úterý 29. května 2012

Civilizace V

Zdar plantážníci, tak co chyběl sem vám? Já doufám, že ano. Mno tak zamáčkneme slzy radosti a dojetí a hned se vrhnem na věc.

Dneska sem si pro vás připravil takovou lahůdečku, jmenuje se to Civilizace, mnozí ze starších pařmenů už asi vědí, o co go, ale ujišťuji vás, že se dnes nebudeme bavit o sice perfektní, ale bohužel lehce zastaralé, i když graficky na svou dobu velmi zdařilé strategii Civilizace.

Dnes se zaměříme spíše na jejího potomka a to konkrétně V. díl této krásné hry. Princip zůstává pořád stejný, začínáte prakticky jen v trenclích, s jednou malou armádičkou, která je spíš pro smích než že by měla nějaký větší efekt, i když ono se hodí mít nějakou ochranu před barbary, útočícími na vaše nově založené městečko.

Z výběru národů si opravdu pošmáknete, celkem máte k výběru 12 různých ras… To nezní moc nerasisticky… Zůstaňme raději u slova národ, tak. No, jinak hra probíhá stejně jako v I. dílu, dostanete nějaké setlery, najdete si místo, kde se uhnízdit a hle máme začínající civilizaci, gratulujeme. Občas vás přijde navštívit banda naštvaných barbarů, ale ti jsou celkem v pohodě, a když jim vykydlíte kemp, tak dají pokoj. A pak se dál můžete krásně rozvíjet, po všech cestách vývoje, vojensky, technicky ale i sociálně.
Ale co mě na téhle hře baví asi nejvíc, jsou poměrně krásně zpracované rozhovory s pantáty či panímámami z jiných národů. V této hře můžete dokonce potkat Alexandra, Napoleona, a dokonce i pana Gándího. A pak jim všem natrhnout zadnici (v Gándího případě plínky). Hra má několik možností nastavení obtížnosti od té nejlehčí až po obtížnost Immortal (nesmrtelný) a tady už to není zas taková sranda. Jinak můžete si zkusit i dobít zemi. Hra nabízí možnost mapy naší krásné planety.

No a nyní k drobným problémům hry. Hra je stabilní, chytlavá, pro pařana komplexní a pro začátečníka jednoduchá s řadou nápověd. Historickou nepřesnost raději pominu a to, že když sem hrál za Rusy a začínal jsem na sahaře… No děti, z této hry si raději příklad neberte a čtěte knihy J
A to je ode mě vše a vám přeji příjemné čekání na další díl Paření a NAMRA. Zdar jak sviňa a ještě víc.

= MR =

Žádné komentáře:

Okomentovat

1. Do velkého textového pole napište komentář
2. Vyberte podpis, lze i anonymní
3. Klikněte na tlačítko "Přidat komentář"
4. Opište písmena z obrázku (ochrana proti spamu)