neděle 23. prosince 2012

Vendelínovy patálie: Všechno vidím! (díl 8)

PJ: Tváře vám ovane ledový vzduch, jak podomek vejde do lokálu. Rychle zavře dveře a jde si po své práci. Bard ovšem nehne ani brvou a dál zpívá svou tesknou baladu. Nerozhodí ho ani dávivý zvuk z protějšího koutu lokálu, kde nějaký místní rolník zvrací pod stůl. Zpívá procítěně až do konce. Po posledním tónu se v lokále na dvě zabušení srdce rozhostí ticho a potom se strhne všeobecný potlesk a povyk.

Betka (Růžena):
Poslouchám toho úlisného cvalíka a poměrně úspěšně předstírám, jak mě jeho povídání zaujalo. Tlachá o ničem, ale musím mu dát prostor, abych se mohla zeptat na to, co mě zajímá. V jeden moment se začne chrochtavě zalykat a mně dojde, že právě řekl vtip, který ovšem přijde směšný je jemu samotnému. Co naplat, ješitnost je třeba přiživit. Zahihňám se zvonivým smíchem a ležérně ho plácnu do ramena.

Vendelín (Tadeáš): Otevřou se dveře a já se k nim rychle obrátím.  Ve dveřích se ovšem objeví jen podomek ze stájí a tak se otočím zpátky a dál poslouchám tklivou bardovu baladu.
Chtěl jsem si ji užít, ale není mi přáno. V opačném rohu výčepu se ozve povědomý zvuk. Čvachtání a dávivé zvuky naznačují, že místnímu štamgastovi to pivo nějak nesedlo. Znechuceně zavrtím hlavou a víc už mu nevěnuju pozornost.
Píseň skončí a bard se ukloní. V lokále se ozve nadšený jásot a žádost o přídavek. Já nepokřikuju. Nikdy to nedělám. Místo toho pohodlně natáhnu nohy pod stůl a upiju ze svého korbele.
Od výčepu se ozve chichotání. Pohledem najdu Růženu, která zpracovává toho tlouštíka. Vypadá to, že se jí to daří. Aspoň tak to odsud vypadá. Jen aby taky zjistila něco užitečného.


„Vendelíne, jako nic proti. Příspěvek je to napsaný hezky. Ale proč jsi vlastně reagoval?!“ zeptá se nechápavě PJ. „Ano, je vidět, že si tvá postava všimla opravdu všeho, co se v lokálu děje, ale pokud k tomu nic nemáš, nemusíš komentovat za každou cenu úplně všechno…“ Betka jen přikyvuje a pak tiše utrousí: „Kdo to pak má číst?!“

Vendelín tím chtěl jen vyjádřit, že jeho postava vnímá okolí. Co je na tom špatného?! Hmm…  vlastně nic. Je to určitý styl hraní. Ovšem pokud takhle reagujete na obsáhlejší děj, stává se z vašeho příspěvku nudná a dlouhatánská vycpávka, která na dvou A4kách nepřinese nic nového. Ani o příběhu, ani o postavě. A když se vám takových přispěvatelů sejde v jeskyni víc, je to potom jako číst „včerejší noviny“. Články hezké, ale je to k ničemu.

Vendelíne, opravdu nemusíš reagovat na všechno a na všechny. Pokrčení ramen, ohlédnutí, natažení nohou pod stůl… to dělají postavy v jednom kuse. Kdyby o tom měli psát všichni, jeskyně by zamrzla hned na svém počátku. Zkus nám v tomhle případě udělat druhé Vánoce a drž se hesla: „Méně je více!“

Vendelínův blbníček aneb zápisník zkušeného hráče:
1) pozor na slovíčko „pokud“ – je zbytečné reagovat na něco, co se ještě nestalo
2) pozor na zázračnou intuici – nezapomínejte oddělovat vědomosti hráčů od vědomostí postavy
3) to, že zahraju situaci po svém, bez ohledu na ostatní, ještě neznamená, že to tak opravdu proběhlo
4) když na někoho promluvím, měl bych si počkat na odpověď
5) pozor na vymoženosti naší doby v jiných světech
6) kdo zareaguje první, má možnost ovlivňovat děj, ostatní už musí jeho reakci brát v potaz
7) ženské zbraně používám vždy s ohledem na vzhled a povahu své postavy
8) není nutné reagovat na všechny a na všechno, co se kolem postavy děje

= Niniane =

3 komentáře:

  1. Betko Betko, Vendelín se jen pokusil reagovat na události v jeskyni aby bylo znát, že tam je, dává pozor a má zájem. Navíc tím chtěl třeba ostatní popostrčit ke psaní :) Pravda, mohl to napsat třeba vtipněji. Alespoň vyjádřil svou činnost - že se pohodlně natáhne u stolu. Tím vlastně naznačil, co jeho postava dělá a s čím můžou spoluhráči počítat a to taky není nikdy na škodu ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, Melkie. Ne vždy je to na škodu. A pokud je to jednou za čas, proč ne.

    Znám ovšem hráče, kteří to dělají v každém svém příspěvku. Reagují na všechno a na všechny. I na věci, které poctivě popíšou a nakonec dodají: "čemuž nevěnuju pozornost", "co nijak nekomentuji", atp. A když se to v jednom příspěvku objeví 5x, tak si pak říkám, proč ten příspěvek psali... Aby zopakovali po PJovi nebo po jiných hráčích, co se vlastně děje? To už si všichni přečetli v předchozích příspěvcích.

    Takže abych to shnula, máš pravdu, jednou za čas to nevadí, ale osobně mě to trochu otravuje, pokdu to hráč dělá 5x v každém svém příspěvku.

    Podle mě je lepší reakce na některé detaily prostě vynechat a soustředit se na jen na ty pro postavu zásadnější a nebo tam aspoň vložit víc pocitů, vzpomínek, akce postavy.

    Je to ovšem jen můj názor a tak jsem ráda, že jsi tu vyjádřil ten svůj. Záleží vždy na úhlu pohledu... Díky. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, pokud svojí neustále bdělou a neutuchající pozornost vyjádří ve dvou odstavcích, nejsem proti. Pokud se z toho stanou zmiňované lány nicneříkajícího textu o ničem, který pouze vyjadřuje, že tam jsem, jsem ve střehu, vše vidím, nic nedělám a nic nekomentuji, což však neznamená, že se mi v hlavě nedějí pravé boje a možná si o tom také myslím něco, co rozhodně nehodlám publikovat a možná vím něco, co jiní nevědědí a možná prostě jen přihlížím a možná a možná....pak je to skutečně nestravitelné. A pokud hráč tímhle způsobem zareaguje na každou postavu ve hře, tak, u všech rohatých, je to opravdu jen prázdné plácání slámy. A i když obecně nemám nic proti dlouhým příspěvkům....měli by být o něčem!

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)