pátek 30. listopadu 2012

Knihy, které by vás mohly zajímat... Dolores Claiborneová

Opravdu? Fakt jste si chtěli přečíst příběh o ženský? Fajn. Jen do toho. Něco vám teda povím. O sobě, o svým životě. No, co? Netvařte se, tak vyjeveně. Čekali jste snad něco o mladý pohledný dračici? Tak to jste se zmejlili. Nejsem ani  mladá, ani pohledná, jsem jen stará unavená ženská, unavená životem. A povím vám svůj příběh.

No, co ještě... o co jde? Ty s tím máš problém, mladej? Tak pokud tě to nezajímá, nikdo tě tu nedrží. Dveře jsou támhle. Ale pokud chcete slyšet co mám na srdci, tak si laskavě všichni sedněte na prdel a nepřerušujte mě.

Prostě to bylo nevyhnutelný. Po tom, co se stalo, jsem na tý policejní stanici musela skončit. A i když to tak možná vypadá, Veru Donovanovou na svědomí nemám. Jo, to je  fakt, že jsem měla chuť ji občas zabít a to vám řeknu, ta stará zazobaná mrcha by si to  zasloužila. Trávila jsem s ní spoustu času, jako její hospodyně. Snášela jsem ji dlouhá léta. No jo, pak už jsme na sebe i řvaly. Ale ji na svědomí nemám, to teda ne, i když mi to chtěli hodit na krk.

Ale řeknu vám, že někoho na svědomí mám. Toho zmetka Joea, ten si to zasloužil. Když jsem si ho brala, byla jsem mladá a blbá. Naivní holka z ostrova Little Tall. Užila jsem si svý. Jedno vám ale řeknu, pokud jde o vlastní děti, ženská musí být občas mrcha, aby je ochránila...

Hele a víte co, já to můžu klidně zabalit. Stejně mě neposloucháte. Už vám nic říkat nebudu. Jo, opravdu? Tak najednou to poslouchat chcete? Jak že to vlastně bylo? Víte co, tak si to přečtěte sami. Celej můj příběh je zaznamenanej.

Cože? Já se vám nepředstavila? No jo, jsem už stará unavená ženská. Dolores Claiborneová se jmenuju a mou životní zpověď sepsal nějakej Stephen King...

P. S.: Pro neznalé knih Stephena  Kinga nutno podotknout, že Dolores Claiborneová není úplně charakteristickou kingovkou jak absencí nadpřirozena (či nějakého tajemného zla), tak stylem  psaní, neboť se jedná o monolog hrdinky, která vyprávý svůj životní příběh.
Rozhodně to ale je zajímavá a čtivá kniha a pokud máte chuť podívat se na ženskou hrdinku a její životní drama trochu z jiného úhlu, tohle je dobrá možnost.

= Morr =



3 komentáře:

  1. Knihu jsem nečetla, ale film je úžasný. Kinga moc nemusím (nerada se bojím ;o), ale tenhle příběh má úžasnou atmosféru i bez nutných hororových prvků... ;o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo film (z roku 1995) je taky hezký, roli Dolores si střihla Kathy Bates, která hrála i v další zfilmované kingovce - Misery nesmí zemřít. Pro oba zmíněné filmy to byla dobrá volba.

      Ale kniha je prostě kniha… takže doporučuji i přečíst :-)

      Morr

      Vymazat
    2. No, já ji četla a musím se přidat, je skvělá a film je jednou ze zdařilých adaptací, protože King má v tomhle někdy docela smůlu:(

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)