úterý 29. května 2012

Vendelínovy patálie: Zázračná intuice (díl 2.)

Vendelín (Gnor): „Připiju si s Gwen na zdraví a hliněné poháry hlasitě třesknou o sebe. Ta její poslední historka mě opravdu pobavila. Už dlouho jsem se tak nezasmál. Dobrácky ji popichuju, aby přidala ještě jednu k dobru, a když souhlasí, nedočkavě se zavrtím na lavici hned vedle ní.“


Betka (Gwen): „S potěšením sleduju, jak můj veselý příběh prolomil ledy. Teď tě mám přesně tam, holenku, kde jsem tě chtěla mít. Začnu vypravovat další příběh a občas dobrácky poplácám Gnora po rameni nebo po hrudi, když je v příběhu nějaké obzvlášť vtipné místo. Přitom se snažím rozeznat obrysy předmětů v kapsách jeho vesty. Sakra, jeden z nich tu půlku Medailonu mít musí! Těch zlaťáků, které za ně slíbil Vicekancléř…“


Vendelín (Gnor): „Jakmile začne Gwen vyprávět další příběh, zvážním a pomalu se od ní odsunu tak, aby mezi námi bylo dostatek místa. Když mě začne poplácávat po rameni, trochu se na ni zamračím. Nevěřím jí ani nos mezi očima. Pod záminkou objednání dalšího poháru se zvednu a zamířím k výčepu. Chvíli tam jen tak lelkuju, a když jsem si jistý, že se naše družina baví natolik dobře, aby si mě nevšímali, proklouznu po schodech nahoru, k našim pokojům. Budu mít aspoň pár chvil na to, podívat se do pokojů ostatních. Třeba tam bude ta půlka Medailonu, o kterém mluvil ten Vicekancléřův herold.“


„Copak tak najednou, Vendelíne, vždyť doteď byl Gnor s Gwen nejlepší kámoš?“ podivuje se PJ.
„Né, jemu byla Gwen podezřelá už od začátku. On ji sice hájil před družinou a chtěl, aby se k nim přidala, ale to jen kvůli tomu, že mohla vědět něco o tom Medailonu.“  hájí se Vendelín.
„A na to přišel Gnor jak? To taky mohl naverbovat do družiny půlku města. Určitě by někdo z nich taky něco věděl…“ odtuší ironicky Betka.

Že je vám to povědomé? Už jste si taky někdy ťukali na čelo, když vaši postavu šacoval spoluhráč kvůli něčemu, o čem do té doby neměl ani ponětí? Nebo vás pobavily nečekané změny chování v momentě, kdy si spoluhráč přečetl myšlenky vaší postavy?

 Tohle je hodně častý nešvar a ne vždy je to, bohužel, takto „prokazatelné“. Většinou to bývá sporné a pak přijde na řadu nepříjemné „předkládání důkazů“ ve fórku, jak to ta postava určitě mohla vědět a že je to takto naprosto přirozené a logické. A proč vlastně? Vendelíne, ruku na srdce: musí tvá postava být za každou cenu ta nejchytřejší, nejmazanější a prakticky neporazitelná?

Vendelínův blbníček aneb zápisník zkušeného hráče:
1) pozor na slovíčko „pokud“ – je zbytečné reagovat na něco, co se ještě nestalo
2) pozor na zázračnou intuici – nezapomínejte oddělovat vědomosti hráčů od vědomostí postavy


= Niniane =

6 komentářů:

  1. Jop! Jak přesné a trefné - zejména to poslední věta článku.
    Jen si tak říkám, zda-li je nějaká šance aby to těm daným hráčům otevřelo oči...

    Melker

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, jestli se v tom někdo našel. Ono je vždycky těží hledat chyby u sebe než u ostatních. Ale i kdyby tahle rubrika měla otevřít oči aspoň jednomu "hříšníkovi", snad nebude zbytečná... ;o)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. He he, já jsem za tuhle rubriku velmi vděčná a nestydím se přiznat, že i já si po jejím přečtení sem tam řeknu: "No tak holka, taky se někdy utneš a uděláš takovou chybu, tak bacha na to!" ;)
    Takže - můžu se počítat mezi hříšníky, kterým byly otevřeny oči? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendelínovy patálie je rubrika veskrze užitečná a psaná s vtipem a šarmem. Klobouk dolů, Niniane. Prospěšná může být nám všem, protože každý se někdy utne a možná by nebylo od věci, ji až skončí, dát přímo na Abarin, třeba do forka Všehochuť. Nebo založit nějaké speciální forko pro nováčky s radami, protože tohle by je naučilo hodně a bylo by to tak pořád po ruce i pro ty, kteří Namro nečtou.

      Vymazat
    2. Dámy, děkuji za pochvalu a uznání, to zahřeje... ;o)

      Pokud jde o to publikování v budoucnosti, až toho bude víc... Jsem ráda, že Vendelín má svou "rubriku" vlevo mezi odkazy tady na NAMRU (stejně jako PJská akademie). U té se mi osvědčilo, že tam nové PJe v rámci PJské jeskyně občas odkazuju. Stejně tak to můžeme dělat s nováčky, kteří na sobě chtějí pracovat. Aspoň se dovědí o NAMRU. ;o) Ale uvidíme... možná, až toho bude víc, tak to šupneme někam přímo na Abarin. Zajímavý nápad. ;o)

      Nicméně ta sebekritická slova zrovna od vás, které bezesporu patříte k hráčským špičkám na Abu... no, sice máme všichni co zlepšovat (včetně mě, která si tu hraje na tu "chytrou" ;o), ale zase to s tou sebekritikou nepřehánějte, jo? ;o)))

      Na Abu je spousta takových, kteří by si na hlavu neměli sypat popel ale rovnou celou popelnici! ;o) Třeba jim Vendelín aspoň v něčem otevře oči... Naděje umírá poslední! ;o)))

      Vymazat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)