pátek 31. srpna 2012

Fetiš modernity

Máte poslední možnost vidět výstavu, která by vás mohla inspirovat zejména pokud používáte ve svých dobrodružstvích různé "domorodé kmeny a národy".



Projekt i výstava kritizuje zjednodušené vidění světa, kde jsou kladeny protiklady mezi „civilizovanou“ a „primitivní“ společností či mezi industriálním technologickým světem a rurálním nebo „tradičním“ světem.

Najdete ji v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur (Betlémské nám. 1, Praha 1) a navštívit ji můžete do 16.9.2012.

Výstava Fetiš modernity je vyústěním mezinárodního projektu RIME (Réseau international de musées d´ethnographie, International Network of Ethnography Museums), do něhož je zapojeno deset prestižních evropských muzeí z Belgie, Francie, Velké Británie, Rakouska, Švédska, Nizozemí, Španělska, Itálie, Německa a České republiky (Náprstkovo muzeem).

Jedním z cílů výstavy je upozornit na roli etnografických muzeí v současném globalizovaném světě.

Snaží se také poukázat na problematiku chápání pojmu modernity výhradně jako výsady "Západu". Reflektuje tento pocit nadřazenosti a ukazuje, že modernitu není možno chápat pouze v souvislosti s naší civilizací.

Putovní výstava zahrnuje předměty ze všech muzeí, která se účastní projektu.
Předměty jsou doprovázeny díly současných umělců..

Výstava fetiš modernity již proběhla v Royal Museum for Central Africa, Tervuren a Museo de America v Madridu. Z Čech poputuje do Museum fur Volkerkunde, Vídeň, National Museum of Ethnology, Leden a Etnografiska muset ve Stockholmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)