čtvrtek 28. června 2012

Smršť otázek pro zvídavé abariňáky

Lampa na stole jasně svítila a hrnek kávy, postavený stranou, vrhal dlouhý stín. Kouř doutníku se líně vznášel. Razítko na listině bylo ještě čerstvé – požadavek byl jasný.  Šuplík s kartotékou se potichu otevřel. Prsty hbitě přebíhaly hřbety pečlivě zařazených složek. S… Si… Sint… Tady je! Inkoustem poskvrněné prsty nemilosrdně vytáhly obsáhlou složku – na jejích ohmataných deskách bylo jediné jméno: .Sinthoras. 

Tak se do toho pomalu pustíme.
Jj, jen směle do toho!

Už je to nějaký ten pátek, co se na Abarinu pohybuješ. Vzpomeneš si ještě na své začátky na serveru? Na svá očekávání, a zda se ta očekávání splnila?
Ano vzpomenu si. Na server jsem se dostal přes dracidoupe.cz, kde několik uživatelů na foru hrálo online DrD. A odtud už byl jenom krůček k tomu kliknout na odkaz Abarinu. Přihlásil jsem se hned do několika jeskyní, z nichž nejvýraznější stopu ve mně zanechala jeskyně s tématikou Zaklínače. Žádná z jeskyní, do kterých jsem tehdy vstoupil, do dneška bohužel nepřežila. Nicméně moje očekávání od abarinu se splnila beze zbytku, ba bych řekl, že je i překonal, protože kromě hraní DRD jsem zde nalezl hodně přátel, přítelkyni a skvělou atmosféru. 

To je příjemné slyšet.  Ale přes všechna ta splněná očekávání, takhle s odstupem času, je něco, co bys na abarinu změnil?
Ani s odstupem času bych na Abarinu nic neměnil. Pro mne funguje všechno tak jak má, a tak není důvod cokoliv měnit. 

Dobrá:-) Pojďme tedy dál.
Zmínil jsi, že nesmazatelnou stopu v tobě zanechala jeskyně s tématem Zaklínače? Proč?

Protože to byla úplně první jeskyně, do které jsem vstoupil, a také proto, že tam Katcher skvěle zahrál barda Marigolda. A navíc jsem v té době Zaklínače četl a tak to pro mne bylo o to zábavnější. 

A neuvažoval jsi ty sám, že bys na toto téma otevřel jeskyni?
Popravdě jsem o tom nikdy neuvažoval. 

Možná bys měl zauvažovat, pro mnoho lidí by to jistě bylo lákavé.
V současnosti PJuji dvě jeskyně a popravdě se na ně už hodně dlouho nedostalo, takže raději nebudu týrat další hráče svojí slabou aktivitou. Příliš mě zaměstnává škola a jeskyně tím trpí. 

Tak budu držet palce, ať najdeš skulinku na ty dvě zmiňované jeskyně – jedna z nich je Pán prstenů a potom Od počátku věků. Jistě není třeba zdůrazňovat na motivy jaké knihy je Pán prstenů (nehledě na to že jsi ohledně této jeskyně byl před časem vyzpovídán), ale zajímá mě ta druhá – Od počátku věků?  Co bys nám o ní pár slovy řekl?
Díky.
Bohužel pár slovy to nepůjde. :-)
Podobnou jeskyni otevřel Khanemis pod názvem Úsvit Mytologie. Jeskyně byla zvláštní v tom, že hráči hráli za bohy a vytvářeli svět. Já sám jsem se ujal boha pestrosti a přeměn. A jeskyně jako taková mě velice bavila. Ovšem když měli vzniknout lidé, tak se objevily spory mezi některými hráči, následně se odmlčel PJ a jeskyně skončila. Po cca půl roce jsem se rozhodl, že tento projekt oživím a převezmu pod svoji režii. Připravil jsem pravidla, abych předešel sporům, předpřipravil si příběh a dal hráčům planetku na hraní. Bohužel v současnosti jeskyně zamrzla ve fázi, kdy se ještě nevytvořily vztahy mezi bohy, a tak se mi nedaří rozvinout naplánovaný příběh. 

Zní to zajímavě. Z toho, co píšeš, se dá usuzovat, že tě baví obecně tvořit světy. Nebo se mýlím?
A co konkrétně tě v tom procesu vzniku světa baví nejvíce?

Nikoliv samotné tvoření světa, ale hlavně přeměňování a tahání za nitky. Kupříkladu v Pánovi prstenů jsem změnil pouze jediný kousíček děje (Gandalf zůstal uvězněný u Sarumana) a pak už jsem pouze pracoval s následky. Ale samozřejmě i samotné tvoření světa mě celkem baví (nejvíce to bylo patrné u již neexistující sci-fi jeskyně Peklo nebo Smrt). Nejvíce mě baví postupné provázání jednotlivých útržku (ať už se jedná o tvory, CPčka, či děj) do fungujícího celku. 

Bavíme-li se o tom co tě baví při tvorbě světa (potažmo příběhu), nedá mi to se nezeptat i na to, jak jsi na tom se vztahem PJ versus Postava? Co je ti bližší?  Vést jeskyn  nebo se účastnit dobrodružství jako hráč?
Poslední dobou je mi bližší účastnit se dobrodružství jako hráč. Už jenom proto, že to je prostě jednodušší a nemusí se nad tím tolik přemýšlet. A to jsou věci, které v průběhu zkouškového opravdu dokážu ocenit. Dovolím si využít příležitosti a rád bych zde poděkoval všem svým PJům. 

Dobrá, takže hraní postav. To bude píseček, na kterém se teď na chvíli zastavíme.
Je nějaký typ postavy, který bys označil za svůj oblíbený? Nebo naopak neustále zkoušíš něco nového?

Když jsem na abarinu začínal, tak mým nejoblíbenějším typem postavy byl vrah, který se vyjadřoval značně kousavě. V současnosti je kromě zmíněného vraha mých oblíbených postav vícero: dobrácký a nesmělý nekromant Mortalius, zahořklý válečník Abelas, nešikovný léčitel Rodario, dvojice Lovců Wriese a Van Wren z Kulhánkova Nočního Klubu a nesmím zapomenout na boha přeměn a pestrosti Silveria.
Postav mám ještě o něco více, ale tohle je výčet těch nejdůležitějších. 

A je nějaký charakter, který by sis chtěl zkusit, ale zatím nebyla příležitost?
V tuhle chvíli se rozjíždí jeskyně, kde mám upovídaného nevyučeného kouzelníka Peťu a to je postava, kterou si zahraji opravdu rád. Nicméně žádný další charakter mě v tuhle chvíli nenapadá. 

Ve výčtu tvých postav chyběl Kirk ( z jeskyně Polibek ledové královny), jedna z tvých postav, se kterou jsem měl skrze svou postavu to štěstí (nebo smůlu – záleží na úhlu pohledu :-) se potkat. A na tu se jen tak nezapomíná – drsný sebestředný hajzlík. :-) Zajímalo by mě jak se ti ta postava hraje…a zda ti pro ní byl někdo předlohou. :-)
Kirk se mi právě nehrál úplně snadno a potřeboval jsem na něj mít čistou hlavu. To je jeden z důvodů (dalším byl nedostatek času - a vzhledem k tomu, že mě baví všechny postavy, které hraji, tak na někoho ten Černý Petr padnout musel), proč jsem se rozhodl si od něj na čas odpočinout. Žádnou předlohu jsem k němu neměl. 

Každopádně to byla/je postava která stojí za pozornost.
A co DrD či jiná RPG na živo? Hraješ? Nebo ti stačí či je ti milejší on-line hraní?

Hrál jsem pouze klasické DRD a DRD plus. Ovšem v současnosti už nehraji vůbec. 

Ale abychom se netočili jen kolem hraní a postav. Co ty sám mimo Abarin? Co nám na sebe prozradíš?
Mimo Abarin studuju magisterský obor: Biologie ekosystémů - hydrobiologie na Jihočeské Univerzitě. Takže mám nyní zkouškové a až skončí, tak mě čeká práce v laboratoři. 

Co přesně si pod tím oborem máme představit?
V podstatě vše, co souvisí s vodními ekosystémy - od koloběhu prvků, hodnocení kvality vod, managementu nádrží přes vodní breberky a řasy až po ryby. 

Na skok od tebe jako od hráče odskočím do DrD světa – nenapadlo tě vtisknout své znalosti z tohoto oboru nějaké své postavě (či do svého světa)? Takový vodník by se musel hrát úžasně :-)
Musím říci, že svých znalostí se v DrD velice rád vzdávám. DrD je pro mě spíše únik od školy, takže jsem za své současné postavy rád a představu moudrého vodníka, či šikovného hraničáře velice rád opustím :-) 

Také se blíží léto, a tak se nabízí otázka týkající se dovolené. Plánuješ něco?
Na léto mám kromě práce v laboratoři naplánovanou návštěvu dvou festivalů: Basinfirefestu a Pekelného ostrova. A pak plánuji alespoň 5-ti denní dovolenou na Pálavě. 

A je nějaké místo, na které by ses chtěl podívat?
Nenapadá mě žádné takové. Respektive nemám žádnou vysněnou destinaci, kam bych zaručeně chtěl. Lákala by mě jakákoliv exotická země v tropickém pásu. 

Dle těch zmíněných festivalů se dá soudit, že je tvému srdci blízká tvrdší muzika.  Co nějaká oblíbená kapela? Prozradíš nám svého hudebního favorita?
Hudebních favoritů je víc. Z těch českých: Škwor, Krucipüsk, Doga, Aušus, Totální nasazení. Zahraniční: Epica, Exilia, System of Down, The vision bleak… A spousty dalších jak z Česka, tak ze zahraničí. 

A kdybys měl přeci jen jednu kapelu vypíchnout? Nebo která kapela tě jako první získala k poslechu rockové potažmo metalové hudby?
Z Česka by to byl Krucipüsk a ze zahraničí Epica. 

Objevilo se v poslední době něco, co tě nadchlo nebo naopak zklamalo? (film, cd, kniha či cokoliv jiného)
V poslední době jsem se k zajímavé knize nebo filmu nedostal. Poslední věc, kterou jsem četl a ze které jsem byl opravdu nadšený byl  4. a poslední díl Trpaslíků od Marcuse Heitze. 

A máš nějaký sen, něco co by sis rád splnil nebo čeho bys rád dosáhl?
V tuhle chvíli se mi jeden sen plní, protože v srpnu odjíždím do Finska v rámci studijního pobytu Erasmus. Dalším dílčím cílem je dostat se do doktorandského studia. Co bude dál, to už nechávám volně plynout. 

Tak to si zemi tisíce jezer pořádně užij a ostatní cíle ať se plní pěkně jeden za druhým.

A netradičně, takto nakonec by někoho možná zajímal i původ tvého nicku. Takže co nám k němu prozradíš?

Můj nick pochází z již zmíněné tetralogie Trpaslíci od Marcuse Heitze. Je to postava alfa (nemrtvého elfa), který je jednou z postav v prvním dílu. 

Pro dnešek to tedy bude vše, a ty máš v tomto rozhovoru poslední možnost něco vzkázat abariňákům…
Na závěr bych chtěl poděkovat všem svým spoluhráčům v jeskyních, kde hraji, za zábavu, podporu, odreagování.

= .Sinthoras. a Morr = 

Pokud byste si chtěli přečíst Smršť s někým, koho jsme ještě neproklepli, posílejte tipy redaktorům do pošty, pište je do NAMRO fóra na Abu nebo je můžete uvést klidně tady, pod článkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)