?

Především je to mytologické zvíře, přesněji z Řecka. Řecká mytologie je úchvatná a já ji považuji za tu nejzajímavější. Orthos byl dvouhlavý řecký pes, bratr Kerbera, tříhlavého psa hlídajícího podsvětí. Podle všeho byl však Orthos mladší bratr, protože zatímco Kerberos hlídal podsvětí, tak on jenom stádo jednoho obra. :)
Kromě souvislosti s mytologií jsem si to jméno zvolil také kvůli tomu, že je to taková zkomolenina mého příjmení a pár písmen z mého jména. :)
Je to i postava v knize, nevím, jestli jsem egoista, ale je to vlastně mé já v té knize. V prvním díle se s ním hlavní hrdina (malý skřet Antti, adoptovaný člověkem a žijící mezi lidmi, kvůli čemuž se potýká s rasismem, první láskou nebo školní problematikou) setkává v Městské knihovně Typomana Bibly, kde Orthose jako dvanáctiletého chlapce načape, když krade knihu.
Tak to je opravdu zajímavá historie nicku ;)

A čím se ještě bavíš - pokud ti tedy zbývá čas - když nepíšeš, ať už knihu nebo na Abarinu?

Tam, kde to šlo, jsem se přihlašoval jako Andreas nebo Andreas Thor. Ale i to druhé bylo kupodivu často zabrané. Orthos příliš populární není.

Kromě psaní je tu samozřejmě četba, především Terryho Pratchetta. Ale v četbě se neomezuju jen na fantasy. Samozřejmě je tu také naučná literatura, ale nejen to, všechno možné, přes horory až k červené knihovně (no bez legrace). Teď mám rozečtenou knihu Moc podvědomí od Dr. Josepha Murphyho. Je to o vlivu mysli na materiální svět. I o to se zajímám. Kromě četby také cvičím. Domácí atletika tomu říkám, protože to hned zní drsněji. :)
Také se samozřejmě rád projdu po tichém a klidném lese, místu, kde čas utíká rychleji, a přitom se zdá, jako by to bylo jedno z mála míst, kde se zastavil.
Jak vidím, tak všestranně zaměřený ;)

A co hudba? Která tě oslovuje a líbí se ti?

Přiznávám, že na dnešní dobu jsem v hudbě zaostalý a nic moc mi neříká. Samozřejmě, poslouchám rock, když cvičím. Ale jinak mě zajímají spíše melodie, takové ty atmosférické, ať už pro dodání energie nebo pro koncentraci. A navíc je většinou poslouchám, když píšu. Takže rock při cvičení a melodie nebo i vážná hudba při psaní a studiích. Jinak na hudbu příliš nejsem.
Ani nikam nechodím. Tím tedy myslím koncerty a diskotéky. Kdybych mohl, tak například do divadla bych s radostí zavítal.
No tohle využití hudby mi přijde jako ideální ;)

A co jinak? Pokud vím, tak studuješ. Prozradíš nám, co?

Ekonomiku a podnikání. Bohužel jsem se hlásil na Knihkupectví (Ppřekvapení!), které ale bylo zrušeno z nedostatku zájemců. Jelikož jsem si na základní škole četl pod lavicí knihy, odpovídaly tomu i mé známky (myslím, že rekord bylo sedm čtyřek na vysvědčení a v deváté jsem dělal reparát), takže jsem si nemohl dovolit vybírat. Proto jsem na té integrované škole, kam jsem se hlásil na Knihkupectví, zvolil Ekonomiku a podnikání, abych nemusel na učňák. Když další rok Knihkupectví otevřeli, nepřestoupil jsem, protože jsem nechtěl, aby ty peníze utracené za jeden rok studií na Ekonomice a podnikání byly zbytečné. Ale teď toho lituji a rád bych to napravil studiem na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Poté bych se rád věnoval i herectví, mimo jiné. Podle některých bych mohl jít na modeling, ale to by asi nevyšlo. :)
Ale i v tom herectví se chci a budu angažovat. Teď po střední to ale nezkusím, protože na to ještě nemám. Jsem introvertní člověk, který se před většinou lidí chová chladně, ale někteří, před kterými nemám takové zábrany, vědí, že se umím chovat i jako pubertální blázen, a to k herectví patří, ne? :)
Jejda, no podívejme, co v tobě dříme za talenty ;)
Takže si od tebe někdy něco přečteme a k tomu tě uvidíme někde ve filmu nebo v divadle? Paráda ;) A už jsi někde hrál, třeba jako ochotník?

No, já si myslím, že talent mám, ale musím doufat, že se nemýlím. :)
To je právě ten háček, ani v tomhle nemám zkušenosti. Ať už talent mám nebo ne, uvědomuji si, jak důležité je kvalifikace. Nebo v tomhle případě zkušenosti. A ty mi tady scházejí. Ale ani tohoto snu se nevzdávám a věřím, že když budu dřít a chtít, dosáhnu cíle. :)
Kdyby byly knihy populárnější, asi bych se ambicí zacílených na herectví vzdal a intenzivněji se soustředil na svou literární tvorbu, ale vzhledem k dnešní době jsem se rozhodl, že dělat obojí by mohlo těm knihám prospět. Může to znít tak, že si to představuju jednoduše, ale tak to není, vím, že to jednoduché nebude. Ale mám to naplánované a budu se snažit to zrealizovat. Jak si uvědomuji, budu se v budoucnu snažit o velké množství věcí a také kvůli tomu dosti dřít. :)
Ale pokud k cíli dorazím dřív, než si všimnu prvních šedin, bude to stát zato. :)
Dokonalé by bylo kombinovat herectví i psaní a tím psaním něco změnit, respektive změnit lidi, kteří poté změní to něco. A také samozřejmě živit se psaním, uživit rodinu s domem a zahradou. A krbem uvnitř. :)
Tak to jsou opravdu velké plány a já ti přeji, aby vyšly ;)

Jako spisovatel máš určitě velkou fantazii. Tak si představ, že máš tři přání a můžeš si přát opravdu cokoliv. Co by to bylo?

To je záludná otázka. Pokud bych si mohl přát cokoliv, tak nekonečné množství přání, poté bych si vyplýtval asi tak třicet přání, které by obsahovaly mé dosavadní tužby. Samozřejmě bych nezapomněl na přání mé partnerky. A poté bych to nekonečné množství zrušil, protože radosti jsou jen proto, že jsou starosti. Život plný splněných přání by nebyl život. Ale pokud by ta přání byla opravdu jen tři, tak bych si přál nestárnout. Chci žít navždy, přemýšlet, užívat si těch radostí, co život přináší, objevovat a vědět stále víc a víc. Druhým přáním by pravděpodobně byla náprava. Respektive náprava toho, co už zde spáchali lidé, vnímám svět a všechny ty problémy a je těžké zůstávat pozitivní, když o nich víte a víte, že situace se urychleně zhoršuje a ještě se možná dožijete toho, kdy se budou lidé zabíjet kvůli vodě. Třetí přání bych dal své partnerce a nenápadně bych se zmínil o tom, že by mi vůbec nevadila, kdyby si taky vzala tu nesmrtelnost. ;)
Tak to je opravdu romantické ;) Jen - nemáš strach, že by se vám ta nesmrtelnost jednou přejedla? Není život úžasný právě pro to, že jednou skončí? ;)
Jednou z úžasností života je to, že skončí, ano. Ale byl by úžasnější, kdyby byl delší. A podle mého názoru o hodně delší. Možná ztrácím čas čekáním a přemýšlením a proto se mi zdá tak krátký, ale nesmrtelnost je zkrátka něco, co mi přijde na mysl ihned po zmínce o třech přáních. A strávit věčnost s jedním člověkem by mi vůbec nevadilo, stačilo by zjistit, zda je to ten pravý, a já jsem ohledně partnerek i přátel dost náročný, takže v tomhle mám už jasno. A ohledně strachu z přejedení se věčností, možné to je. Ale... těžko říct, zda by jediná věčnost stačila na zjištění všech informací na světě. :)
A pokud bys celou dobu nedělala totéž, ale po čase zkrátka něco jiného (a navíc neustále něco nového, něco, co jsi nikdy dřív nedělala), myslím, že stojí za zamyšlení, jestli je opravdu pravda, žee se nesmrtelnost přeceňuje. Podle mě ne. Podle mě je množství informací nekonečné a stejně tak množství činů, které můžeš vykonat. Říká se, že hlavním zabijákem života je stereotyp. Ale po tomto jediném přání by člověka neomezovaly peníze, takže by nebyl problém se stereotypu vyhnout.
Tedy, alespoň podle mě. Ale ač jsem přemýšlivý, jsem i mladý a po dalších letech zkušeností a přemýšlení třeba tento názor změním. :)
Jistě, mládí v tom možná hraje roli, ale zdá se, že i tohle máš promyšlené ;)
Tak, ta nesmrtelnost se ti asi nesplní, ale přeji ti, aby tvé ostatní sny a tužby došly naplnění.
Děkuji za tvůj čas a ochotu odhalit něco ze svého soukromí našim čtenářům.

I já děkuji za příjemný večerní rozhovor. :)

= Orthos a Janika =

2 komentáře:

  1. Tak to je poprvé, co tu je zpovídán někdo, koho znám:-)Hezky si chválíš svoje hráče, tak to má být. Hodně štěstí s tou nesmrtelností:-)
    Morniel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ty hezky chválíš mě. ;) A pokud jde o vás, tak vy si tu pochvalu zasloužíte. ;) Je fakt, že teď je to v Čarosvětě trochu pomalejší, ale to určitě brzy doženeme. :)

      Orthos

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)