pátek 30. listopadu 2012

Smršť otázek pro zvídavé abariňáky


Kartotéka se opět otevřela a oči pohlédly na jména na štítcích. Kdo přijde na přetřes dnes? Komu se podíváme na zoubek? Není třeba dlouze hledat. Tentokrát se v NAMRO věnujeme tak trochu ženám a tak i výběr pro Smršť se zůžil na hráčky, konkrétně na jednu, která už se na Abarinu pohybuje nějaký ten pátek - Mirelaridon.

Dokážeš si ještě vybavit, co tě přivedlo k hraní Dračího Doupěte?
Jistě :-) Byl to soused, který Dračí doupě hrál a potřeboval dát dohromady skupinu, tak oslovil mě, bratra a ještě jednoho našeho společného kamaráda a sešli jsme se k první hře pod vedením úžasného PJe.

Takže taková láska na první pohled?
Jo, i tak se to dá říct. Bylo to úžasné a děsivé zároveň… 

Děsivé?
Když nám PJ vysvětlil, o co zhruba jde, nechal nás lehnout si na zem a zavřít oči. A pak nám velmi sugestivně popisoval, kterak naše postavy procházejí nějakou setmělou chodbou v jeskyni, co všechno slyší a tak podobně. Byly jsme třináctileté děti a fakt to zanechalo velmi silný dojem.  

Tak to věřím. :-) A jak to s vaší původní hráčskou sestavou vypadá dnes? Po letech?
Vyměnil se nám PJ a kluci postupně poodpadali, ale pod novým PJ a se spoluhráči, kteří se postupně přidali, stále hrajeme dál. Jednu dobu jsem dokonce hrála souběžně ve třech různých dračákových skupinách.  

A když už jsme u hraní na živo. Je DrD jediná RPG, kterou hraješ nebo ke které si přičichla? Nebo by se našlo ještě něco?
Mimo klasického dračího doupěte, byť třebas s modifikovanými pravidly, jsem hrála ještě Vampiry a WOWko …
Tak ne WOWko, ale Warhammer, už je to fakt dlouho…  

Když už jsi hrála dračák na živo, co vedlo tvé kroky na Abarin?
Vyprávěli mi o něm Margit a Galenius a v prváku na škole jsme se v hodinách počítačů děsně nudili, tak jsem se zkusila zaregistrovat… a ono nic, Abarin v tu dobu měl zrovna výpadek :-) Nicméně pozdější pokus byl o dost úspěšnější.

To bych řekl :-) Protože už je to taky pár let, co se na Abu pohybuješ. Čím tě Abarin okouzlil?
Povídkami a Vlčími stezkami, to je jeskyně, kterou původně vedl Jade. Zamilovala jsem si ji a napsala mu, jestli by mě nevzal a on mi místo ní jako nováčkovi nabídl svou jeskyni pro nováčky… Časem mě pak pozval i do Vlčích stezek. 

Takže Vlčí stezky byly dlouhou dobu asi tvá srdcovka. Objevilo se pak ještě nějaké dobrodružství, které by ti stejně hluboko utkvělo v paměti?
Určitě jeskyně Ať žije král, k té mám velmi osobní vztah :-) 

To zní zajímavě:-) Téměř jako informace pro bulvár…
Bulvár?! To na Abarinu taky máme?!  

No jasně! Přece si nemyslíš, že je Smršť seriozní rozhovor?!
Tím chceš říct, že si můžu začít vymýšlet? A lhát a pomlouvat a tak? 

Tak to zase prrrr… od toho jsme tady my, ne ti zpovídaní! :-)
No tak tedy ne, no… když jinak nedáš :-) 

Víš, kam by to vedlo, kdyby bulvár dělal každý…?! Raději si ani nepředstavovat. Ale teď už zase trochu vážněji - proč pro tebe byla jeskyně - Ať žije král - tak zásadní?
Ehm… nu, jednak proto, že mi dala poznat PEEPU trochu víc, než se člověku povede nad hrnkem kafe nebo horké čokolády, a druhak proto, že byla prostě založena kvůli mně - což prostě zalichotí každé ženské. :-) 

Tak to potom vysvětluje mnohé :-)  

Vraťme se ale ke hraní. Když můžeš srovnávat, baví tě více hraní na živo nebo on-line?
Jak kdy :-) Podle jeskyně, podle příběhu. Každé z toho má svá specifika a nespat nebo brečet jsem schopná kvůli obojímu… 

A můžeš prozradit, jaký typ příběhu máš ráda?
Jak to myslíš, typ příběhu? 

Jestli máš třeba ráda např. epické příběhy, intriky, detektivky apod.
Copak by tohle všechno dobrý příběh obsahovat neměl? A ještě mnohem víc? 

Může i nemusí :-) Někomu třeba vyhovuje jen komorní příběh někdo má rád putování a objevování dálek. A ano, mnohdy to může být mix mnoha ingrediencí.
Ale chápu tedy správně, že nemáš vyhraněný styl, který bys preferovala? Ale užiješ si jakékoliv ingredience, které dají příběhu vzniknout?

Pokud jsou namíchány v tom správném poměru. Jak zjistili už pejsek a kočička, ne vždycky je moc dobrého tím nejlepším… Pravdou je, že při hraní naživo jsou příběhy často košatější, na Abarinu pak obvykle jednodušší - jinak není naděje na dohrání jeskyně. 

V tom s tebou souhlasím. Méně je někdy více.
Zvláště na Abarinu :-) 

Když se točíme okolo příběhu, co ty jako PJ?
Jejku, tak to jsem zkusila všehovšudy jednou a stačilo mi to! :-) Jsou věci, ke kterým prostě nejsem předurčena… 

Pak tedy co ty jako hráč? Vyhovuje ti spíše hraní podle pravidel, nastavených mantinelů, nebo dáváš raději přednost téměř absolutní volnosti a vlastní fantazii (korigované PJem)?
Mám ráda, když je trochu od obojího. Přeci jen nějaké mantinely to chce, ale otrocké dodržování pravidel podle mne taky nedělá dobrotu a bývá často zbytečně svazující. 

A co tvé postavy. Co bys nám o nich prozradila? A máš nějaké charaktery postav, které máš v oblibě?
Ve své podstatě hraji především dva "základní" typy postav - hodné holky nebo fúrie :-)

A je nějaký charakter nebo typ postavy, který by sis někdy chtěla zahrát? A neměla jsi k tomu ještě příležitost nebo třeba i odvahu či odhodlání?
Hrála jsem leccos. Malého hobitka alchymistu, který všecky doháněl k šílenství svým vysokým hláskem, vážné hraničářky, hyperaktivní kouzelnice, prolhané zlodějky i nekromantku, která neřešila hlouposti jako dobro a zlo, vzteklé válečnice... ne, neuvědomuji si v tuhle chvíli nic takového. 

Ale abychom zabrousili i do jiných vod než těch hráčských a abarinských. Co ty mimo Abarin? Co na sebe prozradíš?
A sakra, přicházejí otázky na tělo! Občas jsem nesnesitelná puntičkářka a perfekcionistka, což je svým způsobem ovšem daň povolání (nebo spíš poslání), které jsem si vybrala. Plánuji celkem pět dětí - z toho tři čtyřnohé. Jedno už máme, druhé je na cestě a kdy se dostaví ty další je ve hvězdách. Mimo dračáku hraji příležitostně i LARPy a hodnotím literární soutěž Vidoucí (www.vidouci.cz). A čas od času sáhnu po kartách...
Okultní vědy jsou mi vcelku blízké a práci s energií považuji za normální věc a ne něco, za co by se mělo upalovat :-) 

Já si dovolím doupřesnit, že na cestě je dítě dvounohé a tebe tedy čeká i nová role matky. Asi by bylo zbytečné se ptát, jestli se na svou novou roli těšíš, že? Každopádně přeji, ať vše zdárně dopadne… 

Jinak když si nakousla literární soutěž a její hodnocení? Ráda čteš? Nebo i píšeš?
Ano, čtu velmi ráda. A v poslední době jsem toho díky dojíždění do práce přečetla docela dost. Za letošek asi 50 knih :-)
Zatím... 

To je slušná bilance :-) A co to psaní?
Nu, od psaní mám přeci ten Abarin :-) 

Já jen jestli nemáš ještě nějaké další literární ambice?
Nu, na základce a střední jsem v rámci slohů učitele ráda bavila příběhy z dračáku, dokonce jsem napsala reportáž na jednu bitvu, která se odehrála ve světě, ve kterém hrajeme, ale na cokoliv jiného není čas a asi mi schází i nápady...  

Když jsi tak vášnivý čtenář, co zrovinka čteš?
Právě jsem dočetla Hvězdnou pěchotu od Roberta A. Heinleina. Zajímalo mě, nakolik se liší kniha a film - nutno podotknout, že dost. Ale jinak jsem v poslední době přečetla knihy Johna Scalziho, trilogii Andrzeje Pilipiuka a momentálně se chystám na Kovanicovu knihu Zapomeňte na Mars. Ale to až po prvním kole Vidoucího, jinak mě Harv roztrhne jak hada :-), když neodevzdám hodnocení včas. 

Rozhodně se tedy nenudíš :-) A ještě poslední otázky z literárních vod - jaká je tvá oblíbená kniha či autor? A která kniha tě naopak v poslední době zklamala?
Uff... těžká otázka. V poslední době mi asi nejvíc učaroval John Scalzi, jinak mám ráda Sapkowského, Alexandru Pavelkovou, z českých Žambocha a Neomillnerovou. A nejvíc mě asi zklamala Sapkova husitská trilogie, zbytečně složitá. Bezesporu je to úžasné historické dílo, ale já nejsem historik a fakt si ty stovky postav neužiju :-) Natož, abych se v nich orientovala…  

Čas nám pokročil a tak jsme se dostali k závěru. Jako každá oběť Smrště i ty máš poslední řádky pro sebe a pro svůj vzkaz abariňákům.
Proč oběť? Dostala jsem na výběr a zvolila si, že se bulváru vydám napospas dobrovolně. :-) Každopádně děkuji za příjemný rozhovor a lidu abarinskému přeji, abysme i nadále měli možnost scházet se na tak úžasném místě, jakým Abarin je...

= Mirelaridon a Morr = 

Pokud byste si chtěli přečíst Smršť s někým, koho jsme ještě neproklepli, posílejte tipy redaktorům do pošty, pište je do NAMRO fóra na Abu nebo je můžete uvést klidně tady, pod článkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)