pátek 31. srpna 2012

13 komnat komiksu

13 komnat komiksu je rozsahem prezentovaných prací ojedinělá výstava špičky domácí autorské scény. Pořadateli jsou František Kinský, Občanské sdružení bratří Kinských a festival KomiksFEST!. Expozice je otevřena do 30. září 2012 v empírových výstavních prostorách Galerie Kinský v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí.

Výstava nabídne 13 místností o rozloze 500 metrů čtverečních věnovaných 13 tvůrcům. Ti pokrývají celé stylové, žánrové i tematické spektrum domácí komiksové tvorby. To je na jedné straně ohraničené dětským koutkem s interaktivní hrou Karla Jerieho a na druhé erotickou výstavou PhantastyX.

Vystaveni jsou tito autoři: Jiří Grus, Lela Geislerová, Lucie Lomová, Karel Jerie, Jaromír Plachý, Vojtěch Šeda, Renáta Fučíková, Hza Bažant, Vojtěch Mašek, Jaromír 99, Dan Černý, Vašek Šlajch a Tomáš Kučerovský. Zároveň proběhne křest zámeckého kalendáře na rok 2013 sestavený z dvanácti obrazů nově vytvořených zúčastněnými autory přímo u příležitosti celé akce.

13 komnat komiksu je dosud nejrozsáhlejší přehlídkou domácích autorů na rekordní ploše 500 metrů čtverečních. Díky tomu lze široké veřejnosti ukázat co nejširší spektrum poloh, kterých je komiks schopen. Dát mu dostatek prostoru pro každou tematickou nuanci a každý žánrový záhyb. Podívat se, proč mu to sluší zcela beze slov i po okraj zaplněnému vyšperkovanými větami. Předvést, jak v několika jednoduchých čarách dokáže zachytit lidskou emoci nebo přepečlivým skládáním barev nastavit realistické zrcadlo naší skutečnosti. Nechat ho se bezstarostně smát i zadumaně rozjímat nad základními otázkami života. Být přesně takový, jako každé umění nesené zvídavou a otevřenou lidskou myslí.

To zároveň umožňuje každému z návštěvníků přistoupit k výstavě podle své nátury a zájmů. Lze tu strávit hodiny podrobným zkoumáním každého panelu a dumáním nad záměry autorů, vnímat pouze emoce proudící z rozpohybovaných obrazů nebo si užít krátkou chvíli relaxace ve společnosti přátel. Cokoliv chcete a cokoliv hledáte, naleznete v těchto komnatách. Vítejte.

Výstava vznikla za finanční podpory Královéhradec­kého kraje.

Galerie Kinský
Nový zámek Kostelec nad Orlicí
Komenského 1, 517 41 Kostelec nad Orlicí
Otevřeno denně kromě pondělí 9 – 17 hodin
Tel.: 494 323 271, www.zamekkostelecno.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)