úterý 29. května 2012

Máte rádi draky?

Národní galerie v Praze uspořádala k čínskému roku draka komorní výstavu zaměřenou na symboliku draka v asijském umění. Výstava nazvaná Ve spárech draka se koná v paláci Kinských (Staroměstské nám. 12, Praha 1), kde také sídlí stálá expozice asijského umění.

Milovníci asijského umění se mohou až do poloviny září 2012 těšit z výstavy, kterou uspořádala Sbírka orientálního umění Národní galerie v paláci Kinských. Expozice s názvem Ve spárech draka se věnuje vyobrazení asijských draků.

"Čínský drak je základem čínské civilizace. Je chápaný jako spolutvůrce čínské civilizace, jako pomocník panovníků a pomocník při vzniku různých kulturních výdobytků, kterými je například písmo," uvedla kurátorka čínské sekce výstavy Petra Polláková.

Tradice zobrazování bájného zvířete je velmi stará. Ve středověkém umění měl drak negativní roli. Byl symbolem ďábla, jeho sedm hlav znázorňovalo sedm smrtelných hříchů. Drak spoutaný řetězem nebo přišlápnutý k zemi symbolizoval přemožení zla.

Nejvíce se symbolika tohoto bájného zvířete rozvinula v Asii, nejsilněji v Číně a v Japonsku. Na rozdíl od Evropy, kde draci symbolizují zlo, na Dálném východě je to přesně naopak. Například čínský pětiprstý drak oplýval pozitivní (jangovou) energií a ctnostmi a měl mimořádný význam u čínského císařství.

Čínská tematika přešla společně s buddhismem také do Japonska. Japonská část výstavy, kterou připravila Markéta Hánová, představuje šerpu buddhistického kněze z 18. století, užité umění s dračími motivy a také dvě barevné dřevořezné ilustrace. Dřevořezy zachycují původní japonské legendy o dracích.

Jednou z dominant expozice je koberec s dračím vzorem pocházející z Ázerbájdžánu. Jeho vzor odpovídá představě, že drak ochránce v sobě zahrnuje ještě množství dalších malých draků.

Výstava Ve spárech draka zahajuje cyklus, který by měl na podzim pokračovat další výstavou s tématem života v asijském paláci.

K výstavě vychází také katalog s reprodukcemi vystavených děl. Lektorské oddělení Sbírky orientálního umění navíc pořádá přednášky a dílny pro širokou veřejnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)