neděle 30. září 2012

A zase ta přísloví... řešení


V posledním číslu NAMRO jsme vám předložili 10 netradičně pojatých přísloví. Jak jste byli úspěšní při jejich dešifrování? To si můžete ověřit zde, přinášíme vám řešení.

1.    Pohybuje-li se kapalina rtuti v měrné kapiláře směrem ke středu Země v měsíci našeho osvobození sovětskou armádou, lze očekávat, že náš restaurační podnik přesídlí do stodoly.
Studený máj, ve stodole ráj.
2.    Při poklesu produktivity práce na nulu projeví se totální nedostatek kruhového pečiva, působícího obezitu obyvatelstva.
Bez práce nejsou koláče.
3.    Inhabitanti kolumbária, preparovaní pomocí infračervených paprsků do stavu akceptabiního pro lidský metabolismus, nevládnou automatickou mobilitou pro perorální požití.
Pečení holubi nelítají do huby.
4.    Spektrální odrazivost všech domestikovaných savců čeledi Felis limituje s klesajícím ovitem k nule.
Ve tmě je každá kočka černá.
5.    Dne 2. února vydává drobný opeřenec typické akustické signály bez ohledu na nebezpečí letálního poklesu tělesné teploty s tím spojené.
Na Hromnice musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout.
6.    Počínaje překročením 48. hodiny po zahájení pobytu mimo obvyklý okruh svého životního prostředí generují jak vodomilní obratlovci, tak jedinci druhu Homo sapiens těkavé organické látky, jež jsou čichovým ústrojím specificky detekovány a centrální nervovou soustavou hrubě nepříznivě hodnoceny.
Ryba i host třetí den smrdí.
7.    Prognózu optimálního okamžiku pro své akce proveď podle modelového vztahu domestikovaného vodního opeřence k plodenství kulturních trav.
Dočkej času, jako husa klasu
8.    Striktní dodržování zásad občanského soužití vede k maximální délce pěšího transferu jednotlivce, který se tak chová.
S pravdou nejdál dojdeš.
9.    Při zjištění záměrného transportu části horniny od občana A k občanu B je posledně jmenovaný povinen uskutečnit zpětný přesun k prvně jmenovanému, avšak s použitím žitného pečiva.
Kdo po mně kamenem, já po něm chlebem.
10.    Podmínkou koexistence jedince druhu Homo sapiens a společenství druhu Canis lupus je sjednocení akustické signální soustavy.
Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti.


Jako jediná rozluštila všechna přísloví Niniane, které tímto jménem redakce NAMRO gratulujeme a přidělujeme výherní tyrkysovou hvězdičku.

Symbolickou cenu fairplay získává lord Corvin, který při hledání termínu z jednoho přísloví na netu objevil zdroj i s odpověďmi a tím pádem odstoupil ze soutěže.

= Janika =

3 komentáře:

  1. Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna velký znalec přísloví (pár jich sice znám, ale že bych je chrlil z rukávu, to rozhodně ne) tak jsem odhalil v opisech jen několik z nich.
    Každopádně to byl hezký nápad, který mě pobavil a zároveň poučil.

    Morr

    OdpovědětVymazat
  2. Nu musím říci přátelé, že to bylo opravdu zase betelný! Zapojil jsem celou firmu a to i kolegy sedící x desítek km daleko. Sám jsem toho moc nepoznal, ale jedna má kolegyňka na to má hlavu a ta odhalila až na jedno všechny.

    Parádní zábava, moc děkuji za sebe i své kolegy. Těšíme se na další podobný "projekt". :)

    Melker

    OdpovědětVymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)