pondělí 29. října 2012

Otevření pouliční knihovny v Praze

První pražská pouliční knihovna, ve které si budete moci zadarmo půjčit knihu se otevřela v Dejvicích. Budete si zde moci půjčit zadarmo knihu. Nápad se líbí Městské knihovně v Praze. Co tomu říkáte vy? Dobrý nápad nebo zase další zbytečná blbost?

Minulý týden se na náměstí Svobody v Dejvicích odkryla vitrína, která bude dále sloužit jako pouliční knihovna. "Koncept pouliční knihovny spočívá v tom, že si zde každý může vypůjčit knihu, odnést domů a po přečtení ji zase vrátit. Když při vracení vypůjčené knížky přidá navrch jednu svou knihu, kterou chce dát do oběhu, tím lépe," říká mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši. "Spousta čtenářů bude nadšena z historických fondů, co mají lidé doma," myslí si Zuzana Kopencová, náměstkyně ředitele Městské knihovny.

Projektem pouliční půjčovny knih se zabývá také Městská knihovna v Praze. "Problém je, že na rozdíl od Prahy 6, nemáme místo, kam bychom ji mohli umístit," říká mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Řádné fungování závisí na odpovědném přístupu čtenářů. Připomíná skříň, ledničku nebo trafiku. Pouliční knihovna je otevřena 24 hodin denně sedm dní v týdnu, bez průkazky a poplatků, formou samoobsluhy. Knihy do ní věnují sami čtenáři. Podobné knihovny jsou dobřé známé ve Spojených státech amerických nebo v Německu. Pražské Dejvice se údajně inspirovaly v bavorském Bayreuthu.

Lidé jsou z pouliční knihovny nadšení a posílají na radnici Prahy 6 knihy. Ty už se do vitríny nevejdou. Úřad je však bude obměňovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)