úterý 29. května 2012

Zajímavé a inspirativní výstavy

Pro milovníky techniky v jeskyních máme dobrou zprávu - výstava "Vynálezci a vynálezy" byla prodloužena.
Pro ty, co vedou jeskyni z období IIWW jsou dokonce dvě zajímavé výstavy.
Čtěte článek:

Vynálezci a vynálezy
- výstava pro velký úspěch prodloužena a obohacena o nové exponáty!

Výstava představující významné i opomíjené vynálezce a objevitele, jejichž společným jmenovatelem je úzká vazba na české země, byla pro velký návštěvnický ohlas prodloužena do 24. června 2012.
Nové exponáty - výstava byla obohacena o nové exponáty! Od 10. května jsou vystaveny tzv. Jirušovy bedny. Zapečetěné schrány s neznámým obsahem (otevřít je bude možné až za sto let) a další doprovodné materiály představují jednoho z donátorů Muzea, farmakologa a botanika Bohuslava Jiruše. Prohlédnout si tak můžete například přepis testamentu tohoto zajímavého šlechtice nebo pohár s jeho vyobrazením.

Výstava se koná v Nové budově Národního muzea, Vinohradská 1, Praha 1
Veškeré informace: http://www.nm.cz/Historicke-muzeum/Vystavy-HM/VYNALEZCI-A-VYNALEZY.html

* * * * *

Protektorát: odboj a kolaborace
- příběh o odvaze a zradě

Výstava ukazuje dvě odlišné tváře období let 1939–1945. Prezentuje významné události, organizace a osobnosti spjaté s domácím odbojem. Zachycuje i postup protektorátních úřadů proti účastníkům odboje a jejich následnou perzekuci.

Představena je však i negativní stránka protektorátní historie symbolizovaná českými kolaboranty, jako byli Emanuel Moravec, Jan Rys-Rozsévač nebo František Aujezdský, a kolaborantskými organizacemi Vlajka, Národopisná Morava, Kuratorium pro výchovu mládeže v Čechách a na Moravě. Oba protikladné příběhy českých dějin se pak propojí po roce 1948, kdy se v komunistických lágrech setkají jak účastníci odboje, tak kolaboranti.

Výstava je doplněna audiovizemi a některými předměty ze sbírek Vojenského historického ústavu Praha a Národního muzea.

Výstava se koná v Národním památníku na Vítkově, U Památníku 1900, Praha 3
Veškeré informace: http://www.nm.cz/Historicke-muzeum/Vystavy-HM/Protektorat.html

* * * * *

Atentát na Heydricha - 70

Výstava připomíná sedmdesáté výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a vypráví symbolicky sedmdesát příběhů z doby 2. světové války. Prostřednictvím příběhů chce přiblížit dobu v roce 1942, které se obecně říká heydrichiáda.

Výstava je umístěna na Karlovo náměstí v Praze do dřevěné stavby připomínající koncentrační tábor.

S polovinou osobností, jejichž osudy výstava představujeme se organizátoři setkali a jejich vyprávění zaznamenali. Najdete je na internetové Paměti národa (http://www.pametnaroda.cz/). Seznamují Vás také s příběhy odbojářů, kteří vojáky z Anglie schovávali, s vyprávěním dětí, kterým nacisté popravili rodiče, lidických žen, náhodných svědků oněch událostí.
Druhou polovinu tvoří lidé, kteří zemřeli mnohem dříve, než mohli svůj životní příběh předat. Jsou to vojáci Gabčík, Kubiš, Opálka, Bartoš, Valčík a další z mnoha paraskupin vysazených do protektorátu, ale i úžasní obyvatelé, kteří jim pomáhali. Právě tito lidé za to zaplatili nejvyšší cenu. O nich se nemluví tak často jako o slavných parašutistech. Znáte třeba rodinu Moravcových, Zelenkových, Khodlových, Fafkových?
Vypráví také příběhy třeba Karla Čurdy, Viliama Gerika, Ladislava Vaňka, kteří spolupracovali s tajnou nacistickou policií. Nakonec bylo vybráno i sedm nacistů, kteří nesou přímou odpovědnost za nelidské zločiny, ať už je to Heydrich, Frank či Geschke.

Výstava se koná do 18. června 2012, otevřena je každý den od 10:00 do 20:00. Vstup je zdarma.

Veškeré informace včetně zajímavého a bohatého doprovodného programu naleznete na stránkách výstavy: http://www.heydrich70.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)