čtvrtek 28. června 2012

Hádanky pro dlouhou chvíli

Pokud o prázdninách nastane chvíle, kdy se budete nudit, zkuste vyřešit tyhle tři hádanky. Opět bych prosila neuvádět řešení do diskuze. Můžete mi je ale poslat do Abarinské pošty – první úspěšný řešitel bude v měsíci září odměněn tyrkysovou výherní hvězdičkou.

Trpaslíci

Zlý černokněžník nemá rád trpaslíky. Proto si čtyři z nich vybere a zakope je po hlavu do země. Trpaslíci se tak nemůžou vůbec pohybovat a vidí jen před sebe.
Trpaslíci jsou zakopáni v řadě, jeden z nich je oddělen zdí. Všichni se dívají stejným směrem: poslední trpaslík vidí dva kamarády před sebou a zeď. Předposlední vidí jen druhého. Druhý trpaslík v řadě kouká do zdi a ten úplně první je osamocen, za zády má zeď a dívá se do dálky, kde se ale neděje nic zajímavého.
Černokněžník vysvětlí trpaslíkům jaká je situace, a řekne jim, že jim dal na hlavy čepičky - dvě modré a dvě červené. Jeden trpaslík má promluvit a říci, jakou barvu čepičky má na své hlavě. Pokud řekne správnou barvu, tak je černokněžník hned vykope. Pokud řekne cokoli jiného, tak tam všichni čtyři zůstanou až do konce…
Jak trpaslíci tento drobný problém vyřeší?


Soud

Jste obžalován u soudu.
Soudce je férový chlap, takže Vám nabídne následující řešení případu:
"Můžete říci jednu oznamovací větu na svou obranu. Pokud nám zalžete, tak Vás oběsíme. Pokud řeknete pravdu, tak Vás zastřelíme."
Co řeknete?


Královo dědictví

Král měl dva syny. Na smrtelné posteli jim pověděl, že dědictví získá ten z nich, kterého kůň dojde do určeného města jako druhý (z těch dvou koní). A tak se synové vydali z rodného hradu na cestu do města. Po třech dnech pomalého poflakování potkali na cestě moudrého starce. Když mu vylíčili své trápení, něco jim poradil. Oba okamžitě vyskočili na koně a uháněli k městu. Co jim stařec poradil?

= Janika =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)