středa 30. ledna 2013

Jeskyně na motivy...

Bregosten – postava z jeskyně Pán prstenů

Z jeskyně na motivy snad nejznámějšího fantasy příběhu vám představujeme postavu Bergostena – hráčka Marín.

Byl vychováván v poměrně početné rodině. Jeho otec Cirrinor měl se svoji ženou Calwen čtyři děti. Tři syny a dceru. Jejich domovem byla Sněžná. Cirrinor byl poměrně významný chovatel koní. Vlastnil farmu na severních pastvinách, kde choval dobrou stovku čistokrevných rohanských koní. Svoje děti vychovával jako válečníky, protože doba, v které žil, nebyla farmářům nakloněna. Jeho rodná farma Rezavá podkova byla vypálena skřety. Masakr nepřežil nikdo, jen maličká Tirit, kterou z plamenů vynesl právě Bregosten, její nejstarší bratr, člen jízdní jednotky Rohirů. Otec padl při obraně spolu s jeho dvěma bratry, matka uhořela, když se Tirit pokoušela zachránit. Uvěznila ji pod svým tělem, a tam ji také našel Bregosten. Přidušenou, ale živou. Dal ji na vychování do Edorasu, kde zůstala do svých osmnáctých narozenin. Král Theoden se o její výchovu postaral. Pak Edoras opustila a připojila se přes veškeré námitky k bratrovi.

Od té doby se potloukají spolu. Rohirové nedokázali Brod Želíze uhájit a museli se stáhnout do Edorasu. Bregosten však s nimi nešel, byl poslán s poselstvím do Gondoru a když se i s Tirit vrátili, zjistili, že padl Helmův žleb a Edoras je obklíčený. V Rohanu nezůstalo mnoho bezpečných míst. Oba sourozenci byli povoláni k paní Galadriel a pověřeni novým úkolem. Zjistit, co se stalo se Společenstvem prstenu.
Bregosten je 45letý rohanský válečník. Od svých sedmnácti let patří mezi jízdní jednotku Rohanu. Svého času býval členem královské gardy Theodena. Je docela vysoký, svalnatý, tělo má přivyklé neustálému pobytu v koňském sedle, takže na zemi si zdaleka nepočíná tak obratně jako na koni. Má dlouhé, lehce zvlněné tmavohnědé vlasy, místy až prošedivělé. Nosí bradku a knír, obé již značně prokvetlé stříbrnými nitkami. Oči má světlomodré a velmi pronikavé, zdůrazněné vějířem vrásek, které nejsou způsobeny ani tak stářím, jako neustálým mžouráním do sluníčka na pláních Jízdmarky. Je poměrně pohledný, ale na jeho tváři převládá zasmušilý výraz. Bregosten je totiž zlomený a unavený. Poté, co byly Rohirové poraženi u Brodu Želíze a situace se výrazně zvrtla ve prospěch Sarumana a jeho nečistých hord, propadl Bregosten skepsi a bojovnost ho opustila. Zbyla hořkost a palčivý pocit porážky. Pocit, že už není za co bojovat. Jediný důvod, proč je ještě pořád schopný zdvihnout meč i když bez onoho vnitřního ohně, který je tak důležitý, je neskonalá paličatost jeho sestry, s níž ho znovu a znovu tahá zpět do života. Tirit je to jediné, na čem starému bojovníkovi ještě záleží a jejich kousavý, podmračený vztah skrývá hlubokou lásku, kterou k sobě tato nesourodá sourozenecká dvojice chová. Neboť dokud je na světě malá, hubatá Tirit, je tu důvod, aby tu byl i Bregosten.

= Marín =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)