pondělí 29. října 2012

Expozice ve Zlaté uličce

Zajímá vás historie a mystérium Staré Prahy? Chcete inspiraci do svých dobrodružství? A co se projít Zlatou uličkou?

V nově otevřené expozici ve Zlaté uličce je například zrekonstruován skromný příbytek střelce z družiny císaře Rudolfa II., středověká krčma, zlatnická dílna, pracovna známé pražské věštkyně Madame de Thébes či alchymistická dílna. Jako expozice je zařízeno devět ze 16 drobných barevných domků, které se ve Zlaté uličce nacházejí. Pracovnu alchymisty návštěvníci naleznou v Bílé věži na začátku Uličky.

Co si zde můžete v současnosti prohlédnout:
Návštěvníci si mohou prohlédnout a navštívit 9 domečků z celkových 16. V domečcích je nainstalována unikátní expozice vývoje Zlaté uličky. Návštěvníci se seznámí se zařízením jednotlivých domečků. Je možno nahlédnout do starověké krčmy a podívat se jak vyvařovalo pro vězně v Daliborce. Dále je možné shlédnout pravou zlatnickou dílnu, alchymistickou laboratoř, dům bylinkářky či obydlí slavné kartářky.

Zlatá ulička je – stejně jako v minulosti zařazena do obou prohlídkových okruhů Pražského hradu. Nejnižší rodinné vstupné činí 500 korun (pro dva dospělé a až pět dětí). V ceně vstupenky je kromě Zlaté uličky také vstup do nejcennějších částí Hradu – katedrály sv. Víta, Starého královského paláce, Baziliky sv. Jiří či Rožmberského paláce. Vstupenka platí dva dny.

Zlatá ulička není místo, kde byste nalezli zlaté chodníky, silnici nebo pouliční osvětlení. Tento název nese ulička, nacházející se nedaleko Pražského hradu. A čím je vlastně tak odlišná od těch ostatních? Je tvořena malými domečky s nádhernou barevnou fasádou, které jsou vestavěné do jakéhosi oblouku hradební zdi mezi věžemi Novou Bílou a Daliborkou. Nalezneme ji mezi hradčanskými zdmi a starým Úřadem nejvyššího purkrabího. Ulička vznikla ve druhé polovině šestnáctého století. Jednalo se o dobu, kdy se právě v těchto místech usadili hradní střelci a zlatotepci. Pojďme se projít po uličce, dříve známé pod jménem Zlatnická.

Expozici můžete shlédnout až do 2. 6. 2015, tedy nemusíte spěchat. Ale rozhodně si najděte čas...

Návštěvní doba:
duben – říjen 9:00 – 18:00
listopad – březen 9:00 – 16:00
zavírací den: 24. 12.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)