středa 30. ledna 2013

Těžký život PJe abarinského aneb... jen pro zvané!

Procházeli jste si v poslední době na Abarinu verbíře a k nim příslušné nové jeskyně? Ne? Zkuste to, je to docela zajímavé. Spousta jeskyní „Jen pro zvané!“. No, ono jich možná zase není tolik, možná se to jen zdá vzhledem k tomu, že je ve verbířích těch nabízených jeskyní opravdu poskrovnu.
Jistě, ono není nic proti ničemu chtít hrát s lidmi, které znám a s kterými se domluvím. Jen je škoda, že těch nově otevřených jeskyní „Pro všechny“ je tak málo. Co pak chudáci nováčci, kteří by si rádi zahráli nejen v jeskyních pro nováčky?

Ti pak zakládají své jeskyně. Neporadí se, neprojdou si Abarin, nápovědu, nezkoumají, jak vypadají jeskyně a verbíři ostatních. A tak ty jejich jeskyně a verbíři kolikrát za moc nestojí. A nikdo se jim tam nepřihlásí. A oni se pak na Abarin vykašlou – a třeba z nich mohlo i něco být. Myslím tím dobří hráči nebo PJové.
Možná si řeknete, že je to jejich chyba, že se vrhají do něčeho, o čem si dopředu nic nezjistí. No, ale není to tak trochu chyba i nás, „veteránů“? Jeskyní pro nováčky moc není, a ten zbytek… a jsme zase u toho „Jen pro zvané“.

Nedá mi to, abych tady nezmínil ještě jednu sortu nováčků. Ti vtrhnou na Abarin rovnou ve skupině a založí si jeskyni. A některé ty jeskyně… no schválně, dejte si tu práci a podívejte se. Tihle nováčci mě fascinují. Kašlou na komunitu, kašlou na to, jak hrajeme my ostatní. Jsou sami pro sebe. Jistě, mají na to právo, nemůžeme nikoho nutit, aby se s námi bavil a aby hrál podle našich pravidel.
I tak mě to dráždí. Svrbí mě prsty v pokušení někomu z nich napsat. Přivítat ho na Abarinu, říct, že ho tady rádi vidíme, vysvětlit mu, že může hrát i v jiných jeskyních. Opravdu hrát. Vtáhnout ho mezi nás.

Takže, co s tím vším?
Možná by ti staří harcovníci, když už chtějí jeskyni jen pro zvané, nemuseli otevírat verbíře a pěkně si postavy přidat ze seznamu. Přetvařování? Ne, jen vylepšení prvního dojmu z Abarinu. A možná by se mohlo zakládat víc jeskyní pro všechny. Ale do toho taky nemůže nikdo nikoho nutit.

A ti nováčci se svými jeskyněmi – haló, my jsme tady, i pro vás. Opravdu se s námi nechcete bavit, nechcete se zkusit přidat do dalších jeskyní a tak? Ne? Fakt ne? No co už s vámi…

= Janika =

5 komentářů:

  1. Pár těch nováčků se nedávno zjevilo, zděsil mě jejich způsob psaní. Myslím, že to je nějaká Veseta a GPJ. Nedávno si otevřeli nějakou kesnyni pro všechny a šel k nim Vobs, takže doufám, že je trocha poučí. Jejich předchozí jeskyně si představuji, jako zkázu abarinu.

    Anonymní zpráva.

    OdpovědětVymazat
  2. Zase tak čierne by som to nevidel, ako vykresluje spôsob hrania tuto kolega anonym.
    Takéto jaskyne rýchlo omrzia, a hráči sa buď začnú obzerať po kvalitnejšom príbehu, alebo na abe skončia.
    Takže žiadna skaza abarinu nehrozí :)

    Canil lupus albus

    OdpovědětVymazat
  3. No jo, snažila jsem se najít nějakou jeskyni, co by mě bavila, ale jako nováček si prostě neškrtnu :(

    Wenai

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky. Já Arathorn jsem se jednou uchýlil na NAMRO. :D Myslím, že když se nováček dostane do jeskyně pro nováčky a naučí se, jak psát Příspěvky a CV, tak myslím, že ho mnoho PJů uvítá ve své jeskyni. Ale tady je spíš vajádřen typ hráčů, kteří přijdou na Abarin a začnou si psát ve vlastních jeskyních jak oni chtějí a nezajímají se o zbytek abarinské komunity. Sic jsem dosud žádné neviděl, ale po anonymní zpávě jsem si opravdu všimnul nezvyklého počtu soukromých jeskyní, kde se hraje jiným stylem. ... Wenai nedívej se na to tak špatně, určitě se najde nějaký PJ, který tě toho hodně naučí a pak už si ani, jako nováček připadat nebudeš.

    Arathorn

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto Arathorn má pravdu:) Nesmieš to tak brať Wenai. Snáď každý pj vezme aktívneho hráča(čku) čo chce hrať.

    C.L.Albus

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)