neděle 23. prosince 2012

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Drakeni z Pernu

Jsem ráda, že vám opět mohu představit jeskyni, která vznikla na motivy knihy – tentokrát tedy knih – ságy Anne McCaffreyové o drakenech z Pernu.

Planeta Pern byla kdysi lidskou kolonií, která však ztratila veškerý kontakt s mateřskou planetou. Po mnoha generacích se Země stala pro usedlíky jen mlhavou legendou zastíněnou mnohem důležitějšími událostmi ohrožujícími jejich život. Každých dvě stě oběhů se totiž na dosah planety přiblíží planetka Krvavice, z níž se na Pern snášejí stříbřitá Vlákna, která okamžitě po dopadu začnou ničit veškerý život. Aby se jim lidé ubránili, vyšlechtili zvláštní formu křídlatých ještěrů (draků), kteří v součinnosti se svými jezdci nazývanými drakeni mohou Vlákna ničit. Drakeni jsou nadáni jistou formou telepatie a s draky mají velmi silné pouto.

Jednou za čas se však Krvavice nedostane natolik blízko, aby mohla Vlákna vypustit. A tak je čtyři sta oběhů zdánlivý klid. A právě to se stalo i nyní. Lidé už na hrozbu Vláken téměř zapomněli a draci i jejich jezdci jsou mnohými pokládáni za příživníky. Obzvláště mnozí páni držeb se bouří proti dávkám, kterými musí drakeny zásobovat. Drakenů samotných není mnoho a jejich společenství je v úpadku. Jen několik z nich věří znamením a tuší, že je před nimi strašlivá bitva.

Román sleduje osudy dvou hlavních postav, jejichž příběh se odehrává na pozadí nového přiblížení se Krvavice k Pernu. První z nich je mladá dívka Lessa snažící se pomstít svou vyvražděnou rodinu a zároveň získat zpět rodinný majetek. Aby dosáhla svých cílů, neváhá využít jakýchkoli prostředků. Pomocí empatických a telepatických schopností zkouší dokonce ovlivňovat i drakeny, kteří se na držbě zastavili při hledání weyreny pro budoucí dračí královnu.

Lessa má cíl téměř na dosah, když ji odhalí draken F´lar, druhá ústřední postava knihy. F´lar je Lessiným pravým opakem. Tam, kde je dívka impulzivní a svéhlavá, používá draken chladnou hlavu a rychlý intelekt. Má rád věci pod kontrolou. Zakládá si na sebeovládání, přesto ho však Lessa dokáže vyvést z míry. Tato protikladná dvojice se musí naučit spolupracovat, protože jen tak se budou moci postavit nebezpečí, které Pernu hrozí. Mají před sebou nelehký úkol, musí se pokusit změnit mnohé jak u dračích jezdců, tak i vně jejich společenství. Času zbývá jen málo a situace se stává stále hrozivější…

V první části knihy autorka vede děj spíše ve volnějším tempu a příběh působí komorněji. Soustřeďuje se tu zejména na seznámení s hlavními postavami a celkovou situací. Velkou pozornost věnuje Lesse, což jí pohodlně umožňuje záměrně zvolená poměrně nekomplikovaná přímočará struktura textu dělená do pohledů obou hlavních hrdinů. To se však mění se vzrůstajícím nebezpečím hrozby Vláken. Před dvojicí se vynořuje stále více problémů žádajících si řešení. Děj se odvíjí stále rychleji, aby gradoval ve finále. To vrcholí velmi emotivně popsanou bitvou s dopadajícími Vlákny.

Z recenze Martina Fajkuse prvního dílu ságy – Dračí let.


Drakeni z Pernu jsou další jeskyní, kterou jsi „zdědila“, tentokrát po Rowenovi. Trvalo delší dobu, než jsi ji znovurozjela – váhala jsi nad tím, jestli se jí chopit?

Tak nějak, zdá se, že se tomu prostě nevyhnu. A dá se to tak říci. Váhala jsem. Jestli se do tak náročného projektu pouštět sama nebo to raději nechat plavat. Jako obvykle rozhodli hráči, prostě jsem jim to nemohla udělat. Tak zkusím tu káru tlačit dál, snad to aspoň k něčemu bude ;)
Jsme ti za to nesmírně vděční ;)

Co tebe na tomhle světě zaujalo, co se ti na něm líbí nejvíc?

Tak už kdysi, když jsem knížky četla, právě na doporučení Rowena, takto mého chotě, tak jsem jimi byla nadšená. Ono to unikátní spojení mezi jezdci a draky....to je prostě nádhera. Navíc, jestli si dobře vzpomínám, nesmírně mě zaujal suchý humor hlavního bronzáka Mnementha, jehož sklon k ironii mě upřímně pobavil.

Jeskyně je specifická v tom, že zde hrají dvojice – vždy draken a jeho drak. Mezi nimi je velmi úzký vztah, jak jsi už řekla, popíšeš pro neznalé, jaký?
Ano, využili jsme právě tohoto spojení a jeden z hráčů hraje vždy jezdce, tedy drakena a druhý draka. Dle předlohy se malí dráčci hned po vylíhnutí z vajec zasvětí - sami si vyberou mezi kandidáty svého jezdce a s ním se spojí zvláštním poutem, které nejde přerušit a díky kterému spolu mohou telepaticky komunikovat, pouto je velmi silné, pokud jezdec umře, drak skočí do Mezimezí a umře, jezdec smrt draka obvykle přežije, ale je jak... tělo bez duše, řekněme ;)

A jak jsi jako novopečená PJka spokojená s tím, jak se tohohle vztahu chopili hráči? Mám takový dojem, že je jich v jeskyni dost, kteří ságu nečetli.
Já si jako Pjka nemůžu na hráče stěžovat, nikde. Možná proto, že jsou to většinou ti samí osvědčení hráči, kteří to prostě umí a to se také podepisuje na téhle jeskyni. Způsob, jakým to zvládli, právě i ti, kteří předlohu nečetli... no klobouk dolů. Hraje se mi s nimi fantasticky!
Teď spíš trochu pokulhávám já jako PJ, ale je to dáno Vánocemi a v tuhle dobu mám pravidelně opravdu málo času, takže dlužím všude a moc a to ty víš. Tudíž pokorně prosím o shovívavost ;)
My si rádi počkáme - všude ;)

Občas se stane, že někteří hráči odpadnou. Máš vymyšlené, co pak, když někomu bude někdo chybět do dvojice?

Hehe. Mně?
Vážně. Zrovna tenhle problém řeším a uvidíme, u hráče se dá situace vyřešit tím, že zůstane bez draka a naopak bude muset uhrát, jaké to je, přežívat bez své půle, u draka by to bylo horší, pokud by chtěl pokračovat, museli bychom mu sehnat náhradního jezdce, ostatně i u osiřelého jezdce to tak jde vyřešit. Ehm, Melkie? Nechceš mojí ubohé osiřelé Junne zahrát dráčka? ;)
Tak to je výzva ;) Jsem zvědavá, jestli bude vyslyšena ;)

Jsi ochotná nám prozradit trochu z toho, co na drakeny a jejich draky v téhle jeskyni čeká, na co se můžou těšit?

Spíš legrace, Melker toho má moc :-D

No, zajímavý bude asi skok v čase, který budou absolvovat, hráči to navíc vědí, protože právě proto začínají jako hodně mladí, no a pak jim nezbude nic jiného než bojovat s vlákny a snažit se nějak elegantně vybruslit z intrik šlechty ;)

Trochu netradičně se zeptám, co bys přála ne hráčům, ale postavám v jeskyni – drakenům a jejich drakům.
Asi především to, aby jim to pouto vydrželo a nemuseli si prožívat ten pocit ztráty něčeho tak blízkého a aby si užili legraci, které tak úzké propojení přináší  :-D
Jak víme, díky němu občas ve Weyru panují velmi uvolněné mravy a ze Stínů už znáte, co takové propojení myslí s jezdci občas udělá ;)

No tak to se máme opravdu na co těšit :-D
Děkuji ti za ochotu a za tvůj, v téhle předvánoční hektické době jistě vzácný čas.

Však ty víš, někde mezi cukrovím a hadrou jsem i já a pokud to jen trochu jde, a že to jde mizerně, k dispozici ;)
Vážím si toho a jistě to ocení i naši čtenáři ;)

= Marín a Janika =

1 komentář:

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)