neděle 30. září 2012

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Baldurs Gate

Celé dětství vyrůstáte na Svítící tvrzi v péči svého nevlastního otce Goriona. Jednoho dne ovšem musíte tvrz náhle opustit a hned za hradbami jste napadeni skupinkou, kterou vede tajemný Sarevok. Vám se podaří utéct, ovšem Gorion umírá. Spolu s Imoen, svou přítelkyní ze studií, se snažíte Sarevoka najít a zabít.


Druhý díl série, Baldur’s Gate II, navazuje na tento příběh a vy se ocitáte v podzemním vězení šíleného mága Irenica, který na svých zajatcích provádí ohavné pokusy. Při napadení komplexu se vám podaří společně s Imoen utéct a po projití temného sklepení se konečně ocitáte na čerstvém vzduchu, přímo na promenádě města Athkatla na Mečovém pobřeží. Jenže tím celý příběh jen začíná.

O překvapení tu není nouze, příběh je poutavý a napínavý a ani chvilku se nenudíte. Kromě úžasného příběhu nabízí tato hra výbornou grafiku (byť 2D), zajímavé a poutavé lokace a v neposlední řadě nepřeberné množství questů, předmětů a také celou plejádu cizích postav, jejichž osudy, pakliže je přijmete do družiny, ovlivní i vás.

Je jen na vás, na čí stranu se přidáte a kterým směrem vyrazíte. Ať se rozhodnete jakkoli, BGII vám nabídne skvělou zábavu!

Tak tohle je krátké představení legendární hry, za které děkuji Niniane, která ho pro nás sepsala.
A nyní už můžu vyzpovídat Marín, současnou PJku jeskyně Baldurs Gate.



Jeskyně Baldurs Gate je další jeskyní, kterou jsi převzala po Tartarovi. Jaký k ní máš vztah? A ty sama jsi Baldurs Gate hrála?
Ano, to je další z nich. Chvíli jsem zvažovala, že ji pustím, ale pak mi to nedalo. Bylo mi jí tak nějak líto. Přece jen si myslím, že je tam zachycená docela dobrá atmosféra a pak...postava Petronela, hobita, kterého si udělala Niniane... to jsem prostě pohřbít nemohla. ;) Já sama jsem Baldurs Gate nehrála, proto také to váhání, ale aktuálně ho mám nainstalované a po chvílích se ho snažím hrát a dohánět tak mezery ve svých vědomostech o světě tamějším.

Zase bych se ráda zeptala – odehrává se v jeskyni příběh tak, jak probíhal ve hře anebo je jen inspirovaná tímto světem?
Kromě začátku asi vůbec ne ;) Hlavně kvůli mým pokulhávajícím znalostem hry, které teprve doplňuji. Zkrátka jsem si tam vložila svá dobrodružství, která jsem se snažila co nejvíce napasovat na tamější svět... Jestli se mi to ale podařilo, ví Bhaal.  Jinak nikdo. Nejspíš ;) No, snažím se, aby to tak nějak zapadalo a hráče nenudilo.

V jeskyni teď došlo k celkem podstatné obměně hráčů a postav, někteří odešli, objevili se noví. Jsi teď se složením spokojená? Myslím tím hlavně, jestli si myslíš, že nové postavy budou přínosem pro hru a děj.
To je fakt. Někteří hráči odešli, jiní byli odejiti. Přišli noví a je to fajn. V podstatě z původní sestavy, která společně prchala z Irenicova vězení zůstal jen zmiňovaný hobit, Eirika, roztomile plachá postava Stouny a moje půlelfka Kiara. Ostatní jsou pryč. Ale nemám pocit, že by to něčemu vadilo. Nové postavy do hry zapadly a přes nějaké neshody hra běží dál a já doufám, že u toho zůstane.  Ostatně mám v plánu oslovit ještě Margit, ale nějak jsem se k tomu nedostala. ;)Je toho v poslední době moc.
Myslím, že pro Margit bude překvápko, když se to dočte takhle v NAMRU ;)

Nicméně s příchodem nových postav se vyskytlo pár problémů díky nedůvěřivosti „starého jádra“ družiny. Vysvětlíš nám, čím to je? Jen, aby ostatní viděli, že přidat se někdy do družiny není jen tak ;)

Myslím si, že problém ani tak neměl nic moc společného s hrou, ale prostě s tím, že hráči se strašně ztotožnili se svými postavami a docela logicky zahranou "nedůvěřivost" těch, kteří spolu prošli drsným začátkem, vztáhli na sebe. Aspoň mě to logické přijde. Pokud se v životě dostanete na nové pracoviště, kde je ustálená parta, také na vás obvykle nejdřív hledí trochu "skrz prsty" než si vás oťukají. A to že mi hráči víme, že ti noví nám opravdu chtějí upřímně pomáhat, protože je to tak dopředu domluvené a jinak by do hry prostě nezapadli... no, ruku na srdce, tohle postavy přece neví a vědět nemůžou!
Ano, souhlasím, pro to jsem to naťukla ;) I když jedna z těch "nových", líbí se mi, že si své místo v družině musí teprve zasloužit ;)

V jeskyni se vyskytovaly jako CPčka i postavy známé ze hry. Můžeš jen tak namátkou říct, které? A můžeme se těšit na setkání ještě s někým dalším? Když Baldurs Gate hraješ, aby sis „doplnila vzdělání?“ ;)

Po pravdě řečeno... drahý Tartar jich tam vklínil více, než mi bylo milo a příjemno, protože tahat sebou takové množství Cpček bylo kapku otravné. Takže jsem se několika z nich zbavila. Jmenovitě Jaheiry, Joshima, Drizzta. Imoen mě zbavil děj samotný, neb byla unesena. Zůstal nám tedy Minsc, kterého mám velmi ráda a pak podařené CP, aspoň podle mě ;), které v podstatě vymyslel Tartar. Golem Shakka, který má jako oběť Itenicových pokusů lidskou duši, a tak trochu si s tím neví rady. Ty dva bych ráda zachovala.

Zmínila jsi Drizzta Do Urdena. Ten ale do Baldurs Gate přece nepatří?
Do Baldurs Gate přímo ne, ale odehrává se ve světě Forgotten realms, což znamená Ztracené říše a ty se nacházejí na planetě Abeir-Toril, nazývané častěji Toril („kolébka života“).
V prostředí Ztracených říších se odehrává mnoho počítačových her, jako například Baldur's Gate, Icewind Dale, nebo Neverwinter Nights.
A odehrávají se tam také příběhy R. A. Salvatoreho o drowském hraničáři Drizztu Do'Urdenovi. Takže jeho objevení v Baldur's Gate není až tak nemyslitelné ;)

Mohla by si jen tak lehce a bez prozrazení něčeho podstatného nastínit, co na postavy v jeskyni čeká?
Nejdřív asi Drowové a zápletka kolem Drizzta, pak pátrání po Imoen a také nahlédnou více pod pokličku toho, co se stalo Shakkovi ;)
Tak to se vážně těším ;)

A na závěr – co bys této jeskyni a jejím aktérům jako PJka popřála?

Asi méně vztahovačnosti a více pochopení pro to, že to co se odehrává v jeskyni, patří tam. My jsme hráči, máme se rádi a na všem se domluvíme. Mělo by to tak zůstat.
Ale jinak mám Baldurs Gate moc ráda a doufám, že nám vydrží i když jeho tempo není tak svižné jako u Dragon Age ;) A také doufám, že se nám vrátí Ozvěna snů, protože se na jeho svět za hranicemi snové říše moc těším ;)
Krásná přání ;)
Děkuji moc za tvůj čas a trpělivost.

= Marín a Janika =

4 komentáře:

  1. Kucky, kucky (to je ta ranní kafe na mém monitoru), Margit se to právě v NAMRO dočetla, a je potěšena a velmi ráda přijme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda:) Uznávám, že je to poněkud netradiční pozvání, ale prostě v poslední době nějak nestíhám:)

      Vymazat
    2. Netradiční pozvání rozhodne zaujme svou netradičností :-D A netradičnost je něco, co já ocením ;-)

      Vymazat
  2. To jsem zvědav, zda-li bude mít i netradiční uvítání v jeskyni. Mohla by se z toho stát docela hezká tradice :D

    Melker

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)