pátek 31. srpna 2012

Jeskyně na motivy...

Jeskyně Skyrim

A máme zde další jeskyni na motivy počítačové hry – Skyrim. Protože já sama jsem tuto hru nehrála, poprosila jsem PJ této jeskyně, Tartara, aby pro neznalé stručně tuto hru představil:


Děj pátého dílu série The Elder Scrolls se odehrává v nejsevernější části Tamrielu - Skyrim. Po smrti velekrále se Skyrim rozdělil na dvě frakce. Bouřné hávy - ty, kteří bojují za opětovné navrácení provincie nordům a na císařské, kteří jsou v roli uchvatitelů.
Hra začíná působivě vaši cestou na popravu, které nakonec o vlásek uniknete díky útoku draka na pevnost Helgen. Na svobodu se dostane i Ulfrik Bouřný háv, velitel Bouřných hávů a tím se opět rozpoutá občanská válka. A vy si můžete zvolit stranu, za níž budete bojovat.

Mezi tím se na Skyrim snese ještě větší hrozba a tou je drak Alduin, bůh všeho zla. Ten se opět vrátil, aby se pomstil drakorozeným, kteří ho před několika stovkami let poslali skrze časový prostor - samozřejmě nevědomky.
Vy, jakožto jediný žijící drakorozený máte povinnost Alduina jednou provždy zničit a zachránit tak svět před zkázou. V tom vám pomůžou Šedovousí, skupinka starců, která také dokáže využít sílu dračího řevu a naučí vás používat vaši nejmocnější zbraň – dračí jazyk.
Skyrim představuje obrovský svět, který vám poskytuje naprostou volnost. Můžete se přidat k Bouřným hávům nebo k Císařským a sledovat dějovou linku hry. Můžete se jen tak toulat a lovit nebo se učit nové dovednosti. Nemusíte vůbec nic. Neb jak praví tvůrci Skyrim se nehraje, Skyrim se žije.

A nyní už mohu s klidným svědomím Tartara vyzpovídat ohledně samotné jeskyně:


Před rokem jsi Abarin kvůli škole víceméně opustil, své jeskyně a postavy předal Marín – a najednou jeskyně Skyrim. Když pominu to, že se ti po nás všech určitě (jak doufám) stýskalo, tak proč zrovna jeskyně podle této hry? Čím tě tak zaujala, že jsi na motivy jí založil jeskyni?
Jednak se mi stýskalo po psaní obecně a pak samozřejmě po vás všech. A proč zrovna Skyrim? Jednak jsem ho zrovna hrál a pak je to otevřený svět se spoustou možností pro PJ. Skyrim není příběh se světem, ale svět s příběhy, řekl bych. Prostě se nedalo odolat.

Takže tímhle se Skyrim liší od ostatních RPG her? Spousta možností - jaké například? Ale i tak je v téhle hře určitě taky nějaká hlavní dějová linie, že?
Skyrim se svým otevřeným herním světem opravdu liší od ostatních her. Hlavně velikostí toho světa. Je obrovský! Každá CP postava tam žije svůj život podle pevného řádu. Například farmář v šest vstane, obhospodaří zvěr, pracuje na poli, jde do kostela, do hospody, pak spát... Stejně tak i tvoje vlastní postava má spoustu možností, jak trávit herní čas. Od lovu zvěře, po sekání dříví, kovářství, alchymii, sbírání přísad. Můžeš se učit zpracovávat kůže, vařit, těžit kovy... Prostě co tě zaujme. Vedle toho má Skyrim samozřejmě i hlavní dějovou linii, která se točí kolem drakorozenných a je doprovázená nesmírným množstvím vedlejších questů.

A jak je to tedy se samotnou jeskyní? Bude se v ní odehrávat ona hlavní dějová linie anebo jsi tenhle úžasný svět využil jen jako podklad pro svůj vlastní příběh?
Určitě hlavní dějovou linii nechci úplně vynechat, ale zároveň si ji samozřejmě upravím podle potřeby. Chci, aby jeskyně byla trochu jiná i pro ty, kteří hru hráli. Zároveň i pro mě jako PJ je zábavnější, když některé zápletky vyplynou z děje a hru obohatí. Kdybych pouze striktně postupoval podle předlohy, nudil bych se.

Tak to chápu. Ale na druhou stranu, určitě je zajímavé sledovat, jak si postavy poradí se situacemi danými dějem hry - obšas mohou oproti počítačové hře děj posunout někam úplně jinam, nemám pravdu?
To máš pravdu. Hráči někdy opravdu překvapí. Stačí si vzpomenout na Dragon Age. Navíc, oproti právě Dragon Age tu příběh není tak dobře zpracovaný. Je to spíš sekundární prvek. Hlavní je svět. Jelikož na Abarinu jde hlavně o příběh, chci si ho trochu přizpůsobit.

Nevyděsilo tě trochu složení družinky – ty různé rasy pohromadě a na jednom místě, nuceny spolupracovat? Nemáš strach, že se ti tam pozabíjíme? ;)
Naopak! Jsem nadšený. Tohle složení je nesmírně různorodé a myslím si, že právě střety názorů a různé třenice hru okoření a učiní ji zajímavější. Rozhodně se nebudeme nudit. Dunmer vedle argoniána, khajiit... naše Eleanor, která by vytočila i svatého, ne opravdu se nebudeme nudit. A že byste se pozabíjeli? No, doufám, že k takovým extrémům nedojde, přece jen jste zkušení hráči.
Taky doufám, ono s mrtvými postavami už není žádná sranda... většinou ;)

Hra samotná je teprve na začátku, i tak se tě ale zeptám – jak jsi zatím jako PJ spokojený s výkony hráčů?

Vzhledem k tomu, že mám družinku složenou ze samých zkušených a mnou vyzkoušených hráčů, nemůžu si rozhodně stěžovat. A velmi příjemným zpestřením je vynikající Lišák, s kterým hraji poprvé. Rowen nás sice opouští, protože vůbec časově nestíhá kvůli práci, ale zvažuji nabrání dalších hráčů, ať se nám hra ještě více zpestří.
Tak to se budu těšit na novou krev ;)

A na závěr se tě nebudu ptát, co by si přál nám hráčům v téhle jeskyni, ale co by sis v souvislosti s jeskyní Skyrim přál ty?

Aby nám Skyrim vydržel, bavil nás a běžel aspoň tak jako Dragon age. Tedy se mnou. Což znamená, že pevně doufám, že ho budu stíhat i nadále, protože Marín by mě už nejspíš poslala k šípku.
Tak to já doufám také a věřím, že i ostatní hráči této jeskyně.
Děkuji za tvůj čas a ochotu.


= Tartar a Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)